Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magyarország elküldte válaszait az IMF/EU felvetésekre, és arra számít, hogy október elején folytatódnak a tárgyalások, amelyek még idén eredményre vezetnek. A Valutaalap illetékese megerősítette, hogy a levelet megkapták, de annak tartalmát nem kommentálta. Közben a Költségvetési Tanács megkapta az NGM hiánypótló válaszát, de ők sem kommentálnak, amíg nem derül ki, hogy módosul a költségvetés.

IMF, önnek levele érkezett

A kormány szerda reggel elküldte az Európai Bizottságnak és a Nemzetközi Valutaalapnak az alternatív javaslatait tartalmazó levelet, amelyben leírták, hogy a kabinet milyen lépéseket tenne az IMF-megállapodás érdekében - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős miniszter az M1 Híradónak. A miniszter szerint már a jövő héten eldőlhet, mikor érkezik vissza Budapestre a tárgyalódelegáció. Iryna Ivaschenko, a valutaalap budapesti irodavezetője a Dow Jones budapesti keltezésű tudósítása szerint megerősítette, hogy megkapták a magyar kormány módosító javaslatait a tárgyalások folytatásához, további részleteket azonban nem közölt.

Varga Mihály úgy fogalmazott: valószínűleg a Nemzetközi Valutaalap október eleji közgyűlését követően lesz majd lehetőség érdemben folytatni a pénzügyi mentőhálóról szóló tárgyalásokat. Azt mondta, a levelet azért küldték, hogy válaszolni tudjanak a Valutaalap és az Európai Bizottság képviselői által felvetett kérdésekre. "Nem tárgyalásokat kezdünk meg most, hanem folytatjuk azt, amit júliusban már elkezdtünk" - fogalmazott. A levél tartalmáról a Híradónak elmondta, hogy a kormány gazdaságpolitikai véleményt fogalmazott meg abban. "Tettünk arra vonatkozó javaslatokat, hogy mi hol tudnánk esetleg módosítani, különös tekintettel a költségvetést és az államháztartást érintő kérdésekre" - tette hozzá.

Nem lesz ingatlanadó, nyugdíjelvonás és bércsökkentés

Az NGM államtitkárának egy tegnapi nyilatkozata szerint a kormány már belátta, hogy nehezen fogja tudni tartani a tervezett makroszámokat. Pleschinger Gyula azt mondta a Dow Jonesnak: "Világos, hogy amit az idei évben reméltünk (növekedés tekintetében), az nem valósul meg...a jövő évi 1,6 százalékos növekedési cél mellett azonban kitart a kormány, mivel van rá remény, hogy növekedésnek indul a lakossági fogyasztás." Azt is mondta, hogy a költségvetésben elégséges tartalékok vannak arra, hogy akár 1 százalékos gazdasági visszaesés esetén is tartani tudják idén a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt. Részletek>>>

A miniszter jelezte azt is, hogy a levélhez olyan mellékleteket csatoltak, amelyek tartalmazzák a magyar kormány elmúlt két évben megtett intézkedéseit. Azt is elmondta: nincs ellentét a Fidesz-frakción belül a hitelmegállapodást illetően, mind a sárvári kihelyezett frakcióülésen, mind a kormányban nagyon egységes volt az az álláspont, hogy Magyarország egy biztonsági hálót, biztonsági megoldást keres a Valutaalapon keresztül. Hozzátette: a frakció is megfogalmazta igényeit hogy mely pontokat ne vegyék be a megállapodásba. Ezek között említette azokat az intézkedéseket, "amelyek részei voltak a 2008-as megállapodásnak, és amelyek rendkívül hátrányosan érintették a magyar embereket". Ilyen az ingatlanadó, az egyhavi nyugdíj, illetve a közszférában dolgozók egyhavi bérének elvétele. Ezért mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha ilyen ára van, akkor nem lesz megállapodás - emelte ki a miniszter.

Varga Mihály úgy fogalmazott: a kormány csak olyan intézkedéseket támogat, amelyek nem érintik közvetlenül az embereket, és illeszkednek az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához. Vagyis a kormánynak a nyugdíj- és jövedelemcsökkentés helyett, "amelyek mind a tárgyalásokon szóban, mind az írásos anyagban előfordultak", másfajta javaslatai lesznek - tette hozzá, de konkrétumokat nem árult el. Akkor közölte azt is, hogy kérte a Fidesz-frakciót, a parlament ne zárja le a 2013-as költségvetés vitáját. Ezt azzal indokolta, hogy ha folytatódnak a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val, és a megállapodás miatt módosítani kell a büdzsét, erre meglegyen a lehetőség. Az Országgyűlés a kérésnek eleget is tett, hétfőn döntöttek a költségvetési módosító indítványokról való szavazás elhalasztásáról.

A KT már tudja, de nem mondja?

Bár a KT nem kívánja kommentálni az NGM módosított terveit, a Privátbankár úgy tudja, hogy azok már régóta elérhetőek a minisztérium honlapján. Részletek>>>

Közben a Költségvetési Tanács elnöke azt mondta a Népszabadságnak, hogy semmilyen vélemény ismertetésére nem készül a közeljövőben, majd a zárószavazás előtt teszi közzé álláspontját a 2013-as büdzséről. A lapban Kovács Árpád elmondta: a büdzséhez benyújtott újabb módosítók áttekintésekor alakítják ki értékelésüket, abban veszik figyelembe a Nemzetgazdasági Minisztériumtól származó, a testület kérdéseire adott válaszokban található információkat, amelyeket már eljuttattak a szakértőknek.

Kovács Árpád szerint az eddig megkapott anyagok a kormány rugalmas hozzáállását tükrözik a költségvetéshez. A minisztériumi anyagban nem esik szó a pénzügyi tranzakciós illeték jegybankra terheléséről, amit Kovács Árpád azzal magyarázott, erről a hatályban lévő törvényt kell figyelembe venni. Utalt arra is, hogy amennyiben megváltoznának a jövő évi makropályára vonatkozó számok a javaslatban, akkor az új helyzetet teremtene, a tanácsnak foglalkoznia kellene a makropálya és a költségvetési számok újbóli összeegyeztetésével.

Kovács Árpád korábbi nyilatkozata szerint a minisztériumhoz intézett kérdések egy része az adóbeszedés hatékonyságának kérdésköréhez kapcsolódott, ahhoz, hogy a beszedés hatékonyságának javításától várt 150-160 milliárd forint többlet-adóbevételt milyen eszközökkel biztosíthatja az adóhivatal, másrészt a gazdasági növekedés idei, illetve jövő évi várható számairól tett fel kérdéseket a KT. Az MTI megkeresésére a KT-nál elmondták, hogy megkapták a minisztérium válaszait, ám sem a kérdések, sem a válaszok nem publikusak. A tanács tanulmányozza a tárca által küldött információkat, és várhatóan egy héten belül ismerteti véleményét azokról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A járvány sem borította meg a magyar egyensúlyi folyamatokat
Király Béla | 2021. április 13. 13:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden online sajtótájékoztatón mutatta be a 2020-as fizetési mérleg adatait. Ebből egyebek mellett az is kiderült, hogy a járvány okozta bevételek kiesése és az egészségügyi terhek miatt jelentkező többletkiadások ellenére is kedvezően alakultak a külső egyensúlyi folyamatok.
Makro / Külgazdaság Gerendai Károly: ha engedik, akkor májusban kinyit az éttermem!
Vég Márton | 2021. április 13. 11:08
Ahogy nő az oltottak száma, úgy nő az esélye annak, hogy májusban végre kinyitnak a hazai éttermek. Gerendai Károly szerint viszont a nyitás nem jelenti azt automatikusan, hogy rentábilisan is tudnak majd működni. 
Makro / Külgazdaság Meghúzták a vészcsengőt a gyerektáboroztatók
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 08:40
A bizonytalan nyár miatt 65 százalékkal esett vissza a gyerektáborok iránti érdeklődés. Igény lenne, de a szülők nem mernek jelentkezni. Viszont a kivárás taktikája nem lesz kifizetődő a szülőknek, de a táboroztatóknak sem, mert félő, hogy utóbbiak közül sokan lehúzhatják a rolót, ha még egy visszafogott nyár vár rájuk.
Makro / Külgazdaság A kormány törölte a Diákváros fejlesztési programot - fájó ára lehet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 07:36
Sztornózta a kormány a Diákváros fejlesztési programot, az atlétikai vb is bukhat miatta, ha Karácsony Gergely főpolgármester megírja levelét.
Makro / Külgazdaság Jár az oltás érvénytelen TAJ-szám esetén is
MTI | 2021. április 13. 06:54
Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság A súlyos Covidtól a kínai vakcina is megvéd
Wéber Balázs | 2021. április 13. 05:05
Bár a napokban ismét kételyek merültek fel a kínai oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek. Gyógyszeripari forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek óriási összegeket fordíthattak a fejlesztésre, az oltóanyagok nyújtotta védettség pedig jóval többet nyom a latba, mint az esetleges kockázatok.          
Makro / Külgazdaság Hatalmas csata várható Angela Merkel székéért
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:49
Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.
Makro / Külgazdaság Covid-teszteket kapnak a budapesti iskolák nyitás előtt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:16
A cél a diákok és a pedagógusok szűrése.
Makro / Külgazdaság Hogyan tovább? Komoly döntéseket kell hoznia az Orbán-kormánynak a héten az újraindításról
Székely Sarolta | 2021. április 12. 15:40
Újabb változtatásokat jelenthet be a kormány a héten. Már holnap meglehet a 3 millió oltott, egy hét múlva pedig a 3,5 millió. Utóbbival újabb lazítások járnak - persze, csak ha tartja a kabinet magát a már bejelentett elképzelésekhez. 
Makro / Külgazdaság A pedagógusok még egy esélyt kapnak soron kívüli oltásra
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 12:42
Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott, hogy hivatalos közlés hiányában nem változtatnak a Sinopharm kínai vakcina oltási protokollján, a pedagógusok még egy esélyt kapnak az oltásra, és jön az egydózisú új vakcina. Kérdésünkre, hogy az idősek otthonából mikor jöhetnek ki a beoltottak, nem kaptunk választ.
hírlevél
depositphotos