<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A kormány extra oltási kampányt tart november 22-28. között. Minden, amit tudni kell róla.

A tavaszi nagy oltakozási kedv a nyár elején alább hagyott, ezért most, amikor a negyedik hullám jóval rosszabb számokat mutat, mint azt a szakértők is várták, fontos, hogy kreatív megoldásokkal és akciókkal mégis valahogy rá lehessen venni az embereket a védekezés legelemibb módszerére. 

Nem csak egy hétig volna jó az ilyen extra oltási kampány. Fotó: DepositphotosNem csak egy hétig volna jó az ilyen extra oltási kampány. Fotó: Depositphotos

A pénteki adatok szerint 6 017 807 fő van beoltva összesen Magyarországon, közülük 5 788 775 ember a második oltását is megkapta, 1 millió 765 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. Most már azonban nem csak az első oltásra való buzdítás a fontos, ugyanennyire szem előtt kell tartani azt is, hogy aki 6 hónapnál régebben kapott utoljára koronavírus elleni oltást, az vegye fel a harmadikat, mert a védettségi szint ilyenkor már sok esetben a nullával egyenlő.

Ezért remek, hogy a kormány jövő héten extra oltási kamányt hirdetett, melyről itt van minden, amit tudni érdemes:

HOL?

101 kórházi oltóponton,(amelyek ebben a táblázatban nézhetők meg: Oltópontok). Arról a Népszava írt, hogy a kórházak mellett az önkormányzatok szakrendelőibe is be lehet sétálni oltakozási céllal. A lap szerint a kormányhivatal november 16-án még azt kérte jelezzék, hogy mikor, hol és mennyi oltás beadását tudják vállalni hivatalos oltópontként, majd miután közölték a kért adatokat, átszervezték a szakrendelések előjegyzéseit, kialakították az oltó helyiségeket, 17-én valamivel délután öt óra előtt, érkezett egy újabb levél, amelyben arról szólt, hogy a Fővárosi Oltási Munkacsoport döntése alapján az oltási akcióhétben kizárólag a fővárosi kórházak vesznek részt. Több fővárosi szakrendelőt is megkeresett a lap, amelyeknél határozottan állították, elő nem fordulhat, hogy az oltásért érkező regisztrált vagy regisztrálatlanok közül bárkit is elküldenének anélkül, hogy beoltanák. Vagyis lényegében nem változik semmi a szakrendelőkben is oltanak az akció héten. 

MIKOR?

November 22-28. között reggel 7 és 19 óra között. 

MIT?

Az oltóhéten öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputynik már elfogyott (ennek oktairól az Mfor.hu cikke foglalkozott). Attól viszon érdemes óvakodni, hogy vektorvakcinára vektorvakcinát kérjünk (ahogy Gulyás Gergely és Merkely Béla tette, mikor két Szputnyik után Janssent kért az orvosi ajánlás ellenére), mert Jakab Ferenc virológus ezt kifejezetten ellenzi

KELL IDŐPONTFOGLALÁS?

Nem, a kampány célja épp a, hogy időpontfoglalás nélkül is várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el, és érkezési sorrendben történik az oltás. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, az elkerülheti a várakozást. Időpontot azok tudnak foglalni, akik előzetesen regisztráltak a www.eeszt.gov.hu honlapon, ők ezzel el tudják kerülni az esetleges sorbanállást. Az első oltásra érkezők fel tudják gyorsítani az oltási folyamatot, ha magukkal viszik kinyomtatva és kitöltve a  REGISZTRÁCIÓS LAPOT és a HOZZÁJÁRULÁSI NYILATKOZATOT, amely a koronavirus.gov.hu-ról kinyomtatható.

MIT KELL VINNI AZ OLTÁSRA?

  • személyi igazolványt
  • TAJ-kártyát
  • második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat.
  • meggyorsítja az oltást, ha az oltakozók magukkal viszik kinyomtatva, kitöltve és aláírva a Hozzájáruló nyilatkozatot (3. oltás esetén is kell).
  •  és nem szabad otthon felejteni a maszkot sem!

18 ÉV ALATTIAK IS MEHETNEK?

Igen, az oltási akcióhéten a még oltatlan 12-17 éves gyermekek oltására is lehetőség van, ez esetben javasolt a szülői kíséret.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló