<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az orosz nagykövet rendkívül éles szavai Moszkva idegességéről árulkodnak a közel-keleti folyamatokkal kapcsolatban. Egy esetleges Irán elleni háborúban Moszkva és Peking katonai, pénzügyi és diplomáciai támogatást adna Teheránnak. Káncz Csaba jegyzete.

Az izraeli külügyminisztérium szerdán bekérette Anatolij Viktorovot, Oroszország Tel-Avivba akkreditált nagykövetét, és megfeddte szerdai interjúja kapcsán, amelyet a The Jerusalem Postnak adott. A nagy port felvert interjúban a 66 éves, Balkán-szakértőnek számító nagykövet gyakorlatilag kifejtette, hogy Izrael tevékenysége nagyobb problémát jelent a Közel-Keleten, mint Iráné és proxi szövetségeseié.

Ki a fő felelős?

Viktorov szerint a térség stabilitását nem az Izrael, illetve néhány arab ország között létrejött „Ábrahám Egyezmények” biztosíthatják, hanem elsősorban a palesztin-izraeli válság és a zsidó települések léte előidézte probléma megoldása. Viktorov azt is kifejtette, hogy nem Irán szegte meg a nagyhatalmak és Irán között 2015-ben létrejött nukleáris egyezményt (JCPOA), hanem Washington, miután azt egyoldalúan fölmondta.

A vezető orosz diplomata az Iránnal kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette, hogy egyáltalán nincs párbeszéd a palesztinok és Izrael között, s ez a helyzet sokkal jobban veszélyezteti a Közel-Kelet stabilitását, mint a térség országaiban tevékenykedő, Teherán támogatását élvező szervezetek, így például Libanonban a Hezbollah. Mégpedig azért – tette hozzá – , mert Izrael támadja rendszeresen a Hezbollahot, s nem pedig a libanoni síita szervezet Izraelt.

A Közel-Kelet stabilitását ezért nem Irán térségbeli tevékenysége ingatja meg, hanem az, hogy nincs megértés az itteni országok között, illetve az, hogy Izrael nem tartja be, nem teljesíti a palesztin-izraeli, illetve az arab-izraeli viszály megoldását célzó ENSZ-határozatokat – szögezte le a nagykövet.

A palesztin problémát és a zsidó települések kérdését meg kell oldani, s azt nem lehet helyettesíteni az úgynevezett Ábrahám Egyezményekkel. A palesztin és a zsidó települések problémája, megoldatlansága ugyanis nem csak a térségben élőket, hanem „az egész világot veszélyezteti”, figyelmeztetett az orosz diplomata, majd megerősítette: Moszkva továbbra is a palesztin-izraeli válság kétállamos megoldását támogatja.

Az elmúlt két esztendő folyamán Izrael több ízben is bemutatta a nemzetközi sajtónak azokat az alagutakat, amelyeket állítása szerint a Hezbollah alakított ki az északi határon azzal a céllal, hogy azokon keresztül támadást intézzen Izrael ellen.

Eddig azonban semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy ezeket az alagutakat valóban a Hezbollah építette

- emelte ki az orosz nagykövet, majd hozzáfűzte:

Izraelnek föl kell hagynia az egyes ENSZ-tagállamok szuverén területeinek támadásával, s ennek megfelelően Oroszország soha nem fogja helyeselni azt, hogy Izrael támadásokat intézzen, például szíriai területek ellen.

Az Iránt érintő kérdésre visszatérve Viktorov az amerikai és az izraeli állításokat cáfolva kijelentette:

Teherán nem szegte meg a nagyhatalmakkal 2015-ben aláírt nukleáris egyezményt, hanem tették ezt az amerikai kollégáink, akik 2018-ban sajnos egyoldalúan fölmondták az egyezményt. Végül is Washington kihátrálása tette lehetővé Irán számára, hogy az egyezménnyel ellentétes lépéseket tegyen

– jelentette ki.

Majd leszögezte: jóval egyszerűbb lenne a dolog, ha Washington újra tiszteletben tartaná az Iránnal létrejött többoldalú nukleáris egyezményt. Ezzel ugyanis a térségben csökkenne az aggodalom, s Irán számára pedig lehetővé válna a nukleáris energia előállítására vonatkozó program kifejlesztése. Az egyezmény tiszteletben tartása ezen kívül azt is eredményezné, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelné azt, hogy nukleáris képességét Irán ne használja katonai célokra.

Mi idegesítheti Moszkvát?

Nos, ezek rendkívül erős szavak, amelyekkel Moszkva kétségtelenül üzenni akart az izraeli politikának és a tágabb közvéleménynek. Abban egészen biztosak lehetünk, hogy a Kreml-nek pontos információi vannak a november 27-i, Iránban elkövetett merénylet hátteréről, amely során a perzsa állam vezető nukleáris szakembere életét vesztette.

A Közel-Keleten ezért a Moszadot teszik felelőssé, azt egy izraeli provokációnak tartják, amellyel adott esetben még Trump elnöksége alatt ki lehetne robbantani egy Irán elleni háborút. Márpedig Irán az eurázsiai tengely tagjának tekinthető, és Moszkva nem nézheti jó szemmel az ilyesfajta provokációkat.

Az iráni védelmi minisztérium hivatalos internetes oldalán közreadott képen a három nappal korábban meggyilkolt Mohszen Farizade iráni atomtudóst temetik állami szertartással Teheránban 2020. november 30-án. A koporsót az iráni zászló takarja. (Fotó: MTI/EPA/Iráni védelmi minisztérium)
Az iráni védelmi minisztérium hivatalos internetes oldalán közreadott képen a három nappal korábban meggyilkolt Mohszen Farizade iráni atomtudóst temetik állami szertartással Teheránban 2020. november 30-án. A koporsót az iráni zászló takarja. (Fotó: MTI/EPA/Iráni védelmi minisztérium)

Egy londoni székhelyű, befolyásos és általában jól értesült arab hírcsatorna ráadásul jelentette, hogy amikor november 22-én a szaúd-arábiai Neom városában titokban találkozott a szaúdi koronaherceg, az izraeli miniszterelnök és az amerikai külügyminiszter, akkor megvitatták egy Irán elleni háború lehetőségét is.

A híradás szerint azonban a koronaherceg nem volt hajlandó országát bevonni ebbe a kockázatos tervbe. Egyrészt nem volt róla meggyőződve, hogy ez a konfliktus majd elnyeri a Biden-kormányzat támogatását, másrészt Rijád már tisztában van vele, hogy milyen károkat tudnak okozni az iráni rakéták. Tavaly szeptemberben ugyanis cirkálórakéták és drónok szaúdi olajfinomítókat támadtak meg, és ideiglenesen kiütötték az ország olajtermelő kapacitásának a felét. Bár először a Teherán által támogatott jemeni huszik vállaltak ezért felelősséget, amerikai hírszerzési adatok szerint ez valójában iráni támadás volt.

Az ügyben egyetértés van a szakértők között, hogy ha az Egyesült Államok és Izrael támadást intézne Teherán ellen, akkor az iráni ellenállást nem hivatalosan támogatni fogja Moszkva és Peking. Mind Moszkva, mind Peking számára stratégiai jelentőséggel bírna, hogy Iránt ne kényszeríthessék térdre. A katonai és pénzügyi támogatás mellett mindkét hatalom politikai támogatást is nyújtana Irán számára az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: durva fotót posztolt Zelenszkij a háborúról
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 15:34
Kiégett lakóház, előtte két ember. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG