<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az amerikai elnök egy ideje elégedetlen a magas olajárak miatt, és az OPEC-et és Oroszországot vádolja. Az orosz elnök azonban visszaszólt, jelezvén, hogy Iránt és Venezuelát épp Trump szankcionálja, egyébként pedig érthető, hogy egy gigantikus olajexportőr, mint Oroszország, nem sír a magas árak miatt, épp eleget szenvedett, amikor az ár a mélybe zuhant.

Idén többször szóltak arról a hírek, hogy Amerika olajkitermelése rendkívül gyorsan növekszik, lassan le fogja a hagyni a jelenlegi rekorder Oroszországot, és egyelőre csak a szállítási kapacitások korlátozzák a kiapadhatatlan olajmennyiség piacra juttatását. Felmerül a kérdés, hogy miért fáj akkor Trumpnak az olajár-emelkedés?

Miért fáj?

Kétségtelen, hogy míg Oroszország esetében a kitermelt mennyiség jóval több, mint amit belföldön felhasznál, Amerika viszont sokkal nagyobb fogyasztó, így tulajdonképpen most van egyensúlyban az amerikai kitermelés és fogyasztás, illetve most kezd az ország átbillenni nettó exportőri pozícióba. Így neki elvileg irreleváns is lehetne az ár, pláne, hogy a 2004 előtti években sem zavarta különösen, noha akkor 100 dollár fölött volt.

Nos, a válasz egyszerű: az amerikai autósok elégedetlenek, ha magasabb az ár, és ez ott sokkal jelentősebb dolog, mint Európában. Amerikában alig terheli adó az olajárat, míg kontinensünkön az ár nagyobbik részét teszik ki az adók, így míg itt az olajár ingadozása tompábban hat, Amerikában sokkal mozgékonyabb a benzinár. Ha az olajár a háromszorosára megy, ahogy ez történt a 2015-ös mélypont óta, akkor a benzinár is triplázódik, az amerikaiakat persze nem vigasztalja, hogy náluk sokkal olcsóbb a benzin, mint más fejlett országokban.

És miért most?

De hogy miért is most lett ez fontos probléma? Közelednek a kongresszusi választások, és miután Trump népszerűsége már huzamosabb ideje elég rosszul áll, attól fél, hogy pártja rosszul szerepelhet a választásokon, esetleg az ellenzéki demokraták többséget szerezhetnek. A főbb gazdasági tényezők kétségkívül meghatározóak a választásokon, az olajár pedig (mint a rezsicsökkentés) különösen jelentős tényező, az átlagos választó leginkább saját kormányzatának tulajdonítja a benzinár szintjét.

Nos, Trumpnak ezért fontos lett, hogy ne szálljon el az olajár, ami pedig épp ezt tette, négy éves csúcson van, még ha az amerikai WTI olcsóbb is, mint az eurázsiai típusok. Az idő pedig sürget, a választásokig szúk másfél hónap van, le kellene valahogy imádkozni az árat. Ha az OPEC gyorsan megemelné a kitermelést, az elnök reményei szerint még időben hatása lehetne, sőt elég lenne azt bejelenteni is. Ha viszont mégsem, akkor is rá kell tolni valakire a felelősséget a választók előtt, erre a célra pedig ott van Putyin és a szaúdiak.

Nézzen tükörbe

Putyin tegnap válaszolt is az amerikai elnöknek, el is ismerte, Trump joggal panaszkodik arról, hogy az ár magas – csak hogy erről ő maga is tehet. Az árak részben amerikai kormányzati lépések miatt magasak: szankciókat léptetnek életbe az olajexportáló Irán ellen, Venezuela exportját is korlátozzák, és a Líbiában kialakult kaotikus helyzethez is van közük, ami az ottani kitermelést akadályozza.

Az orosz elnök szarkasztikusan hozzátette: ha most beszélne személyesen az amerikai elnökkel, akivel utolsó találkozója meglehetősen jó hangulatban telt, azt mondaná neki, hogy ha igazából meg akarja találni, ki a vétkes az olajárak emelkedésében, nézzen a tükörbe. Feltehetően leginkább az Iránra vonatkozó részre utalt, hisz Trump egymaga vonult ki az országgal kötött hathatalmi egyezményből, és ezzel összefüggésben Irán olajexportját is el akarja lehetetleníteni, miközben Oroszország a szerződést és az iráni olajexportot mindenáron fenn szeretné tartani.

A paktum védelme

Ami a 2016-os OPEC kitermelés csökkentést illeti, melyhez Oroszország is csatlakozott, az akkori alacsony árak indokolták, és már júniusban határoztak az intézkedés megszüntetéséről, várhatóan még idei hatállyal. Putyin szerint Oroszországnak nem célja a kitermelés visszafogása, hisz neki az a jó, ha minél többet ad el, persze csak egy adott árszint felett. A kitermelés eszköz, nem pedig cél, az ár stabilizálásának eszköze, mondta az orosz elnök.

Persze az ár már rég stabilizálódott, kérdés, hogy ki mit tekint stabil szintnek. A nagy olajexportőrök nyilván a minél magasabb árat, ahol még a vevők nem méltatlankodnak nagyon, Trump pedig most választási okokból a minél alacsonyabbat, utána persze ő se akarna olyan alacsonyat, ahol palaolaj kitermelőinek már ne érné meg a bolt. A huzavona hat hét múlva véget ér, lehet hogy a kioktatás miatt pont utána fog csak kitermelést növelni az olajkartell, jelezvén, hogy ebben a kérdésben ők fújják a passzátszelet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos