BUX
35 308.18
-0.18%
-63.00
OTP
10 830.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 796.00
-0.77%
-14.00
RICHTER
6 525.00
+0.23%
+15.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2019. április 22. 13:20

Fake news terjesztésével vádolta meg Orbán Viktort Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki mostantól személyesen is fel fog lépni a szerinte alaptalan híresztelésekkel szemben. Juncker beszélt arról is, hogy nem akar Európai Egyesült Államokat, a menekültek elosztásához viszont ragaszkodik. Végül elárulta, miként szeretne bekerülni a történelemkönyvekbe.

Jean-Claude Juncker. EPA/OLIVIER HOSLET

Harcot hirdetett a fake news (álhírek) ellen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Szerdától visszalőnek

A kereszténydemokrata luxemburgi politikus a Berliner Morgenpost című német lapnak azt mondta: az európai parlamenti (EP-) választás kampányának időszakában személyesen is fellép az Európai Uniót vagy a közösség javaslattevő és végrehajtó intézményét, az általa vezetett Európai Bizottságot érintő alaptalan híresztelésekkel szemben.

"Reagálnunk kell, ha kormányok olyan állításokat tesznek az EU-ról vagy a bizottságról, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. (...) Húsvét után, szerdától visszalövünk"

- mondta Jean-Claude Juncker.

Orbán is álhíreket terjeszt Juncker szerint

Úgy véli, hogy Oroszország mellett egyes uniós tagországok kormányai is megpróbálják "fake news révén terelgetni a választói akaratot egy bizonyos irányba". Példaként Orbán Viktort említette.

Szerinte miközben a magyar kormányfő azt állítja, hogy őt terheli a felelősség a brit EU-tagság megszüntetéséért (Brexit), valójában meggyőző bizonyítékok szólnak ennek az ellenkezőjéről.

"A magyar kormány azt is állítja, hogy én vagyok a hibás Európa kelet-nyugati megosztottságáért, holott a bizottság mindent megtett ezeknek az árkoknak a betemetéséért"

fűzte hozzá Juncker.

Nem akar olvasztótégelyt

Az Európai Bizottság elnöke a német lapnak adott bővebb interjúban arról is beszélt, hogy „le kellene mondani” az Európai Egyesült Államok tervéről.

„Nem hiszek abban, hogy valaha lesz egy amerikai mintájú egységes államunk. Nem is szeretnék ilyet. Nem szabad engedni, hogy az Európai Unió egy olyan olvasztótégellyé nője ki magát, amelyben minden különbség eltűnik.”

A menekültek elosztásához ragaszkodik

Szerinte migráció területén „egy jobb Európára” lenne szükség. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság hét javaslatot nyújtott be a menekültügyi rendszer reformjára, ezeket azonban a tagállamok eddig nem fogadták el név szerint említette Magyarországot és Lengyelországot.

„A menekültek, migránsok és illegális bevándorlók kérdése összeurópai téma. Szolidáris válaszra van szükségünk, és létre kell hoznunk egy elosztórendszert. Lehetetlen helyzet, hogy néhány állam – Magyarország, Lengyelország és mások – rendíthetetlenül ellenzik ezt a megoldást.”

Tízezer új határőrt szeretne

Hozzátette, hogy miközben mindenki az EU külső határainak védelméről beszél, az Európai Bizottság plusz tízezer európai határőr munkába állítását javasolja 2020-ig. Szerinte a tagállami kormányok 2027-ig akarnak várni ezzel, pedig „nagyobb tempót” várna el tőlük ezen a területen.

Juncker egyúttal rossz iránynak nevezte az EU-n belüli határellenőrzések bevezetését és meghosszabbítását. Szerinte ha a tagállamok elfogadták volna az Európai Bizottság javaslatát a külső határok védelmére, akkor a belső határok kérdése már fel sem merülne.

A nagy kérdés

Arra a felvetésre pedig, hogy milyen mondatot olvasna szívesen magáról a történelemkönyvekben, azt válaszolta:

„Becsülettel igyekezett.”

Annak pedig örülne, ha hozzáfűznék, hogy néhány dolgot rendbe tett.

UPDATE:

Szijjártó Péter reakcióját itt olvashatják: Visszaszólt Szijjártó Junckernek: nem kell senkit terelgetni.

UPDATE2:

Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője az Index.hu-val azt közölte: Juncker nem mondott olyat, hogy „húsvét után, szerdától visszalövünk”, szerinte ez "rosszul jelent meg” a sajtóban. Ma már a Berliner Morgenpost cikkében sem szerepel ez a mondat, a cikk eredeti verziójában azonban még szerepelt ez a kifejezés.

Egyéb kapcsolódó anyagok: Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus, A Fidesz nélkül ünnepelnek ma Milánóban a populista pártok.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Makro / Külgazdaság Készülnek szeptemberre az óriásbankot formázó pénzintézetek
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:14
Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
Makro / Külgazdaság Két megyében megugrott a fertőzöttek száma - friss koronavírus-statisztika
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 08:54
Ötödik napja nincs magyar áldozata a koronavírusnak, de ezúttal 16 új fertőzöttről érkezett jelentés - ebből Csongrád-Csanádban és Borsodban van 12.
Makro / Külgazdaság Zöld utat kapott az egyszer használatos műanyagok betiltása Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 08:36
Egyelőre csak megteremtik a lehetőségét annak, hogy 2021 nyarától olyan rendeleteket hozzon a kormány, amelyben betilthatja egyes termékek gyártását, használatát és kereskedelmét is.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat zakózott az orosz gazdaság a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 15. 20:02
Az orosz bruttó hazai termék 9,5-10 százalékkal esett vissza a második negyedévben - közölte az orosz központi bank szerdán.
Makro / Külgazdaság Üzent az államfő – csúcsra pörög a járvány a szomszédban
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 16:41
Meghaladta a tízezret az azonosított aktív koronavírusos fertőzések száma Romániában. A román államfő mindenkit védekezésre szólított fel. 
Makro / Külgazdaság Kiütötték az építőipart, lassú lesz az ébredés a kómából
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:14
A várakozásoknak megfelelően tovább romlott májusban a magyar építőipar teljesítménye. Egyelőre még a látóhatáron sincs a javulás, legkorábban ősz végén, de még inkább jövő év elejétől számíthatunk jobb mutatókra. Sovány vigasz, hogy Közép-és Kelet-Európa összes országában – a magyarhoz hasonlóan – ugyancsak kómába került az ágazat.
Friss
hírlevél