<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megesett a találkozó Donald Trump amerikai elnök az Emmanuel Macron francia államfő között. A megbeszélés meglehetősen érdekes fordulatot vett, Trump ugyanis bejelentette, hogy szeretne kivonulni Szíriából, míg a francia politikus egy új iráni atomalku közös kidolgozása mellett foglalt állást. Nagyon úgy tűnik, hogy végre akadt valaki, akire ha fogcsikorgatva is, de hallgat Trump.
Emmanuel Macron francia államfő és Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban 2018. április 24-én. Forrás: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis

Ahogy arról már korábban írtunk, Trump és Macron kétoldalú megbeszélést folytatott a Fehér Ház Ovális irodájában. Trump korábban és a találkozót követően is többször kihangsúlyozta, hogy Franciaország az Egyesült Államok „legrégebbi és legjobb szövetségese”, valamint, hogy Párizs „kulcsfontosságú partner” mind Észak-Korea, mind Irán és Szíria ügyében. Ugyanakkor Trump azt is hangsúlyozta, hogy nem osztja Macron véleményét az utóbbi két ügyet illetően.

A következő csatatér: Irán

Washingtonban számos vitás kérdés került terítékre, egyebek mellett a kereskedelmi feszültségek, a klímaváltozás elleni küzdelem és az iráni nukleáris program ügye. Iránnal kapcsolatban Macron elmondása szerint "nem titok", hogy ő és Trump másként ítélik meg az Iránnal kötött többhatalmi megállapodást. Ugyanakkor új fordulat a tárgyalásokban, hogy a francia államfő leszögezte, "szeretnének kidolgozni egy új megállapodást Iránnal”. Macron szerint ugyanis az Iránnal kötött megállapodás nem elégséges, de legalább 2025-ig ellenőrzést tesz lehetővé az atomprogram fölött.

Donald Trump erre a maga vehemenciájával válaszolt, meglátása szerint az atomalku "nevetséges és katasztrofális", amelyet "soha nem is lett volna szabad megkötni". Az elnök megismételte, hogy a közel-keleti fejlemények hátterében - szerinte - mindenütt felsejlik Irán tevékenysége. Ezzel együtt nyíltan meg is fenyegette Iránt, amennyiben ugyanis meg merik fenyegetni az Egyesült Államokat, úgy "olyan nagy árat fog fizetni ezért, mint amit még kevés ország fizetett".

Trump kivonulna Szíriából

A találkozó másik kulcskérdése a szíriai helyzet megoldása volt. Donald Trump itt is meglehetősen markáns választ adott, elmondása szerint minél előbb "szeretne kijönni Szíriából" és hazahozni az amerikai katonákat, akik szerinte "nagyszerű munkát végeztek". Abban azonban egyetértett Emmanuel Macronnal, hogy a kivonulással "nem akarnak teret adni Iránnak a Földközi-tenger medencéjében".

A sajtóértekezlet végén Trump meglepő éleslátással azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Egyesült Államok "zavarba ejtően sokat" költött a Közel-Keleten, miközben otthon, vagyis az Egyesült Államok határain belül kellett volna inkább hidak, utak, alagutak, iskolák építésére költeni. "Hétezer milliárdot költöttünk el a Közel-Keleten és semmit nem kaptunk érte sőt, a semminél is kevesebbet", fűzte hozzá.

Egyesítés helyett béketárgyalás kell Koreának

A két politikus a közelgő koreai csúcstalálkozó kapcsán is tárgyalt, elsősorban az Észak-Koreára kifejtett nyomásgyakorlásról. Trump ebben „kulcsfontosságú partnernek” látja Franciaországot. Trump emellett emlékeztetett arra, hogy a jövendő megbékélés, harmónia, a Koreai-félsziget és lényegében az egész világ biztonsága érdekében rövidesen találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, erre épp ma kerül majd sor.

Fontosnak tartotta aláhúzni, hogy a csúcstalálkozó fejében Washington a háttérben semmiféle engedményt nem tett Phenjannak. Mint fogalmazott: "a békére törekvés közepette nem fogjuk ismét elkövetni a korábbi amerikai kormányzatok hibáit. Folytatjuk a maximális nyomásgyakorlást".

Mit akar Korea?

A Reuters cikke szerint Dél-Korea lakosságánál egy általános trendfordulat volt tapasztalható: míg 1969-ben a dél-koreai lakosság 90 százaléka, 2014-ben pedig a 70 százalék akart újraegyesítést, ez ma már csak 58 százalék. A lakosság ehelyett azt akarja, hogy a két Korea végre békét kössön egymással, mivel az 1953-as koreai háború után a két ország csak fegyverszünetet kötött, békét azonban nem. Az azonban biztos, hogy mindkét ország tűkön ülve várja a két vezető találkozóját.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kritikus lehet a dízelellátás a nyári időszakban
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:49
A világon egyre több jelentés azt mutatja, hogy szinte minden piacon alacsony szintre estek a finomított termékkészletek, különösen az úgynevezett közép-disztillátum (dízel, repülő üzemanyag, háztartási tüzelőolaj) termékcsalád esetében van jelentős hiány globálisan. Pletser Tamás, az Erste EMEA olaj- gázipar elemzője írásában ezt a témát járta körbe.  
Makro / Külgazdaság Az olajembargóról is tárgyalt Orbán Viktor, ütésváltás Varsó és Moszkva között – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
hírlevél
Ingatlantájoló