BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. április 22. 13:20

Fake news terjesztésével vádolta meg Orbán Viktort Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki mostantól személyesen is fel fog lépni a szerinte alaptalan híresztelésekkel szemben. Juncker beszélt arról is, hogy nem akar Európai Egyesült Államokat, a menekültek elosztásához viszont ragaszkodik. Végül elárulta, miként szeretne bekerülni a történelemkönyvekbe.

Jean-Claude Juncker. EPA/OLIVIER HOSLET

Harcot hirdetett a fake news (álhírek) ellen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Szerdától visszalőnek

A kereszténydemokrata luxemburgi politikus a Berliner Morgenpost című német lapnak azt mondta: az európai parlamenti (EP-) választás kampányának időszakában személyesen is fellép az Európai Uniót vagy a közösség javaslattevő és végrehajtó intézményét, az általa vezetett Európai Bizottságot érintő alaptalan híresztelésekkel szemben.

"Reagálnunk kell, ha kormányok olyan állításokat tesznek az EU-ról vagy a bizottságról, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. (...) Húsvét után, szerdától visszalövünk"

- mondta Jean-Claude Juncker.

Orbán is álhíreket terjeszt Juncker szerint

Úgy véli, hogy Oroszország mellett egyes uniós tagországok kormányai is megpróbálják "fake news révén terelgetni a választói akaratot egy bizonyos irányba". Példaként Orbán Viktort említette.

Szerinte miközben a magyar kormányfő azt állítja, hogy őt terheli a felelősség a brit EU-tagság megszüntetéséért (Brexit), valójában meggyőző bizonyítékok szólnak ennek az ellenkezőjéről.

"A magyar kormány azt is állítja, hogy én vagyok a hibás Európa kelet-nyugati megosztottságáért, holott a bizottság mindent megtett ezeknek az árkoknak a betemetéséért"

fűzte hozzá Juncker.

Nem akar olvasztótégelyt

Az Európai Bizottság elnöke a német lapnak adott bővebb interjúban arról is beszélt, hogy „le kellene mondani” az Európai Egyesült Államok tervéről.

„Nem hiszek abban, hogy valaha lesz egy amerikai mintájú egységes államunk. Nem is szeretnék ilyet. Nem szabad engedni, hogy az Európai Unió egy olyan olvasztótégellyé nője ki magát, amelyben minden különbség eltűnik.”

A menekültek elosztásához ragaszkodik

Szerinte migráció területén „egy jobb Európára” lenne szükség. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság hét javaslatot nyújtott be a menekültügyi rendszer reformjára, ezeket azonban a tagállamok eddig nem fogadták el név szerint említette Magyarországot és Lengyelországot.

„A menekültek, migránsok és illegális bevándorlók kérdése összeurópai téma. Szolidáris válaszra van szükségünk, és létre kell hoznunk egy elosztórendszert. Lehetetlen helyzet, hogy néhány állam – Magyarország, Lengyelország és mások – rendíthetetlenül ellenzik ezt a megoldást.”

Tízezer új határőrt szeretne

Hozzátette, hogy miközben mindenki az EU külső határainak védelméről beszél, az Európai Bizottság plusz tízezer európai határőr munkába állítását javasolja 2020-ig. Szerinte a tagállami kormányok 2027-ig akarnak várni ezzel, pedig „nagyobb tempót” várna el tőlük ezen a területen.

Juncker egyúttal rossz iránynak nevezte az EU-n belüli határellenőrzések bevezetését és meghosszabbítását. Szerinte ha a tagállamok elfogadták volna az Európai Bizottság javaslatát a külső határok védelmére, akkor a belső határok kérdése már fel sem merülne.

A nagy kérdés

Arra a felvetésre pedig, hogy milyen mondatot olvasna szívesen magáról a történelemkönyvekben, azt válaszolta:

„Becsülettel igyekezett.”

Annak pedig örülne, ha hozzáfűznék, hogy néhány dolgot rendbe tett.

UPDATE:

Szijjártó Péter reakcióját itt olvashatják: Visszaszólt Szijjártó Junckernek: nem kell senkit terelgetni.

UPDATE2:

Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője az Index.hu-val azt közölte: Juncker nem mondott olyat, hogy „húsvét után, szerdától visszalövünk”, szerinte ez "rosszul jelent meg” a sajtóban. Ma már a Berliner Morgenpost cikkében sem szerepel ez a mondat, a cikk eredeti verziójában azonban még szerepelt ez a kifejezés.

Egyéb kapcsolódó anyagok: Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus, A Fidesz nélkül ünnepelnek ma Milánóban a populista pártok.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Brutálisan rossz lett az inflációs adat, jön a nyugdíjasok kompenzációja
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 11. 17:19
Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, az első hét hónapban közel 4 százalékkal drágult az életük.
Makro / Külgazdaság Ki akarja felújítani a Lánchidat? Megjelent a felhívás
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:47
Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában.
Makro / Külgazdaság Megvan a döntés az iskolakezdésről: rendeletet ad ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:04
A normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet a minisztérium friss közlése szerint. A hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Ütések hallatszódnak a rendőrbuszokból – durvul a helyzet Fehéroroszországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 15:22
Egyre jobban elszabadulnak az indulatok a beloruszoknál, ahol ezreket vettek őrizetbe az elnökválasztás után kitört tüntetések során. Egy ember életét vesztette, a fő ellenzéki jelölt – valószínűleg kényszer hatására – Litvániába távozott. A lengyel miniszterelnök rendkívüli EU-csúcs összehívását sürgeti. A magyar kormány eddig nem szólalt meg.
Makro / Külgazdaság Az üzemanyagtól a nyaralásig: mi dobta meg ennyire az inflációt?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:58
A szokásosnál nagyobb bizonytalanságot emeli ki a friss, a vártnál magasabb inflációs adat kapcsán az MNB.
Makro / Külgazdaság Az oroszoknak már megvan a koronavírus elleni védőoltásuk
MTI | 2020. augusztus 11. 11:49
Vlagyimir Putyin jelentette be, hogy bejegyezték a szert.
Makro / Külgazdaság Befőttesüvegben árulja az oroszlán- és tigrisürüléket egy német cirkusz a koronavírus miatt
MTI | 2020. augusztus 11. 10:37
Így tudnak némi bevételt szerezni a pandémiás krach közepette. A terméknek nagy a sikere.
Makro / Külgazdaság A görögök is szigorítanak, mert csúcson az új fertőzések száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 09:51
Görögország is visszaállítja a korlátozó intézkedések egy részét, mivel minden korábbinál több új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.    
Makro / Külgazdaság Óriásit zuhant az ásványvíz- és üdítőforgalom, amikor betört az országba a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 11. 07:33
Egészen addig csak nőttek az eladások, aztán jött a hirtelen zuhanás.
Makro / Külgazdaság Tömeges erőszak Chicagóban, megugrott a gyilkosságok száma az USA-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 11. 07:31
Most Chicagóban lövöldöztek és fosztogattak. Az 50 legnagyobb amerikai városban csaknem negyedével nőtt a gyilkosságok száma idén.
hírlevél