3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Irán elnöke, az elődjéhez képest mérsékelt Hasszán Rohani figyelmeztette Donald Trumpot: ha túlfeszíti az ellenségeskedést Iránnal, a háborúk háborújával, illetve ahogy szó szerint fogalmazott, minden háborúk anyjával kell szembenéznie. Atombombával fenyegetni nem tudja, mint Kim Dzsongun, de vannak azért kellemetlen eszközei, és egy-két atomhatalom barátja is akad.

Amióta az amerikai elnök egyoldalúan kilépett az Iránnal 2015-ben kötött hathatalmi egyezményről, amely Irán atomprogramjának korlátozásáról szól (atomalku), Trump egyre nagyobb nyomást próbál gyakorolni Iránra, leginkább olajexportjának ellehetetlenítése révén. Miután azonban Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína még fenntartja a szerződést, ez nem is olyan egyszerű: Iránnak a fentiek által, lássuk be, nem lebecsülendő partnerei vannak.

Magabiztos

Ilyen körülmények között érthető, ha a perzsa állam nem enged a nyomásnak, sőt magabiztosságot mutat, amit egyébként Rohani keményvonalasabb belső ellenzéke is elvár. Iráni diplomaták egy csoportja előtt a Reuters szerint a következőket mondta: Mr. Trump, ne játsszon az oroszlán farkával, mert azt megbánhatja. Amerikának tudnia kell, hogy az Iránnal fennálló béke minden békék békéje, míg egy háború vele minden háborúk háborúja.

Fúrnák a rendszert

Az olajexporton kívül Trump a Reutersnek nyilatkozó washingtoni források szerint az iráni rendszer destabilizálásával is kísérletezik: online csatornákon próbál a rendszerrel szemben nyugtalanságot kelteni, ahogy annak idején nálunk a Szabad Európa rádió volt ennek fő eszköze. A jelenlegi iráni rendszer, melyet Iszlám Köztársaságnak neveznek, az 1979-es forradalom során került hatalomra, megdöntve a sah nyugatbarát, de meglehetősen autoriter és népszerűtlen rendszerét.

Hajó-sereglet

Vélhetően Trump nem rémült meg túlságosan az elrettentéstől, mindazonáltal valóban kellemetlen lehet neki is, ha túlzottan elfajul az Iránnal fennálló konfliktus. Mind Rohani, mind a legfőbb vallási vezető, Ali Hamenei felvetette már, hogy ha megpróbálják ellehetetleníteni az iráni olajexportot, akkor Irán a Hormuzi-szoros lezárásával meggátolhatja az Arab-, (Perzsa-) öböl menti országok olajexportját.

Ha ezt erővel kellene megakadályozni, akkor Amerikának el kéne süllyeszteni az iráni hadihajókat és lőni a parti erőket, ez pedig valóban maga a háború. Ezt már vélhetően nem nézné tétlenül Kína és Oroszország, akár saját hadihajóikkal is megjelenhetnének demonstratívan, és akkor Trump kompromisszumra kényszerülhet. Így valószínűleg maga is átgondolja, hogy nem célszerű eljutni eddig a szintig, sőt jó esély van rá, hogy maga az orosz elnök is eltanácsolja ettől (nem tudni, hogy a négyszemközti csúcstalálkozón szó esett-e a kérdésről kettejük között).

1962-es minta

A háborúk háborúja kifejezés így nem szó szerinti értelemben, a két ország között lehet helytálló, hanem annyiban, hogy a nagyhatalmak akár egymásnak is feszülhetnek Irán miatt, és az már egy, a kubai rakétaválsághoz hasonló konfliktushelyzet, ami valóban a háborúk háborúját hozhatná. Éppen ettől van elriasztó hatása, és talán erre akart utalni az iráni elnök, vagy még inkább arra, hogy tisztában van a saját geopolitikai lehetőségeivel, és azokra maximálisan támaszkodni is kíván.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG