<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A franciák békekezdeményezése úgy oldaná meg a konfliktust, hogy izraeli és palesztin képviselők jelen sem lennének. Egyre feszültebb a viszony.
(MTI/EPA/Abir Szultan)

Továbbra is ellenzi közel-keleti francia békekezdeményezést az izraeli miniszterelnök. Erről tájékoztatta Benjámín Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap délelőtt Jeruzsálemben Jean-Marc Ayrault francia külügyminisztert.

Fejük felett

Netanjahu a kormány szokásos vasárnapi ülésén ismertette a francia politikussal folytatott megbeszélésén történteket. Az izraeli katonai rádió szerint kifejtette:  a hónap végére a nagyhatalmak részvételével, de izraeli és palesztin jelenlét nélkül tervezett "békecsúcs" nem oldja meg a béke ügyét, mert ahhoz "csak közvetlen tárgyalások vezethetnek el, ahogy Egyiptommal és Jordániával történt."

Az izraeli kormányfő szerint a francia megközelítés kibúvót jelenthet a palesztinok számára  és  tovább nehezíítené a megegyezést. Jean-Marc Ayrault Jeruzsálemből Rámalláhba utazott, ahol Mahmúd Abbásszal tárgyalt a Párizsban tervezett konferenciáról, ahol sokkal kedvezőbben fogadták a békefolyamat beindításának legújabb próbálkozását.

Valakinek lépnie kell?

A francia külügyminiszter munkatársai azt közölték a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapjával, hogy Izrael állításával szemben Franciaországnak nem áll szándékában előre meghatározni a  békét ígérő  közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások eredményeit, azonban jelenleg nem folynak izraeli-palesztin egyezkedések.

A francia békekezdeményezés elfogadtatása érdekében május 21-től 24-ig Izraelbe és a Palesztin Hatóság területére látogat Manuel Valls francia miniszterelnök is.

Rosszul szavaztak

Jeruzsálem és Párizs viszonya erősen megromlott az utóbbi hetekben, miután a francia diplomaták is megszavazták az ENSZ kulturális szervezetének, az UNESCO-nak azt a döntését, amely nem ismerte el a zsidók kapcsolatát Jeruzsálemhez és a Siratófalhoz.

Benjámin Netanjahu több hete kemény hangú levelet küldött ebben az ügyben Francois Hollande francia elnöknek, - amit az izraeli kettes kereskedelmi tévécsatorna szombaton nyilvánosságra hozott. Az izraeli kormányfő levelében "elképesztőnek" nevezte, hogy Párizs támogatta az UNESCO határozatát, amely a szöveg szerint "az igazság történelmi eltorzítása, rendkívül elfogult és támadó" Izraellel szemben.

Válaszul Hollande francia elnök kijelentette, hogy Franciaország szavazata "félreértés" volt  és nem fog megismétlődni, majd néhány nappal később Manuel Walls is szabadkozott a francia szavazat miatt: kínosnak és szerencsétlennek nevezte az ENSZ kulturális szervezetének határozatát.

Béke jöhet?

Franciaország május  végére egy nagyszabású nemzetközi konferenciát hívott össze, hogy azon mozgósítsa a nemzetközi közösséget a palesztin-izraeli viszály "a két népnek két államot" tervező megoldásáért. A franciák úgy vélik, hogy a nagyhatalmak közreműködésével az év végéig sikerülhet a lehető legjobb feltételekkel újraindítani a 2014 tavaszán megszakadt közvetlen palesztin-izraeli tárgyalásokat.

A párizsi nemzetközi találkozón a tervek szerint nem lesznek jelen Izrael és a Palesztin Hatóság képviselői, viszont meghívták rá a közel-keleti "kvartett" (Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország), az Arab Liga, az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és mintegy húsz ország képviselőit.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos