1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A demokraták és a republikánusok közötti tárgyalások teljes kudarca után helyi idő szerint péntek este életbe lépett a drasztikus, 85 milliárd dolláros automatikus költségvetés-csökkentés az Egyesült Államokban. A büdzsécsökkentés Barack Obama elnök aláírásával lépett hatályba - jelentette be késő este a Fehér Ház.

A jelenlegi költségvetési évre vonatkozó csökkentés beláthatatlan károkat okozhat az amerikai gazdaságnak. Az Egyesült Államokban munkahelyek százezrei kerülnek veszélybe, és az amúgy is lassú amerikai gazdasági növekedés minden bizonnyal tovább fékeződik. Becslések szerint a költségvetési tételek visszafogása csaknem 800 ezer állás megszűnésével jár majd, és szeptember 30-ig várhatóan 0,5 százalékkal fogja vissza az amerikai gazdaság növekedésének az ütemét. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztetett, hogy megszorítás lelassítja a világgazdaság növekedését is.

Kudarcba fulladtak a tárgyalások

Barack Obama elnök és a kongresszusi vezetők pénteken még egy megegyezési kísérletet tettek a kudarc elkerülése érdekében, az egyeztetés azonban sikertelen volt. Az elnök a költségvetési hiányt a megszorítások mellett a leggazdagabb amerikaiaknak és az egyes cégeknek nyújtott adókedvezmények eltörlésével szerette volna csökkenteni, a republikánusok viszont nem kívántak új adókba belemenni.

Obama a kongresszusi republikánusokat hibáztatta a kudarc miatt. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy választóik nyomására előbb vagy utóbb vissza fognak térni a tárgyalóasztalhoz. 

Az amerikai költségvetés tételeinek kényszerű, az elnöki aláírással életbe lépett 85 milliárd dolláros (majdnem 20 billió forint) csökkentésének végrehajtása szombaton kezdődik. A hét hónapra vonatkozó megszorítások terhét több mint felerészben a Pentagonnak kell viselnie, a tételek fennmaradó része a többi tárca és közintézmény között oszlik meg.

Az IMF felülvizsgálja a növekedési előrejelzését

A költségvetés automatikus csökkentéséről még 2011-ben, az adósságplafon emeléséről folytatott tárgyalásokkal összefüggésben állapodtak meg a felek, abban bízva, hogy a törvénybe foglalt intézkedés ösztönző erővel hat majd a szelektív deficitcsökkentésről folytatott tárgyalásokra.

William Murray, az IMF szóvivője még csütörtökön kijelentette, hogy a washingtoni politikai zsargonban sequester (lefoglalás) néven emlegetett automatikus költségvetési megszorítás életbe lépése esetén a valutaalap kénytelen lesz felülvizsgálni az Egyesült Államokra vonatkozó növekedési előrejelzését. Az IMF jelezte: várhatóan legkevesebb 0,5 százalékponttal csökkenti majd a 2013-ra jósolt 2 százalékos növekedési adatot, ha a büdzsécsökkentést maradéktalanul végrehajtják.

Az NBC és a The Wall Street Journal korábban közzétett közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 53 százaléka támogatta a tervezett, vagy az annál nagyobb mértékű költségvetési megtakarításokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: óriásit zuhant a német infláció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 17:07
A vártnál jobban lassult szeptemberben a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Újabb országrész kaphat autonómiát Európában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 16:53
Emmanuel Macron francia államfő Korzikának biztosítaná a különleges jogi státuszt.
Makro / Külgazdaság 190 milliárdot dob a nyugdíjasoknak a kormány, közel a reptér megvásárlása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 16:01
Megtudtuk, mennyi pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok, szó volt az uniós pénzekről, de a reptér megvételéről is új dolgokat tudhattunk meg. Kormányinfó-összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Valami szokatlan történik Amerikában, Joe Bidenéknek meg kell találniuk a magyarázatot
Kollár Dóra | 2023. szeptember 28. 15:40
Az Egyesült Államok egyre több lakójának van finoman szólva is tele a hócipője Joe Bidennel – de a választási eredmények nem ezt mutatják.
Makro / Külgazdaság Váratlanul egy fontos ember bukkant fel Kijevben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 15:16
Váratlanul Kijevbe látogatott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Voldimir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésének fő témája az ukrán légvédelem volt.
Makro / Külgazdaság Na, ezt a jelentést sem teszik ki az ablakba a szerbek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 14:21
Szerbiának fokoznia kell erőfeszítéseit arra, hogy szembenézzen a múlttal, megvédje a szólás- és a gyülekezési szabadságot, a civileket és az újságírókat, valamint arra, hogy oltalmazza a nőket az erőszaktól – állapította meg Dunja Mijatović, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék is pocsék évet jósolnak idénre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 13:21
Közzétette Inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki szakemberek az idei év egészére csaknem 18, jövőre 4-6 százalékos pénzromlást prognosztizálnak.
Makro / Külgazdaság Megfordult a széljárás: most már recessziót jósolnak Németországnak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 11:25
Rontott a német gazdasági növekedési előrejelzésén az előző, tavaszi prognózisához képest közös elemzésében öt gazdaságkutató intézet - ez a magyar gazdaságnak sem jó hír.
Makro / Külgazdaság Zavar az Erőben – erősödő kritikák az ukrán elnökkel szemben
Káncz Csaba | 2023. szeptember 28. 09:37
A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar gyerek született, mint tavaly - nagyot esett a házasságkötések száma
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:55
A friss számokból sem látszik a demográfiai fordulat Magyarországon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG