<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.

Németország hazai összterméke (GDP) 0,5 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte hétfőn első becslése alapján a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis). A naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint az Európai Unió legnagyobb gazdaságának teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 1,1 százalékkal emelkedett.

Az előző negyedévhez mérten 0,2 százalékkal csökkent a német GDP a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. Ez azt jelenti, hogy a német gazdaság tavaly a január–szeptemberi időszakban a nehéz körülmények ellenére ugyan jól tartotta magát, de az utolsó három hónapban enyhén csökkent – írta a Destatis. Különösen a háztartások fogyasztási kiadásai estek vissza a negyedik negyedévben, pedig addig éppen ez volt a növekedést fenntartó fő tényező.

A statisztikai hivatal azt is közölte, hogy a GDP tavaly egész évben az első adatok alapján számított mértéknél kevésbé, 1,9 százalék helyett 1,8 százalékkal nőtt.

A Handelsblatt című üzleti lap a 0,2 százalékos negyedéves szintű csökkenéssel kapcsolatban kiemelte, hogy a Destatis első becslése a várakozásoknál rosszabb eredményt hozott, mert az elemzői felmérésekben megkérdezett szakértők stagnálásra számítottak.

Rámutattak: ha az idei első negyedévben is folytatódik a visszaesés, a német gazdaság technikai recesszióba kerül.

Ugyanakkor a 2022 egészében végbement 1,8 százalékos növekedés azt mutatja, hogy az EU első számú gazdasága az Oroszország Ukrajna elleni háborújából adódó gondok ellenére jól teljesített.

A növekedés ugyan elmaradt a 2021-ben, vagyis a koronavírus-világjárvány okozta visszaesés után elért 2,6 százaléktól, de nem igazolódtak be a háborúval összefüggő mély válságról szóló jóslatok, és a német gazdaság minden nehézség dacára elérte a koronavírus-világjárvány előtti szintet.

Ráadásul a kilátások már nem annyira borúsak, mint az Ukrajna elleni orosz támadás tavaly februári kezdete után. A fogyasztók és a vállalatok is bizakodóbbak, az elemzők pedig azzal számolnak, hogy a német gazdaság teljesítménye legfeljebb enyhén csökken az idén. Az utóbbi hetekben megjelent az a vélemény is, hogy a százmilliárd eurós nagyságrendű állami támogatási programok révén nem is csökkenés, hanem inkább enyhe növekedés lehet.

A szövetségi kormány is módosította előrejelzését, a korábban számított 0,4 százalékos visszaesés helyett már 0,2 százalékos GDP-növekedést vár 2023-ra – emelte ki a Handelsblatt.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Makro / Külgazdaság Nagyon szeretne már ezzel a politikussal beszélni Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:33
Több mint egy éve nem jön ez össze, pedig fontos lenne az ukrán elnök szerint.
Makro / Külgazdaság Interkontinentális rakétákat lőnek ki az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:48
3000 katona és 300 eszköz gyakorlatozik.
Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG