<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Februárban a háztartások nettó hiteltörlesztők voltak, míg betéteik állománya nőtt, erre hónapok óta nem volt példa. A tranzakcióból eredően a nem pénzügyi vállalatok februárban nettó hitelfelvevők voltak, valamint betéteik állományát is növelték.

Törleszt a lakosság

A háztartások hitelállománya tranzakciókból adódóan szezonálisan igazítva 32,3 milliárd forinttal mérséklődött, míg a szezonális igazítás nélküli adat 41,2 milliárd forintos csökkenést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok változása a forinthitelek 2,62  milliárd forintos, illetve a devizahitelek 38,6 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből tevődött össze. 

A forint lakáscélú és személyi hitelek szezonálisan igazított új szerződéses értékei kismértékben visszaestek, míg a szabad felhasználású jelzáloghiteleké nőtt az előző hónaphoz képest.

Meglepetés: nőtt a betétállomány

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 3,2 milliárd forinttal nőtt, szezonális igazítás nélkül 35,9 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 3,2 milliárd forint nettó betételhelyezés, a devizabetétek esetében 39,1 milliárd forint nettó betétkivonás történt.

A háztartások betételhelyezései

Forrás: MNB

A háztartások forint betéteinek átlagos kamatlábai változatlan szinten maradtak, míg az euró betétek esetén csökkenés figyelhető meg. 

A cégek hitelfelvevők voltak

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve szezonálisan igazítva 7,4 milliárd forinttal nőtt, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 0,9 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya tranzakcióból eredően 7,5 milliárd forinttal nőtt, a devizahitelek állománya 8,2 milliárd forinttal mérséklődött. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően – 0,1 milliárd forinttal csökkent.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetén csökkent, míg az 1 millió euró érték feletti forinthitelek esetén növekedett. Az 1 millió euró alatti euróhitelek átlagos kamatlába emelkedett, míg az 1 millió euró érték feletti euróhitelek esetében jelentősebb visszaesés tapasztalható.

A cégek is tettek pénzt betétekbe

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 42,6 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 55,9 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 74,1 milliárd forint nettó betételhelyezésre, míg devizabetéteik esetében 18,2 milliárd forint nettó betétkivonásra került sor. 

A nem pénzügyi vállalatok forint betéteinek átlagos kamatlábai estek, míg az euró betétek esetén nőttek. A szezonálisan igazított új szerződéses értékek a forint és az euró betétek esetében egyaránt mérséklődtek.

Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Makro / Külgazdaság Kijevnek köze volt a Kercsi híd felrobbantásához
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:26
Sem a fegyverek, sem a diplomaták nem pihentek pünkösdvasárnapra virradóra sem.
Makro / Külgazdaság Csak a parancsra várnak és indul az ukrán roham
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 18:00
Vlagyimir Putyin akkor is veszélyes marad, ha vereséget szenved. Háborús hírek.  
Makro / Külgazdaság Peking győzött Hongkongban, a demokrácia még várat magára
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:36
Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt - közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Lemondott Orbán Viktor szerb szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:11
Milos Vucevic védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke miután Aleksandar Vucic köztársasági elnök nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton.
Makro / Külgazdaság Tömegnyomorral indult a háromnapos hétvége a brit repülőtereken
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 16:35
Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.
Makro / Külgazdaság Elsodort egy komplett tábort a lavina Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:59
Legalább tízen meghaltak egy lavina miatt Észak-Pakisztán egy távoli régiójában szombaton - közölték helyi tisztségviselők.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG