5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: este nyilvánosságra hozzák az első körben eladó állami földek adatait és kikiáltási árát.
Lázár János sajtótájékoztatója. Kép forrása: MTI, Soós Lajos.

Jövő héten kedden a kormányülésen a Testnevelési Egyetem helyzetével is foglalkoznak, miután ma hajnalban leégett a sportcsarnok – Mocsai Lajos rektort meghívják a kormányülésre a helyzet áttekintésére. Lázár János a Kormányinfón elmondta: 5 óra előtt pár perccel gyulladt ki a csarnok, nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók, komoly (több milliárd forintos) anyagi kár keletkezett, de senki sem sérült meg.

Menekültügy: készek vagyunk lezárni a horvát határt

Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat folytat Brüsszelben a bevándorlási kérdésekről, majd a miniszterelnökök találkozóján vesz részt. Időközben elkészült a magyar-horvát határon a biztonsági határzár – jelentette be Lázár János

A szerb-magyar szakaszon csak néhány százan jöttek át a határzár felépülése óta. Az elmúlt egy hónapban 180 ezren érkeztek a horvát határon át. A kerítés elkészültével nincs technikai akadálya a lezárásnak, a következő napokban dönt erről a kormány.

Este kiderül, mennyiért árulja földjeit az állam

A következő 3 hónap legfontosabb kormányzati feladata az állami földek értékesítése – ahogy Lázár fogalmazott, a magyar gazdák földhöz juttatása, így versenyképességük javítása. Nagyon komoly külföldi erőcsoportok fogtak össze, hogy Brüsszelen keresztül magyar termőföldhöz jussanak. Fennáll annak a veszélye, hogy évek múlva külföldiek megpróbálnak Magyarországon földet szerezni, az ellenzéki pártok álláspontja ebben az ügyben Lázár szerint nem világos. A földet pedig úgy védik meg, hogy az Agrárkamar és a Magosz ötlete alapján a magyar földművesek kezébe juttatják az állami földeket.

A program ma délután indul, több mint 380 ezer hektár földet értékesítenek. Ez az állami tulajdonban lévő területek 20 százaléka. Az esti órákban közlik azoknak a földparcelláknak az adatait, amelyeket az első 6 megyében (Győr, Vas, Heves, Nógrád, Szabolcs és Pest) árverésre bocsát az állam. November 16-án reggel tervezik az első, 3 hektár fölötti területeket árveréseket elindítani. Csak helyben lakók jelentkezhetnek a földért, ha élethivatás-szerűen földműveléssel foglalkoznak.

A vásárláshoz hitelt is kínálnak. A Magyar Fejlesztési bank adja a pénzt, a hiteleket a Budapest Bank (az állam egyik kereskedelmi bankja) kínálja majd, a fiókokban lehet igényelni.

A húszéves futamidejű hitel első tíz évében a kamat 1,95 százalék lesz, a második tíz évben is kamattámogatott hitelt biztosít majd az MFB. A kölcsön összege minimum 3 millió, maximum pedig 300 millió forint lehet.

Bürokrácia-csökkentés

2016 májusáig 270 új kormányablak jön létre Magyarországon. Okmányirodák bezárása csak azokon a településeken merülhet fel, ahol már megnyíltak a kormányablakok. A rendszer kialakítására 10 miliárdot költ el a kormány, további 10 milliárdot pedig a meglévő rendszer korszerűsítésére költöttek el.

Megnyílik az e-kártya bevezetésének lehetősége: ez a kártya teljes személyazonosítási rendszer mellett az adóazonosító igazolványt és a jogosítványt is leváltja majd.

A kormányablakokban adóügyeket is lehet majd intézni – ez a NAV átalakításához kapcsolódik. Tállai András végzi a feladatot. Az adóhatóság nem ellenfelet lát majd az ügyfelekben, hanem partnert – ígérte Lázár János. Utalt az adózók minősítésére – erről itt írtunk bővebben.

Szemétégetőket terveznek

Változásra készül a kormány a hulladékkezelésben: eddig tároltuk a hulladékot, Magyarország most vizsgálja a hulladékégetők létesítésének kérdését. Osztrák és német példákat vizsgálnak erre.

Hogy tetszenek az uniós pályázatok az egyháznak?

Gyors társadalmi konzultációt indít a kormány: több szakmai szervezettel (ipari, agrár, kkv, k+f stb.) tisztázzák, hogy az eddig megjelent és megjelentetni tervezett uniós pályázatok mennyire szolgálják a gazdaság szereplőinek érdekeit. A jövőben az egyházakkal is konzultálnak a témában, mielőtt kiírnák a pályázatokat.

Csak visszatérítendő támogatás lesz lakásfelújításra

Lázár arról is beszélt: valóban az az egyik legnagyobb rezsicsökkentési lehetőség, ha valaki energetikai szempontból korszerűsíti a házát. Ehhez visszatérítendő támogatásokat kínál a kormány – vissza nem térítendő támogatásokra a magyar álláspont szerint nincs lehetőség uniós pénzből. 100 milliárd forintot biztosítanak a Ginop keretein belül, ehhez az MFB zöldhitelt biztosít, de önerőre is szükség lesz.

Ne várjuk az egyéni nyugdíjszámlákat

A magánnyugdíjpénztárak megszüntetésekor megígért, ám azóta sem elindított egyéni számlákkal kapcsolatban elmondta: a tb-rendszerben nem olyan egyéni számlák vannak, amelyen nyilvántarthatóak lennének a befizetések (ellentétben a magánpénztári rendszerrel), a tb-rendszerben a nyugdíj megállapításának minden feltétele adott ezek nélkül is.

Lázár János nem tud ultizni

Lázár János nem tud ultizni és nem beszél nyelveket, ez alapján nem szerepel a miniszterelnök lehetséges utódjai között - válaszolta a kiszivárgott Orbán-beszéddel kapcsolatban feltett kérdésre. A vezetőket egyébként a választók választják meg - mondta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG