<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai elnök egy ideje elégedetlen a magas olajárak miatt, és az OPEC-et és Oroszországot vádolja. Az orosz elnök azonban visszaszólt, jelezvén, hogy Iránt és Venezuelát épp Trump szankcionálja, egyébként pedig érthető, hogy egy gigantikus olajexportőr, mint Oroszország, nem sír a magas árak miatt, épp eleget szenvedett, amikor az ár a mélybe zuhant.

Idén többször szóltak arról a hírek, hogy Amerika olajkitermelése rendkívül gyorsan növekszik, lassan le fogja a hagyni a jelenlegi rekorder Oroszországot, és egyelőre csak a szállítási kapacitások korlátozzák a kiapadhatatlan olajmennyiség piacra juttatását. Felmerül a kérdés, hogy miért fáj akkor Trumpnak az olajár-emelkedés?

Miért fáj?

Kétségtelen, hogy míg Oroszország esetében a kitermelt mennyiség jóval több, mint amit belföldön felhasznál, Amerika viszont sokkal nagyobb fogyasztó, így tulajdonképpen most van egyensúlyban az amerikai kitermelés és fogyasztás, illetve most kezd az ország átbillenni nettó exportőri pozícióba. Így neki elvileg irreleváns is lehetne az ár, pláne, hogy a 2004 előtti években sem zavarta különösen, noha akkor 100 dollár fölött volt.

Nos, a válasz egyszerű: az amerikai autósok elégedetlenek, ha magasabb az ár, és ez ott sokkal jelentősebb dolog, mint Európában. Amerikában alig terheli adó az olajárat, míg kontinensünkön az ár nagyobbik részét teszik ki az adók, így míg itt az olajár ingadozása tompábban hat, Amerikában sokkal mozgékonyabb a benzinár. Ha az olajár a háromszorosára megy, ahogy ez történt a 2015-ös mélypont óta, akkor a benzinár is triplázódik, az amerikaiakat persze nem vigasztalja, hogy náluk sokkal olcsóbb a benzin, mint más fejlett országokban.

És miért most?

De hogy miért is most lett ez fontos probléma? Közelednek a kongresszusi választások, és miután Trump népszerűsége már huzamosabb ideje elég rosszul áll, attól fél, hogy pártja rosszul szerepelhet a választásokon, esetleg az ellenzéki demokraták többséget szerezhetnek. A főbb gazdasági tényezők kétségkívül meghatározóak a választásokon, az olajár pedig (mint a rezsicsökkentés) különösen jelentős tényező, az átlagos választó leginkább saját kormányzatának tulajdonítja a benzinár szintjét.

Nos, Trumpnak ezért fontos lett, hogy ne szálljon el az olajár, ami pedig épp ezt tette, négy éves csúcson van, még ha az amerikai WTI olcsóbb is, mint az eurázsiai típusok. Az idő pedig sürget, a választásokig szúk másfél hónap van, le kellene valahogy imádkozni az árat. Ha az OPEC gyorsan megemelné a kitermelést, az elnök reményei szerint még időben hatása lehetne, sőt elég lenne azt bejelenteni is. Ha viszont mégsem, akkor is rá kell tolni valakire a felelősséget a választók előtt, erre a célra pedig ott van Putyin és a szaúdiak.

Nézzen tükörbe

Putyin tegnap válaszolt is az amerikai elnöknek, el is ismerte, Trump joggal panaszkodik arról, hogy az ár magas – csak hogy erről ő maga is tehet. Az árak részben amerikai kormányzati lépések miatt magasak: szankciókat léptetnek életbe az olajexportáló Irán ellen, Venezuela exportját is korlátozzák, és a Líbiában kialakult kaotikus helyzethez is van közük, ami az ottani kitermelést akadályozza.

Az orosz elnök szarkasztikusan hozzátette: ha most beszélne személyesen az amerikai elnökkel, akivel utolsó találkozója meglehetősen jó hangulatban telt, azt mondaná neki, hogy ha igazából meg akarja találni, ki a vétkes az olajárak emelkedésében, nézzen a tükörbe. Feltehetően leginkább az Iránra vonatkozó részre utalt, hisz Trump egymaga vonult ki az országgal kötött hathatalmi egyezményből, és ezzel összefüggésben Irán olajexportját is el akarja lehetetleníteni, miközben Oroszország a szerződést és az iráni olajexportot mindenáron fenn szeretné tartani.

A paktum védelme

Ami a 2016-os OPEC kitermelés csökkentést illeti, melyhez Oroszország is csatlakozott, az akkori alacsony árak indokolták, és már júniusban határoztak az intézkedés megszüntetéséről, várhatóan még idei hatállyal. Putyin szerint Oroszországnak nem célja a kitermelés visszafogása, hisz neki az a jó, ha minél többet ad el, persze csak egy adott árszint felett. A kitermelés eszköz, nem pedig cél, az ár stabilizálásának eszköze, mondta az orosz elnök.

Persze az ár már rég stabilizálódott, kérdés, hogy ki mit tekint stabil szintnek. A nagy olajexportőrök nyilván a minél magasabb árat, ahol még a vevők nem méltatlankodnak nagyon, Trump pedig most választási okokból a minél alacsonyabbat, utána persze ő se akarna olyan alacsonyat, ahol palaolaj kitermelőinek már ne érné meg a bolt. A huzavona hat hét múlva véget ér, lehet hogy a kioktatás miatt pont utána fog csak kitermelést növelni az olajkartell, jelezvén, hogy ebben a kérdésben ők fújják a passzátszelet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos