<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Legalább másfél évtizede nem látott alacsony szintre, mindössze 2,4 milliárd forintra csökkent szeptember végére a hiány

Egyre biztosabb, hogy az év végére kitűzött uniós módszertan szerinti hiánycél az eredeti tervekhez képest kedvezőbben alakul, így a kormány a GDP 2 százalékáról 1,7 százalékra módosította azt.

A központi költségvetés 95,5 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 21,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 71,8 milliárd forintos többletet mutattak.

Egyedül szeptemberben 271 milliárd forint volt az államháztartás bevételi többlete - az önkormányzatok nélkül. Tavaly az első kilenc havi hiány 954,6 milliárd forint volt, a szeptember havi deficit pedig 39,7 milliárd forintot tett ki.

Folynak be az uniós pénzek

A két év azonos időszakát jellemző adatok eltérése azzal magyarázható, hogy tavaly a költségvetés a kedvezményezettek felé maximálisan teljesítette az uniós kifizetéseket, amelyeket az Európai Unió most térít meg a nemzeti büdzsének.

A fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei 72,5 milliárddal,  426,2 milliárdra apadtak az egy évvel ezelőtti összeggel összehasonlítva, mert a 2007-2013-as programidőszak programjaira az uniós utalás idén már nem ezen a soron, hanem az uniós támogatások utólagos megtérítése című soron szerepel, amelyre idén 153,4 milliárd forint folyt be.

Ezzel szemben a költségvetési előlegezés mértékét érzékelteti, hogy a két bevételi tétel 579 milliárd forintos együttes összegével szemben a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai címen 1035,3 milliárd forint kifizetés valósult meg szeptember végéig, ami  598 milliárddal kevesebb a tavalyi kifizetéseknél.

Folytatódnak a kifizetések

Az NGM jelentése kiemelte, hogy szeptemberben már 333 milliárd forint uniós finanszírozás  kifizetése történt meg, és az utolsó negyedévben a szeptemberihez hasonló mértékű kifizetésekre lehet számítani.

Összességében a központi alrendszer bevételei az első kilenc hónapban 704,7 milliárd forinttal, 12 532,1 milliárd forintra emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, a kiadások 247,5 milliárd forinttal,  12 534,5 milliárd forintra csökkentek, amiben benne van az uniós kifizetések jelentős csökkenése is.

Az NGM elégedett

A reálgazdaság kedvező teljesítményével, a foglalkoztatási adatok alakulásával, valamint az egyedi tételekkel indokolta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára az adatokat.

Banai Péter Benő elmondta, hogy a nettó reálkeresetek 44 hónapja emelkednek, amelynek eredményeként nem csak a dolgozók jövedelme növekszik, hanem a központi költségvetés foglalkoztatáshoz-, illetve fogyasztáshoz kapcsolódó bevétele is nő, biztosítva a költségvetés stabilitását.

Az első három negyedévben a központi költségvetés bevételei 512 milliárddal, 8250,5 milliárd forintra emelkedtek, a kiadásai  399 milliárd forinttal csökkentek a múlt év azonos időszakával összevetve. A társadalombiztosítási alapok bevételei 91,7 milliárddal, 3819,2 milliárd forintra, kiadásai 100,4 milliárd forinttal 3798 milliárdra emelkedtek, az elkülönített alapok bevételei  101,2 milliárddal 462,4 milliárddal, kiadásai 51,6 milliárddal emelkedtek.

A társasági adóból 155,8 milliárddal több, 388,2 milliárd forint folyt be. A jelentős többletet a vállalkozások növekedési adóhiteleihez és az előző évről szóló adóbevallások benyújtásához kapcsolódó befizetésekkel magyarázta az NGM.

Az első kilenc havi áfa-bevételek 46 milliárddal 2419 milliárd forintra emelkedtek. A növekedés egyaránt származott a belföldi és az importforgalomból és a dohány utáni áfabevételekből, de szerepet játszottak a lezárult uniós ciklus elszámolásához kapcsolódó áfafizetések.

A  jövedéki adóból 32,1 milliárddal több, 744,9 milliárd forint folyt be, a növekményből 19,3 milliárd forint a megnövekedett üzemanyagforgalomból ered, 10,3 milliárd pedig a dohánytermékekhez köthető.

Kicsit kevesebb szja folyt be

A személyi jövedelemadóból  a magasabb bérkiáramlás és az alacsonyabb adókulcs ellentétes hatásának eredőjeként mindössze 17,8 milliárddal több, 1269,9 milliárd forint folyt be.    A kiadási oldalon a családi támogatásokra 20,7 milliárddal kevesebbet, 515,4 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés, amiből a korhatár alatti ellátások 15,4 milliárddal csökkentek.

A központi költségvetés adóssága szeptember végén 25 120 milliárd forintot tett ki, 420 milliárddal nőtt a múlt év vége óta. Ezen belül a devizaadósság 1290 milliárd forinttal csökkent, a forintadósság 1859 milliárddal emelkedett, és 149 milliárddal mérséklődtek a költségvetés egyéb kötelezettségei.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG