5p
Július elsejétől igényelhető az úgynevezett babaváró támogatás. Az utolsó pillanatban még bővítették azok körét, akik igénybe vehetik a hitelt. A programra jóval több mint húszmilliárd forintot szán a kormány jövőre. Ezen belül a kamattámogatásokra több mint 20 milliárd, a banki költségtérítésre majdnem négymilliárd, a tartozások elengedésére pedig 2,2 milliárd forint jut majd.

EPA/ALEXANDER BECHER

A kormány célja, hogy évről-évre mindig egyre könnyebb legyen a családalapítás Magyarországon - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A júliusi babákra is vonatkozik

Novák Katalin szerint ezzel kapcsolatos, hogy a kormány tovább könnyítette a július 1-jétől kérhető babaváró támogatás igénylését. Mint mondta, azt szeretnék, ha a lehető legszélesebb körnek és a leginkább zökkenőmentesen hozzáférhető legyen ez a támogatási forma.

A rendeletet ezért úgy bővítették, hogy a júliusban született kisbabák családjára is vonatkozzon. Eddig úgy szólt a szabályozás, hogy csak a támogatásról szóló szerződés megkötését követően született gyermekek jogosítanak fel a támogatásra. A logika a jövőben is ez, viszont ha júliusban megszületik egy kisbaba, nem reális azt várnunk a szülőktől, hogy már egy megkötött szerződéssel rendelkezzenek - fejtette ki az államtitkár.

40 év alatti nők igényelhetik

A babaváró támogatást olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség 40 év alatti és legalább egyikük tud igazolni egy legalább hároméves munkaviszonyt vagy például felsőoktatási jogviszonyt.

Majd a megszületett gyermekeiknek köszönhetően tudják a felfüggesztést vagy a hitelelengedést kérni akkor, amikor a babák érkeznek szépen egymás után

- mondta Novák Katalin.

Szerinte a Magyar Nemzeti Bankkal is konzultáltak a támogatás bevezetését megelőzően, és a jegybank kiadott egy állásfoglalást. Ennek egyik része az az adósságfék, amely pont a jegybank ajánlása alapján született meg évekkel korábban. Van teljes hiteldíj mutató is.

Az az alapelv, hogy a törlesztőrészlet ne haladja meg a fizetés bizonyos százalékát, jellemzően a havi fizetésnek a felénél ne legyen több, amit egy családnak hónapról-hónapra ki kell gazdálkodnia.

Elég a minimálbér

Ha már a házaspárból az egyikük egy minimálbérrel rendelkezik, akkor az ő számukra a 10 millió forintos babaváró támogatás is elérhető lesz. Ebben az esetben a havi maximális törlesztőrészlet 50 ezer forint, ilyen részletekben kell visszafizetni a kamatmentes kölcsönt, hogyha viszont születnek a gyerekek, akkor a hiteltörlesztés felfüggesztése vagy részbeni vagy teljes elengedés is bekövetkezik - mondta az államtitkár.

A Magyar Nemzeti Bank abban is állást foglalt, hogy 75 százalékban felhasználható önerőnek a babaváró támogatás egy következő vagy egy bármilyen hitelhez. Ha a fiataloknak hitelre van szükségük, akkor a babaváró támogatásra tekinthetnek önrészként, akár hitel kiváltására is használhatják ennek a 75 százalékát, azaz 10 millió forint esetén 7,5 millió forintot tudnak önerőként felhasználni.

Azzal kapcsolatban, hogy vannak olyanok, akik önhibájukon kívül kerültek elmaradásba egy másik hitellel kapcsolatban, Novák Katalin azt mondta: azok számára is megnyílik a babaváró támogatás lehetősége, akik a a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív listáján még fent vannak (azaz már visszafizették adósságukat).

Autóvásárlás, nagyszülői gyed

A többi új lehetőségről szólva kifejtette: a csok-hoz kapcsolódó bővülő kölcsön most már használt ingatlanokra is igénybe vehető lesz és ott van a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, amely egy már kifejezetten a meglévő gyermekek után igénybe vehető segítség. Ezeken kívül a bölcsődeépítéseket, a bővülő bölcsődei szolgáltatásokat is ugyanúgy tudják majd élvezni a mostani kisgyerekesek.

Kiemelte, hogy jövőre indul a nagyszülői gyed és a négygyermekesek személyi jövedelemadó mentessége. Ha ez utóbbit vesszük alapul, akkor kifejezetten azok az édesanyák vagy akár már nagymamák fognak részesülni ebben a lehetőségben, akik négy gyermeket már vállaltak, adott esetben már felneveltek és jelenleg nem jogosultak családi adókedvezményekre, hiszen már a gyerekeik felnőttek.

Ők január elsejétől nem fizetnek egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem

- jelentette ki.

Több mint húszmilliárdos program

A 2020-as költségvetési törvényjavaslat szerint a babaváró támogatásra jóval több mint húszmilliárd forintot szán a kormány jövőre. Ezen belül a kamattámogatásokra több mint 20 milliárd, a banki költségtérítésre majdnem négymilliárd, a tartozások - két vagy három gyerek születése esetén érvényesíthető - elengedésére pedig 2,2 milliárd forint jut majd.

A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására tízmilliárd forintot különítenek el 2020-ban. A bölcsődefejlesztési programra ötmilliárd forintot adnak, a nem állami fenntartású bölcsődék fejlesztésére pedig 1,5 milliárd forintos támogatást céloznak meg.

Novák Katalin korábbi közlése szerint jövőre összesen 2200 milliárd forintot szán a családokra a kormány, két és félszer többet, mint 2010-ben.

Kevesebb gyerek született

A tartós demográfiai fordulat ugyanakkor egyelőre várat magára: az idei év első négy hónapjában hat százalékkal (1135 fővel) nőtt a népesség természetes fogyása a KSH adatai szerint.

Idén január és április között 2,7 százalékkal (757-tel) kevesebb gyermek született (27 734), mint tavaly ilyenkor. Eközben 0,8 százalékkal többen haltak meg a múlt év azonos időszakához képest.

(Háttéranyagunk a témában: Babaváró hitel: lépésről lépésre mutatjuk, hogyan kell igényelni.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG