TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Még semmi jele a kéményseprő-szolgáltatás ingyenessé tételének, pedig a parlament már március óta törvénybe iktatta.

Akadozik az ígért rezsicsökkentés

Újra megtorpanhat a rezsicsökkentés, ezúttal a kéményseprő-szolgáltatás ingyenessé tétele akadozik - tette közzé a Népszabadság. Továbbra is döntésre vár ugyanis a Belügyminisztérium márciusi törvénymódosítási javaslata, amely szerint január 1-jétől az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság venné át a kötelező lakossági kéményseprési feladatokat, amelyek így egyszersmind ingyenessé válnának.

Ám míg korábban tudni lehetett, mikor foglalkoznak a kérdéssel a képviselők, ma már ilyen adatot nem jelölnek meg a javaslatnál. A tárca tervei az eredeti határidőben, azaz január elsején bizonyosan nem lépnek életbe.

Semmit sem ért a kéményseprők kérése


A kéményseprők érdekképviseletei erőteljes tiltakozásra használták az elmúlt két évet. Legutóbbi közleményük megismétli: ha megkapnák a katasztrófavédelemnek szánt forrást, ők sem kérnének pénzt a lakosságtól a felülvizsgálatért. Ráadásul megtakaríthatók lennének az új eszközök beszerzésével és a munkaerő felvételével járó közkiadások.

A feladatot tehát továbbra is a jelenlegi, zömmel önkormányzati vagy magyar magántulajdonú kéményseprőcégek végeznék saját szakember- és eszközállományukkal. Hozzáfűzik: noha a 2013-as rezsicsökkentés mintegy ötven százalékkal metszette vissza díjaikat, a talpon maradt 47 vállalkozás kiegyensúlyozta gazdasági helyzetét.

Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára a nyáron arról számolt be a lapnak, hogy valóban létezik egy másik javaslat, amely az ország egyes területein állami tulajdonú cégekkel végeztetné a lakossági kémények ellenőrzését. Ennek azonban azóta sincs írásos nyoma.

Ezen a télen még marad az eddigi munkavégzés


A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége ugyanis közleményében elhatárolódik a Kéményseprők Országos Szakszervezetének az államosítással szemben megértőbb álláspontjától és ama kezdeményezésétől, hogy a kéményseprők mától helyezzék letétbe a felmondásukat. Meglátásuk szerint ez nem egyeztethető össze az élet- és vagyonbiztonság védelmével.

Kéményseprőktől azt ­hallani, hogy a jelen helyzetben a jövő év elején még biztosan változatlan rend szerint hajtják végre az ellenőrzéseket - jegyzi meg a lap. 


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél