<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Csaknem két éve nem volt ilyen jó a hangulat az euróövezetben és Németországban.

Májusban tovább javultak a konjunkturális kilátások az euróövezetben és Németországban. Ezzel 21 hónapja a legmagasabbra emelkedett a gazdasági szereplők várakozása – derült ki a ZEW felméréséből. A mannheimi gazdasági kutatóintézet kimutatása szerint a német gazdasági szereplők konjunkturális várakozásait számszerűsítő mutató 1,1 ponttal 20,6 pontra emelkedett májusban az előző havi 19,5 pontról.

Bár az elemzők valamivel jobb, 22,0 pontos értéket vártak májusra, az eredmény ezzel együtt is 2015 augusztusa óta a legmagasabb lett. A mostani 20,6 pont azonban még elmarad a mutató 23,9 pontos hosszú távú átlagától.

Az elemzők még jobbat vártak

Az aktuális németországi konjunkturális helyzetet 3,8 ponttal értékelték jobbnak az előző havinál a gazdasági szereplők, így a mutató májusban 83,9 pontra emelkedett az előző havi 80,1 pontról. Az aktuális index megítélésének és a várakozásoknak együttes javulása a német gazdaság jó állapotáról tanúskodik – jegyezte meg Achim Wambach, a ZEW elnöke. Hozzátette: a javulás az euróövezetben is jelentősnek bizonyult.

Jelentősen javultak az euróövezeti konjunkturális kilátások: 8,8 ponttal 35,1 pontra, 2015 augusztusa óta a legmagasabbra emelkedett májusban az áprilisi 26,3 pontról. Elemzők 29,1 pontot vártak májusra. Az aktuális euróövezeti helyzetet 6,8 ponttal értékelték jobbnak a gazdasági szereplők májusban az előző havinál, így a mutató 18,3 pontra emelkedett. Az eredeti dokumentum elérhető itt.

Szép nagyot nőtt a magyar gazdaság - de mennyivel vertek meg minket a románok?

Még annál is jobb lett az uniós GDP-adat, mint amire korábban számítani lehetett, de hogy végzett Magyarország az EU-s mezőnyben? Tovább részletek >>>

Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG