3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Meredeken növekszik a beadott ír útlevélkérelmek száma. Persze csak ír állampolgárok igényelhetik, de ahogy a magyarra, úgy az írre is sokan jogosultak az országon kívül lakók közül. Normál körülmények között ez nem sokakat izgatna, de az uniós kilépéstől megijedve a britek szaladnak az ír útlevélért.
Most még ugyanolyan jók

Visszautasítások

Míg 2016-ben mindössze egy kérelmet utasítottak vissza az ír hatóságok, tavaly már 15 ezret azok közül, melyeket brit állampolgárok adtak be. Azok a brit polgárok jogosultak ír állampolgárságra és útlevélre, akiknek szüleik vagy nagyszüleik Írországban születtek, már a nem ott születettek közül. Az északírek, noha brit alattvalók, automatikusan megkapják az ír útlevelet.

Hol egy ír nagymama?

Nos, a 2016-os népszavazás sokkjából felébredve a brit polgárok ír felmenők után kezdtek kutatni, hogy az Európai Unió elhagyása után ne legyenek bezárva szigetükre, vagy legalábbis ne legyen macerásabb a kiutazás Európa más részeibe, mint eddig volt. Uniós polgárnak lenni mégiscsak jó, gondolják sokan, az utazás szabadsága nagy dolog, persze, hogy nem akarnak lemondani róla.

A londoni ír követség 2016 óta 176 ezer útlevelet bocsátott ki, de meredeken növekszik a visszautasított kérelme száma. Ennek oka a formai hibákon és a pontatlanságon kívül az is, hogy az igénylő nem tudja hitelt érdemlően igazolni ír állampolgárság iránti jogosultságát, sőt, sokszor nem is tudja, ki jogosult rá, és sok tévhit is előfordul, például van, aki azt gondolja, hogy Anglia minden lakosa ír polgár is lehet egyben.

Ki lehet ír?

A szabályok valóban kacifántosak: ír állampolgár lehet, aki 2005. január 1. előtt Írországban született, de ha utána született ott, akkor az is szükséges, hogy a szülei brit vagy ír polgárok legyenek. Aki nem Írországban született, annak pedig egy ír szülőt vagy nagyszülőt kell felmutatnia. Ezek pedig körülményes dolgok, és a derék britek hogy is igazodnának ki az útvesztőben, amikor soha ilyesmi fel nem merült, hisz brit polgárnak lenni mindig is jó volt, a brit útlevél tulajdonosa előtt évtizedekkel ezelőtt is tágra nyílt a legtöbb ország kapuja.

Sokan tervezik

A BBC szerint nem kevesebb, mint a brit lakosság 10 százaléka tervezi, hogy ír útlevelet próbál szerezni, főleg, ha nem lesz megegyezés országuk és az EU között a jövő márciusi kilépési időponthoz közeledve. Érdekes kérdés, hogy vajon a nagyjából 60 millió brit polgár közül hánynak lehet a feltételeknek megfelelő ír felmenője, és ezt hogy tudják igazolni. Persze próbálkozni nem nagy kockázat, az összes veszteség, ami a kérelmezőt érheti, a 80 eurós díj.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG