<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Törvényt hoztak Ausztriában a strukturális hiány megengedhető legnagyobb mértékéről. A kormánypártok szavazataival elfogadott és "adósságféknek" is nevezett jogszabály előírja, hogy 2017-től kezdődően nem lehet a GDP 0,35 százalékánál több a konjunkturális hatásoktól megtisztított költségvetési hiány. Az értéknek 2016-ig fokozatosan kell erre a szintre csökkennie.

A pénzügyi piacok bizalmának megerősítését szem előtt tartó intézkedést eredetileg alkotmányos erejű, kétharmados többséget igénylő törvényben akarta szabályozni az osztrák kormánykoalíció, de nem sikerült elnyernie az ellenzék támogatását. A szavazásra az év utolsó parlamenti ülésnapján, törvényhozási hajrában került sor.

A kormánypártoknak - az Osztrák Néppártnak és az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak - a gyakorlatilag az utolsó pillanatig folytatott tárgyalások ellenére sem sikerült maguk mögé állítani egyet sem a három parlamenti ellenzéki párt közül. Az ellenzék annak ellenére sem támogatta kormányoldali javaslatot, hogy előző nap Heinz Fischer szövetségi elnök is erre ösztönözte őket.

A kormány felelőtlen magatartással vádolta az ellenzéket, az ellenzék viszont hiányolta az adósságcsökkentéshez vezető út részleteinek kidolgozását. Parázs vita alakult ki a törvényjavaslat szerdai vitáján is, miután a vezető kormánytagok egy elhúzódó bizottsági ülés után késve érkeztek a plenáris ülésre. A legnagyobb ellenzéki erő, a nagyobbik kormánypárttal, az SPÖ-vel azonos (27 százalékos) támogatottságot élvező populista Osztrák Szabadságpárt lemondásra szólította fel a kormányt.

Az adósságféket a költségvetés általános céljai és alapelvei között rögzítik. Ha a hiány meghaladja a 0,35 százalékos határt, a különbséget egy külön számlán könyvelik el, ahogyan az esetleges többletet is. Az előírástól való eltérés alól a parlament adhat felhatalmazást a kormánynak egyszerű többséggel, természeti katasztrófa és "a kormány ellenőrzését igénylő rendkívüli helyzetek", így gazdasági válság esetén. Túllépés esetén legfeljebb a GDP 1,25 százaléka lehet a strukturális deficit.

Egyes szakértők korábban az alkotmányos szintű szabályozás jogi és tartalmi problémáira figyelmeztettek. Egyikük, Stephan Schulmeister közgazdász az MTI-nek nyilatkozva a múlt hét végén arra hívta fel a figyelmet, hogy a strukturális deficit meghatározására nincsen egységes módszertan. Más szakértők szerint attól lehet tartani, hogy az egyszerű törvénnyel elfogadott adósságféknek csak szimbolikus jellege lehet majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG