Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magyarország elküldte válaszait az IMF/EU felvetésekre, és arra számít, hogy október elején folytatódnak a tárgyalások, amelyek még idén eredményre vezetnek. A Valutaalap illetékese megerősítette, hogy a levelet megkapták, de annak tartalmát nem kommentálta. Közben a Költségvetési Tanács megkapta az NGM hiánypótló válaszát, de ők sem kommentálnak, amíg nem derül ki, hogy módosul a költségvetés.

IMF, önnek levele érkezett

A kormány szerda reggel elküldte az Európai Bizottságnak és a Nemzetközi Valutaalapnak az alternatív javaslatait tartalmazó levelet, amelyben leírták, hogy a kabinet milyen lépéseket tenne az IMF-megállapodás érdekében - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős miniszter az M1 Híradónak. A miniszter szerint már a jövő héten eldőlhet, mikor érkezik vissza Budapestre a tárgyalódelegáció. Iryna Ivaschenko, a valutaalap budapesti irodavezetője a Dow Jones budapesti keltezésű tudósítása szerint megerősítette, hogy megkapták a magyar kormány módosító javaslatait a tárgyalások folytatásához, további részleteket azonban nem közölt.

Varga Mihály úgy fogalmazott: valószínűleg a Nemzetközi Valutaalap október eleji közgyűlését követően lesz majd lehetőség érdemben folytatni a pénzügyi mentőhálóról szóló tárgyalásokat. Azt mondta, a levelet azért küldték, hogy válaszolni tudjanak a Valutaalap és az Európai Bizottság képviselői által felvetett kérdésekre. "Nem tárgyalásokat kezdünk meg most, hanem folytatjuk azt, amit júliusban már elkezdtünk" - fogalmazott. A levél tartalmáról a Híradónak elmondta, hogy a kormány gazdaságpolitikai véleményt fogalmazott meg abban. "Tettünk arra vonatkozó javaslatokat, hogy mi hol tudnánk esetleg módosítani, különös tekintettel a költségvetést és az államháztartást érintő kérdésekre" - tette hozzá.

Nem lesz ingatlanadó, nyugdíjelvonás és bércsökkentés

Az NGM államtitkárának egy tegnapi nyilatkozata szerint a kormány már belátta, hogy nehezen fogja tudni tartani a tervezett makroszámokat. Pleschinger Gyula azt mondta a Dow Jonesnak: "Világos, hogy amit az idei évben reméltünk (növekedés tekintetében), az nem valósul meg...a jövő évi 1,6 százalékos növekedési cél mellett azonban kitart a kormány, mivel van rá remény, hogy növekedésnek indul a lakossági fogyasztás." Azt is mondta, hogy a költségvetésben elégséges tartalékok vannak arra, hogy akár 1 százalékos gazdasági visszaesés esetén is tartani tudják idén a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt. Részletek>>>

A miniszter jelezte azt is, hogy a levélhez olyan mellékleteket csatoltak, amelyek tartalmazzák a magyar kormány elmúlt két évben megtett intézkedéseit. Azt is elmondta: nincs ellentét a Fidesz-frakción belül a hitelmegállapodást illetően, mind a sárvári kihelyezett frakcióülésen, mind a kormányban nagyon egységes volt az az álláspont, hogy Magyarország egy biztonsági hálót, biztonsági megoldást keres a Valutaalapon keresztül. Hozzátette: a frakció is megfogalmazta igényeit hogy mely pontokat ne vegyék be a megállapodásba. Ezek között említette azokat az intézkedéseket, "amelyek részei voltak a 2008-as megállapodásnak, és amelyek rendkívül hátrányosan érintették a magyar embereket". Ilyen az ingatlanadó, az egyhavi nyugdíj, illetve a közszférában dolgozók egyhavi bérének elvétele. Ezért mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha ilyen ára van, akkor nem lesz megállapodás - emelte ki a miniszter.

Varga Mihály úgy fogalmazott: a kormány csak olyan intézkedéseket támogat, amelyek nem érintik közvetlenül az embereket, és illeszkednek az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához. Vagyis a kormánynak a nyugdíj- és jövedelemcsökkentés helyett, "amelyek mind a tárgyalásokon szóban, mind az írásos anyagban előfordultak", másfajta javaslatai lesznek - tette hozzá, de konkrétumokat nem árult el. Akkor közölte azt is, hogy kérte a Fidesz-frakciót, a parlament ne zárja le a 2013-as költségvetés vitáját. Ezt azzal indokolta, hogy ha folytatódnak a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val, és a megállapodás miatt módosítani kell a büdzsét, erre meglegyen a lehetőség. Az Országgyűlés a kérésnek eleget is tett, hétfőn döntöttek a költségvetési módosító indítványokról való szavazás elhalasztásáról.

A KT már tudja, de nem mondja?

Bár a KT nem kívánja kommentálni az NGM módosított terveit, a Privátbankár úgy tudja, hogy azok már régóta elérhetőek a minisztérium honlapján. Részletek>>>

Közben a Költségvetési Tanács elnöke azt mondta a Népszabadságnak, hogy semmilyen vélemény ismertetésére nem készül a közeljövőben, majd a zárószavazás előtt teszi közzé álláspontját a 2013-as büdzséről. A lapban Kovács Árpád elmondta: a büdzséhez benyújtott újabb módosítók áttekintésekor alakítják ki értékelésüket, abban veszik figyelembe a Nemzetgazdasági Minisztériumtól származó, a testület kérdéseire adott válaszokban található információkat, amelyeket már eljuttattak a szakértőknek.

Kovács Árpád szerint az eddig megkapott anyagok a kormány rugalmas hozzáállását tükrözik a költségvetéshez. A minisztériumi anyagban nem esik szó a pénzügyi tranzakciós illeték jegybankra terheléséről, amit Kovács Árpád azzal magyarázott, erről a hatályban lévő törvényt kell figyelembe venni. Utalt arra is, hogy amennyiben megváltoznának a jövő évi makropályára vonatkozó számok a javaslatban, akkor az új helyzetet teremtene, a tanácsnak foglalkoznia kellene a makropálya és a költségvetési számok újbóli összeegyeztetésével.

Kovács Árpád korábbi nyilatkozata szerint a minisztériumhoz intézett kérdések egy része az adóbeszedés hatékonyságának kérdésköréhez kapcsolódott, ahhoz, hogy a beszedés hatékonyságának javításától várt 150-160 milliárd forint többlet-adóbevételt milyen eszközökkel biztosíthatja az adóhivatal, másrészt a gazdasági növekedés idei, illetve jövő évi várható számairól tett fel kérdéseket a KT. Az MTI megkeresésére a KT-nál elmondták, hogy megkapták a minisztérium válaszait, ám sem a kérdések, sem a válaszok nem publikusak. A tanács tanulmányozza a tárca által küldött információkat, és várhatóan egy héten belül ismerteti véleményét azokról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A cseheknek is kevesebb oltás jut
MTI | 2021. január 23. 17:00
Az eredetileg tervezettnél mintegy 20 százalékkal kevesebb, koronavírus elleni vakcinát kap Csehország a következő néhány hétben a Pfizer/BioNTech cégektől - közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter szombaton a dél-morvaországi Brünnben, miután megkapta az egyik helyi kórházban a védőoltás második adagját is.
Makro / Külgazdaság Horvátország felfüggeszti a lakosság oltását
MTI | 2021. január 23. 15:14
Horvátország felfüggeszti a lakosság beoltását, mivel nincs elegendő oltóanyag, a meglévő vakcinát azok kaphatják meg, akik már megkapták a védőoltás első adagját - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója.
Makro / Külgazdaság Magyarország ismét vörös besorolást kapott
MTI | 2021. január 23. 14:22
Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra is csaknem ötezer új beteget jegyeztek fel, csupán 420-szal kevesebbet a megelőző napinál. Magyarországot közben ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.
Makro / Külgazdaság Merkely Bélával próbálja meggyőzni a magyarokat az oltásról a kormány - videó
MTI | 2021. január 23. 13:20
A kormány internetes tájékoztató videosorozatot indít az oltással kapcsolatban - tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szombaton az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Már nem kell Varga Mihály engedélye a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 12:22
Már bármennyit tartalékolhat a kormány a járvány elleni védekezésre
Makro / Külgazdaság Oroszországban ellenzéki tömegtüntetések kezdődtek
MTI | 2021. január 23. 11:30
Az orosz Távol-Keleten megkezdődtek szombaton az előzetes letartóztatásba helyezett ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij érdekében meghirdetett, nem engedélyezett országos tüntetések, és megindult a résztvevők elleni hatósági fellépés is.
Makro / Külgazdaság "Logikus, ha a Pfizer rugalmassági elemeket is beépített a szerződésbe" - mondja a jogász
Kormos Olga-Wéber Balázs | 2021. január 23. 11:15
A Pfizer átmenetileg csökkenti az Európába tartó vakcina-szállítmányok mennyiségét. Az olaszok és a lengyelek perelnének, a németek idegesek, a magyarok szerint jogilag nem támadható a cég a késésekért. Az Európai Bizottság magyarázatot vár a Pfizertől. Jogi szakértőt kérdeztünk és körbenéztünk, hol, milyen lépéseket terveznek az oltási ütemtervek belassulása miatt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 1344 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 09:21
1344 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 358 317 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Népszava: az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik V
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 07:59
El sem kezdődött a Szputnyik V hazai klinikai vizsgálata.
Makro / Külgazdaság Orbán és Biden: érik a vihar a két kormány között - A hét videója
Káncz Csaba | 2021. január 22. 20:01
Az amerikai külügyminiszter- és pénzügyminiszter-jelölt szenátusi meghallgatásain nagyon kemény üzenetek hangzottak el Kína felé. Az Orbán-kormányra több ok miatt is borzasztóan nehéz időszak vár. Káncz Csaba videókommentárja.
Friss
hírlevél