4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Párizs és Berlin összehangoltan lobbizik az USA által Oroszország ellen bevezetett szankciók mérséklése érdekében. Párizst különösen érzékenyen érintené, ha az egyre nagyobb befolyással bíró amerikai neokonzervatívok - köztük Bolton és Pompeo - megfúrnák az iráni megállapodást. A G7 két tagja, Japán és Olaszország amellett száll síkra, hogy Oroszországot fogadják vissza a szervezetbe, hogy a Közel-Kelet problémáinak megoldásához közelebb kerüljön a világ és egyben a Hidegháború szellemiségének véget lehessen vetni.
EPA/SHAWN THEW

Franciaország és az Egyesült Államok vezetője ma folytat kétoldalú megbeszélést a Fehér Ház Ovális irodájában. Macron és Trump kapcsolata kimondottan pozitívnak mondható, Washington elismeri a nagyobb francia nemzetközi szerepvállalást – egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Királyság saját magát marginalizálta a Brexit által kiváltott politikai káosszal és amikor a meggyengült német kancellár kapcsolata Trumppal hűvös és távolságtartó. Mindennek ellenére Trump egyáltalán nem biztos, hogy segítő kezet nyújt a politikailag beszoruló Macron-nak, aki hazájában a tüntetők haragjával, Berlinben pedig EU-s terveinek elutasításával szembesül.

Vámok és szankciók

Washingtonban ma számos vitás kérdés kerül terítékre, így többek között a kereskedelmi feszültségek, a klímaváltozás elleni küzdelem és az iráni nukleáris program ügye. Macron próbálja meggyőzni Trumpot, hogy az EU-nak adjon felmentést a múlt hónapban bejelentett acél- és alumínium vámok alól. Macron kér, de a pénzügyminisztere már fenyeget azzal, hogy ha Washington ezeket nem vonja vissza, akkor az EU közelebb sodródhat Kínához.

Párizs és Berlin összehangoltan lobbizik az USA által Oroszország ellen bevezetett szankciók mérséklése érdekében is, miután az orosz alumínium-ipari óriás, a Rusal exportjának leállítása lavinaszerű problémákat és leállást okozhat az európai iparban, számos szektort, így az autóipart és a repülőgépgyártást is komolyan veszélyeztetve. Illetékesek attól félnek, hogy emiatt akár egy európai recesszió sem elképzelhetetlen. Berlinben komolyan aggódnak amiatt, hogy Oroszország kiszorulása az európai beszállítói láncokból súlyos kihatással járhat, ahogyan ezt a napokban már mutatta a ZEW Gazdasági Hangulatindex 2012 óta nem látott esése is.

A német politikában komoly erők mozdultak meg ennek a megváltoztatására, az ellenzáki Szabaddemokraták (FDP) és a Linke követelik, hogy Moszkva kapjon meghívót a júniusi G7 csúcsra Kanadába. A G7 két tagja, Japán és Olaszország szintén amellett síkra, hogy Oroszországot fogadják vissza a szervezetbe, hogy a Közel-Kelet problémáinak megoldásához közelebb kerüljön a világ és egyben a Hidegháború szellemiségének véget lehessen vetni.

Európa a neokonzervatívok ellen

Trump május 12-éig adott határidőt az atomalku (JCPOA) aláíróinak, hogy "javítsák ki" az Iránnal kötött megállapodásban általa "szörnyűséges hiányosságoknak" minősített részeket. Trump gyakoribb nemzetközi ellenőrzést szeretne az iráni atomerőművekben, továbbá nem ért egyet azzal, hogy Teherán csak 2025-ig korlátozza nukleáris tevékenységét.

Káncz Csaba

Az atomalku hat aláírója közül az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország képviselői régóta egyeztetnek az amerikai külügyminisztériummal arról, hogy Washington hogyan szeretné kiegészíteni a megállapodást.

Párizst különösen érzékenyen érintené, ha az egyre nagyobb befolyással bíró amerikai neokonzervatívok - köztük Bolton és Pompeo - megfúrnák az iráni megállapodást. A Renault tavaly írt alá egy 660 millió eurós megállapodást Iránnal évi 150 ezer autó gyártásáról – mi több, a Renault 2020-ig 20 százalékra akarja növelni részesedését az iráni autópiacon.

A PSA Peugeot Citroën-nek már 35 százalékos részesedése van és tavalyelőtt írt alá egy évi 200 ezer autós gyártási szerződést. 2017 júliusban pedig a francia energia-óriás, a Total írt alá egy 4.9 milliárd dolláros szerződást a kínai CNPC óriással a Déli Pars offshore gázmező kitermeléséről, amely részben iráni, részben katari vizeken terül el.

Macron arról is próbálja majd meggyőzni vendéglátóit, hogy ne vonják ki az amerikai csapatokat Szíriából - ez Párizs szerint Irán térségbeli politikai megerősödéséhez vezetne.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG