<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután Donald Trump kivonta az Amerikai Egyesült Államokat az Iránnal kötött hathatalmi egyezményből, meg is kezdi az Irán elleni szankciókat, köztük az iráni olajeladásokra vonatkozókat. Igen ám, de miután a többiek nem mondták fel az egyezményt, kérdés, kit kényszerít Trump szankciója, és kit nem?

A kilépés egyoldalú mivolta miatt logikusan nemzetközi következménye sem lehet az amerikai szankcióknak, pontosabban azokat elvileg nem illene rákényszeríteni más országokra vagy azok vállalataira. Mindazonáltal vannak olyan országok és cégek, akik nem mernek szembehelyezkedni Trumppal, sőt esetleg nem is célszerű nekik, mások viszont szuverenitásuk és a nemzetközi jog hangoztatásával továbbra is vásárolják az iráni olajat. Vajon kik hová tartoznak, és mennyire eshet vissza az iráni olajexport?

Megfojtaná, de nem lehet

Donald Trump eredeti elképzelése az volt, hogy teljesen ellehetetleníti az iráni olajkivitelt, mégpedig úgy, hogy minden országot rákényszerít a vásárlás beszüntetésére. Ennek azonban nincs realitása, csak akkor lenne, ha az országok közösen hirdetnének embargót, mint a most érvényben lévő szerződés megkötése előtt, de erről szó sincs, hisz a másik öt aláíró fél fenn akarja tartani a szerződést, és Trumpra haragszanak, amiért az kilépett.

Kína

A helyzeten most az amerikai elnök enyhített azzal, hogy bizonyos szövetséges országoknak felmentést fog adni, különösen azoknak, amelyek függenek az iráni olajtól. Itt elsősorban vélhetőleg Kínára gondolt, amely az iráni olaj egyik legnagyobb vásárlója, és úgysem lehetne eltántorítani a vásárlástól. Kína a jelenlegi nagyjából napi kétmillió hordós iráni export harmadát viszi el, így ez továbbra is megmarad. Elemzők úgy számolnak, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén ez lesz a kimenetel, vagyis kétharmadával esik vissza az iráni olajexport.

Ázsia többi része

Ez nemcsak Iránnak, de a szerződést fenntartó öt másik hatalomnak is elfogadhatatlan lenne, így kérdés, hogy ki marad még meg az exportőrök közül, esetleg ki tudja pótolni a kieső részt. Kína mellett Ázsiában India a másik legnagyobb importőr, az iráni kivitel negyede megy oda, kérdés, hogy kap-e Amerikától mentességet, és ha nem, meghajlik-e a követelés előtt. Sokan a legrosszabb forgatókönyvvel számolnak, miszerint az állami olajipari vállat felhagy az iráni vásárlással.

hirdetés

Az iráni kivitel 16 százalékát Dél-Korea és Japán viszi el, itt nem is kétséges a kimenetel, hisz Amerika leghűségesebb szövetségeseiről van szó, hacsak nem kapnak ők is felmentést. A dél-koreai vásárlások volumene máris jelentősen visszaesett.

Törökország és Európa

Végül a nagy kérdés a Törökországgal együtt számolt Európa, amely 31 százalékkal részesül az iráni olajtortából, Olaszország és Törökország a legnagyobb importőrök. Néhány importőr már be is szüntette a vásárlást, mivel a svájci Banque de Commerce et de Placements pénzintézet beszüntette az iráni olajszállítmányok finanszírozását. Görög és spanyol finomítók is csökkenteni kezdték iráni vásárlásaikat, Törökország viszont azt közölte, hogy ő nem változtat Iránnal fennálló kapcsolatain.

Mit szól az új barát?

Mindezek alapján azt lehetne becsülni, hogy felére esik az iráni kivitel, de vannak még tényezők, amik javíthatnak a helyzeten. Egyrészt Kína adott esetben meg tudja növelni iráni importját, pláne az Amerikával most fennálló vámháborús körülmények között, másrészt elképzelhető, hogy a Putyinnal történt friss barátkozás is meghozza eredményét, és az orosz elnök lebeszéli Trumpot az iráni olajexport túlzott megkurtításáról, cserébe esetleg rábeszéli Iránt, hogy vonja ki erőit Szíriából.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Klímaváltozás és nemzetbiztonság – Izrael és Jordánia gigantikus projektje
Káncz Csaba | 2021. december 2. 18:36
A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció? Mekkora lesz a kormány mozgástere? Király Júlia lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:06
Banki vezető tisztségébe került, hogy kiállt Márki-Zay Péter mellett. Ma már az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Nemcsak e minőségében kérdezzük Király Júliát a Klasszis Klub következő, december 16-ai adásában arról, győzelme esetén szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek. Hanem arról is, hogy mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke, vajon milyen lépéseket tart indokoltnak a kilenc éves csúcson lévő infláció lassítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló