<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Iráni atomalku
Makro / Külgazdaság Putyin és a Közel-Kelet: az orosz nagykövet figyelmezteti Izraelt
Káncz Csaba | 2020. december 11. 16:34
Az orosz nagykövet rendkívül éles szavai Moszkva idegességéről árulkodnak a közel-keleti folyamatokkal kapcsolatban. Egy esetleges Irán elleni háborúban Moszkva és Peking katonai, pénzügyi és diplomáciai támogatást adna Teheránnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Perzsa atom – a birodalom visszavág?
YAR | 2020. február 10. 15:19
A világ egy része súlyos fenyegetésnek tartja az „iszlám atomot”, mások ezt pont olyan kockázatnak tekintik, mint az észak-koreai robbanófejeket. Két dolog alapvetően közös bennük: az egyik az, hogy az atomfegyver birtoklása a rezsimek túlélésének erős záloga- nukleáris erő birtokában a külső környezet politikai befolyásoló erejét jelentősen csökkenteni lehet. A másik a legfőbb vezetők „küldetéstudata”. Külső szakértőnk jegyzete.
Makro / Külgazdaság Diplomáciai vandalizmus: újabb kényes távirat szivárgott ki Trumpról
Privátbankár.hu | 2019. július 14. 09:45
Donald Trump amerikai elnök gyakorlatilag csak azért mondta fel az iráni nukleáris fejlesztési tevékenység korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodást, mert azt hivatali elődje, Barack Obama írta alá az Egyesült Államok részéről - ez derül ki azokból a kiszivárogtatott bizalmas diplomáciai táviratokból, amelyeket a volt washingtoni brit nagykövet küldött a londoni külügyminisztériumnak.
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen ügyben csapott össze Putyin és Trump
Privátbankár.hu | 2018. október 4. 06:07
Az amerikai elnök egy ideje elégedetlen a magas olajárak miatt, és az OPEC-et és Oroszországot vádolja. Az orosz elnök azonban visszaszólt, jelezvén, hogy Iránt és Venezuelát épp Trump szankcionálja, egyébként pedig érthető, hogy egy gigantikus olajexportőr, mint Oroszország, nem sír a magas árak miatt, épp eleget szenvedett, amikor az ár a mélybe zuhant.
Makro / Külgazdaság Durva vádak: nukleáris arzenállal teli raktára van Iránnak?
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 28. 10:44
Az izaeli kormány fényképes bizonyítékokkal próbálja alátámasztani vádjait.
Makro / Külgazdaság Gyengül a valuta? Csukjunk le pár embert!
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 6. 14:50
Irán változatos módon dacol a gazdasági törvényszerűségekkel: először hivatalos, rögzített valutaárfolyammal próbálta meggátolni a leértékelődést - azon persze senki nem kötött, a feketepiac virágzott. Most lecsuktak pár tucat embert, köztük jegybankárt is, hogy ők vigyék el a balhét, majd megnyitották újra a piacot.
Makro / Külgazdaság Igen szívélyes moszkvai invitálás Trumpnak
Privátbankár.hu | 2018. július 28. 07:02
Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívta amerikai kollégáját Moszkvába, mégpedig igen szívélyesen. További csúcstalálkozókat szeretne, úgy tűnik, tényleg szót értenek, és abban bíznak, hogy országaik is közelebb kerülhetnek egymáshoz.
Makro / Külgazdaság Irán nem hagyja magát: a háborúk háborúja jöhet
Privátbankár.hu | 2018. július 23. 06:07
Irán elnöke, az elődjéhez képest mérsékelt Hasszán Rohani figyelmeztette Donald Trumpot: ha túlfeszíti az ellenségeskedést Iránnal, a háborúk háborújával, illetve ahogy szó szerint fogalmazott, minden háborúk anyjával kell szembenéznie. Atombombával fenyegetni nem tudja, mint Kim Dzsongun, de vannak azért kellemetlen eszközei, és egy-két atomhatalom barátja is akad.
Makro / Külgazdaság Iráni olajimport: ki rezel be Trumptól?
Privátbankár.hu | 2018. július 18. 06:08
Miután Donald Trump kivonta az Amerikai Egyesült Államokat az Iránnal kötött hathatalmi egyezményből, meg is kezdi az Irán elleni szankciókat, köztük az iráni olajeladásokra vonatkozókat. Igen ám, de miután a többiek nem mondták fel az egyezményt, kérdés, kit kényszerít Trump szankciója, és kit nem?
Makro / Külgazdaság Irán mégis atomhatalom lehet?
Privátbankár.hu | 2018. június 28. 06:07
Irán máris előkészíti az urániumdúsítást, arra az esetre, ha kudarcot vallana a korábbi atomalku megmentése azt követően, hogy Donald Trump kivonult az egyezményből. Vonzó lehet Észak-Korea példája, ahol meglett a nukleáris fegyver, hozzá a rakéta is, és azóta a világ urai igyekeznek Kim Dzsongunnal tárgyalni.
Makro / Külgazdaság Trump Putyin karjaiba tereli szövetségeseit
Privátbankár.hu | 2018. május 25. 06:06
Korábban is már sok mindenben döbbentette meg szövetségeseit az amerikai elnök, de az Iránnal kötött szerződésből való egyoldalú kilépéssel abba a helyzetbe hozta őket, hogy béküljenek a korábbi ellenséggel. Putyin befektetői találkozó alkalmából fogadja a világ vezetőit, közülük sokan külön is tárgyalnak vele.
Makro / Külgazdaság Betett az USA: Németország is megszenvedi az iráni harcot?
Privátbankár.hu | 2018. május 22. 11:22
Az Iránban ténykedő német cégeknek is fájhat az atomalku körüli konfliktus.
Makro / Külgazdaság Rég nem látott amerikai fenyegetés Iránnak
Privátbankár.hu | 2018. május 22. 06:07
Olyan fenyegetést kapott Irán az amerikai külügyminisztertől, ami az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbiához intézett első világháborús ultimátumához hasonlít, bár némely pontja nem is követhető tisztán. Nehéz megállapítani, mi a cél, lehet, hogy csak egy tárgyalások előtti erős, Trumpra jellemző indítás.
Makro / Külgazdaság Merkel és Brüsszel is kiakadt Trump döntésén
Privátbankár.hu | 2018. május 11. 13:44
Merkel szerint Washington egyöntetűen döntött, Brüsszelben összegyűlnek az európai vezetők a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Szítja a tüzet: Trump még egyet odaszúrt Iránnak
Privátbankár.hu | 2018. május 11. 07:17
Az Egyesült Államok további szankciókat rendelt el Iránnal szemben.
Makro / Külgazdaság Mentik a menthetőt? Nem engedik el az iráni atomalkut
Privátbankár.hu | 2018. május 10. 20:10
Hiába rondított bele Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Európa mentené a menthetőt Iránban
Privátbankár.hu | 2018. május 9. 16:20
Miután Donald Trump bejelentette, hogy kivonul az Iránnal három éve kötött hathatalmi nukleáris egyezményből, a többi aláíró fél, különösen Európában, gőzerővel azon kezdett dolgozni, hogy a szerződést megmentsék, Amerika nélkül is működhessen tovább. Nincsenek könnyű helyzetben, igaz, együtt nem kis erőt képviselnek.
Makro / Külgazdaság Aggódnak az oroszok - Trump ezt mégis hogy gondolta?
Privátbankár.hu | 2018. május 9. 14:54
Nem boldogok Oroszországban az iráni atomalku felrúgása miatt.
Makro / Külgazdaság Eddig tartott: Izrael légicsapást mért Szíriára
Privátbankár.hu | 2018. május 9. 11:37
Trump levette a láncot, Irán máris belekavart a keleti eseményekbe.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael háborús pályára állt Iránnal
Káncz Csaba | 2018. május 9. 08:22
Trump szembement saját népével és a nemzetközi közösséggel, a háború szélére sodorva a Közel-Keletet. Moszkva bejelentette, hogy szorosabbra fűzi kapcsolatát Teheránnal. Tel-Avivban eközben már a harci dobok szólnak.
Makro / Külgazdaság Irán Amerika nélkül is fenntartaná a nukleáris megállapodást
Privátbankár.hu | 2018. május 7. 15:20
Irán felkészült arra, hogy az Egyesült Államok kivonul a megállapodásból, de ha az öt másik hatalom fenntartja a megállapodást, Irán továbbra is teljesíti kötelezettségeit.
Makro / Külgazdaság Trump külpolitikájának csődje: háború Iránnal, béke Koreában
Káncz Csaba | 2018. május 4. 08:45
Kína reméli, hogy a nagy koreai összeborulás keretében Dél-Koreát le tudja katonailag választani az USÁ-ról a békeszerződés keretében és ki tudja terjeszteni befolyását a Japán partokig. Kérdés, hogy miképp változik Kim Dzsong Un álláspontja, ha azt látja, hogy a Trump kormányzat május 12-én felrúgja az évek alatt, a teljes nemzetközi közösség bevonásával megkötött iráni atomalkut. De mit lép Trump, ha Irán gyorsan beszerez nukleáris fegyvert, mondjuk Pakisztántól?
Makro / Külgazdaság Merkelt ma megszorongatják Washingtonban – Trump felrúgja a megállapodást
Káncz Csaba | 2018. április 27. 08:49
A német diplomácia döbbenten figyelte Macron sikerét Washingtonban. Trump minden bizonnyal felrúgja az iráni nukleáris megállapodást három hét múlva. Merkel mai megbeszélésén a Fehér Házban az egyik fő téma a német-orosz viszony lesz, azon belül is az egyre szorosabb energia együttműködés.
Makro / Külgazdaság A francia elnök farzsebébe került Trump – Macron diktál Amerikának?
Privátbankár.hu | 2018. április 25. 12:46
Megesett a találkozó Donald Trump amerikai elnök az Emmanuel Macron francia államfő között. A megbeszélés meglehetősen érdekes fordulatot vett, Trump ugyanis bejelentette, hogy szeretne kivonulni Szíriából, míg a francia politikus egy új iráni atomalku közös kidolgozása mellett foglalt állást. Nagyon úgy tűnik, hogy végre akadt valaki, akire ha fogcsikorgatva is, de hallgat Trump.
Makro / Külgazdaság Oroszország és Kína ragaszkodik az Iránnal kötött nukleáris szerződéshez
Privátbankár.hu | 2018. április 23. 13:30
Az orosz és a kínai külügyminiszter megbeszélte, hogy mindenáron megpróbálják megakadályozni, hogy az USA szabotálja az Iránnal kötött hathatalmi egyezményt.
Makro / Külgazdaság Elege lett Trumpnak: ez az utolsó esély az atomalku rendezésére?
Privátbankár.hu | 2018. január 13. 16:09
Irán továbbra sem hajlandó újratárgyalni a megállapodást.
Makro / Külgazdaság Kísérteties párhuzamok: 1914 Németország, 2017 USA
Káncz Csaba | 2017. október 16. 06:10
Trump lépése az iráni atomalku felrúgásáról újabb mélypontra küldte Európa és az USA viszonyát. A német lapok már 1914-hez hasonlítják Trump lépését. Amerika egyik legtekintélyesebb biztonságpolitikai szakértője szerint is elképesztő párhuzamok vannak Trump és II. Vilmos német császár között, aki országát belevitte az első világháborúba.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos