4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megesett a találkozó Donald Trump amerikai elnök az Emmanuel Macron francia államfő között. A megbeszélés meglehetősen érdekes fordulatot vett, Trump ugyanis bejelentette, hogy szeretne kivonulni Szíriából, míg a francia politikus egy új iráni atomalku közös kidolgozása mellett foglalt állást. Nagyon úgy tűnik, hogy végre akadt valaki, akire ha fogcsikorgatva is, de hallgat Trump.
Emmanuel Macron francia államfő és Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban 2018. április 24-én. Forrás: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis

Ahogy arról már korábban írtunk, Trump és Macron kétoldalú megbeszélést folytatott a Fehér Ház Ovális irodájában. Trump korábban és a találkozót követően is többször kihangsúlyozta, hogy Franciaország az Egyesült Államok „legrégebbi és legjobb szövetségese”, valamint, hogy Párizs „kulcsfontosságú partner” mind Észak-Korea, mind Irán és Szíria ügyében. Ugyanakkor Trump azt is hangsúlyozta, hogy nem osztja Macron véleményét az utóbbi két ügyet illetően.

A következő csatatér: Irán

Washingtonban számos vitás kérdés került terítékre, egyebek mellett a kereskedelmi feszültségek, a klímaváltozás elleni küzdelem és az iráni nukleáris program ügye. Iránnal kapcsolatban Macron elmondása szerint "nem titok", hogy ő és Trump másként ítélik meg az Iránnal kötött többhatalmi megállapodást. Ugyanakkor új fordulat a tárgyalásokban, hogy a francia államfő leszögezte, "szeretnének kidolgozni egy új megállapodást Iránnal”. Macron szerint ugyanis az Iránnal kötött megállapodás nem elégséges, de legalább 2025-ig ellenőrzést tesz lehetővé az atomprogram fölött.

Donald Trump erre a maga vehemenciájával válaszolt, meglátása szerint az atomalku "nevetséges és katasztrofális", amelyet "soha nem is lett volna szabad megkötni". Az elnök megismételte, hogy a közel-keleti fejlemények hátterében - szerinte - mindenütt felsejlik Irán tevékenysége. Ezzel együtt nyíltan meg is fenyegette Iránt, amennyiben ugyanis meg merik fenyegetni az Egyesült Államokat, úgy "olyan nagy árat fog fizetni ezért, mint amit még kevés ország fizetett".

Trump kivonulna Szíriából

A találkozó másik kulcskérdése a szíriai helyzet megoldása volt. Donald Trump itt is meglehetősen markáns választ adott, elmondása szerint minél előbb "szeretne kijönni Szíriából" és hazahozni az amerikai katonákat, akik szerinte "nagyszerű munkát végeztek". Abban azonban egyetértett Emmanuel Macronnal, hogy a kivonulással "nem akarnak teret adni Iránnak a Földközi-tenger medencéjében".

A sajtóértekezlet végén Trump meglepő éleslátással azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Egyesült Államok "zavarba ejtően sokat" költött a Közel-Keleten, miközben otthon, vagyis az Egyesült Államok határain belül kellett volna inkább hidak, utak, alagutak, iskolák építésére költeni. "Hétezer milliárdot költöttünk el a Közel-Keleten és semmit nem kaptunk érte sőt, a semminél is kevesebbet", fűzte hozzá.

Egyesítés helyett béketárgyalás kell Koreának

A két politikus a közelgő koreai csúcstalálkozó kapcsán is tárgyalt, elsősorban az Észak-Koreára kifejtett nyomásgyakorlásról. Trump ebben „kulcsfontosságú partnernek” látja Franciaországot. Trump emellett emlékeztetett arra, hogy a jövendő megbékélés, harmónia, a Koreai-félsziget és lényegében az egész világ biztonsága érdekében rövidesen találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, erre épp ma kerül majd sor.

Fontosnak tartotta aláhúzni, hogy a csúcstalálkozó fejében Washington a háttérben semmiféle engedményt nem tett Phenjannak. Mint fogalmazott: "a békére törekvés közepette nem fogjuk ismét elkövetni a korábbi amerikai kormányzatok hibáit. Folytatjuk a maximális nyomásgyakorlást".

Mit akar Korea?

A Reuters cikke szerint Dél-Korea lakosságánál egy általános trendfordulat volt tapasztalható: míg 1969-ben a dél-koreai lakosság 90 százaléka, 2014-ben pedig a 70 százalék akart újraegyesítést, ez ma már csak 58 százalék. A lakosság ehelyett azt akarja, hogy a két Korea végre békét kössön egymással, mivel az 1953-as koreai háború után a két ország csak fegyverszünetet kötött, békét azonban nem. Az azonban biztos, hogy mindkét ország tűkön ülve várja a két vezető találkozóját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG