4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az Obamacare kicsinálása a republikánusok programjának egyik alapköve volt már a választási kampány alatt, de az, hogy valaminek lennie kell helyette, biztos. Az amerikai kormány készen van az új egészségbiztosítási törvénnyel, viszont ha ez ebben a formában átjut a kongresszuson, annak egészen sokkoló következményei lehetnek.
Így tüntetnek az új egészségbiztosítási törvény ellen. EPA/ANDREW GOMBERT

A Kongresszusi Költségvetési Iroda (a kormánytól független szervezet) szerint tíz év alatt mintegy 22 millióval nőne a biztosítás nélkül maradó amerikaiak száma, ha elfogadnák Donald Trump amerikai elnök kormányzatának új egészségbiztosítási törvényét.

Már korábban is szóltak

Az intézet már a tervezet áprilisi képviselőházi szavazása előtt is figyelmeztetett, hogy a törvény hatására 2026-ig újabb 24 milliónyi amerikai eshet ki az egészségbiztosítással rendelkezők köréből.

Az Obamacare kinyírásával kapcsolatos Privátbankár.hu-s cikkeinket itt lehet megtalálni. >>>

A CBO friss előrejelzése a biztosítás nélkül maradók számának valamivel kisebb, mintegy 22 milliós növekedésével számol. Az elemzés ugyanakkor rámutat, hogy 2026-ra így is legalább 49 millióra emelkedik a számuk, szemben a jelenlegi törvény mellett biztosítás nélkül lévő, becslések szerint 28 milliós tömeggel.

2017 és 2026 között a szenátus republikánusai összesen 321 milliárd dollárral tervezik csökkenteni a szövetségi költségvetés deficitjét, és ennek keretében nyirbálnák meg a szegényebb rétegek egészségbiztosítását támogató Medicaid programot, tíz év alatt egymilliárd dollárt takarítva meg a kormány számára.

Nincs egyetértés a republikánusok között sem

A törvénytervezetet áprilisban a képviselőház elfogadta, de a szenátorok már akkor jelezték, hogy a felsőházban csakis módosításokkal szavazzák meg.

Eddig öt republikánus szenátor jelentette ki, hogy nem áll készen a törvény megszavazására; négyen túl engedékenynek minősítették a módosításokat és még további megszorításokat akarnának, egy nevadai szenátor viszont túlságosan szigorúnak nevezte a tervezet, és enyhítéseket szorgalmaz.

A demokraták egyhangúlag elvetik a törvénytervezetet, így annak szenátusbeli elfogadásához csak két republikánus nem szavazatot engedhetnek meg maguknak a kormánypártiak. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője leszögezte: a CBO elemzésének a Trump-féle egészségbiztosítási elképzelések végét kell jelentenie.

Siet a kormány

Amerikai sajtóhírek szerint Donald Trump elnök szombat óta folyamatosan egyeztet a törvényjavaslatot elutasító szenátorokkal. A Fehér Ház és a republikánusok vezetői még a július 4-i nemzeti ünnep előtt szeretnék elfogadtatni a törvényt, utána ugyanis a törvényhozók szabadságra mennek.

Mike Pence alelnök kedden estére otthonába hívta vacsorára a keményebb és szigorúbb törvényt követelő négy szenátort. Az egyik politikai akcióbizottság pedig, amely Trumpot támogatja, reklámkampányt indított Nevadában Dean Heller, az állam egyik republikánus szenátora ellen. Heller ugyanis szintén nem akarja megszavazni jelenlegi formájában a törvénytervezetet, de ő azt kifogásolja, hogy túl sokkal csökkenne a Medicaid támogatása, és ezért enyhébb változatot szorgalmaz.

Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora Twitter-üzenetben közölte: a hatástanulmányt olvasva igazolva látja aggodalmait, főként a Medicaid költségvetésének megnyirbálása miatt. Collins ugyanis azt szeretné, ha republikánusok és demokraták az Obama-féle egészségbiztosítási törvény megjavításában működnének együtt.

A Fehér Ház egyébként egy közleményben úgy reagált, hogy a CBO nem tudja pontosan előre megjósolni, hogy az egészségbiztosítási törvény hogyan befolyásolja majd a biztosítottak számát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Baj van Svédországban: történelmi mélypontra süllyedt a nők termékenységi rátája
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:51
Huszonkét éves negatív rekordot döntött meg tavaly Svédországban a népesség növekedése - derült ki a svéd statisztikai hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott számadataiból.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: ő lehet az új köztársasági elnök
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:06
Az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz.
Makro / Külgazdaság Beindult az orosz gőzhenger, újabb település került a kezükre
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:46
Elfoglalták a donyecki régióban lévő Pobjeda települést az Ukrajnát támadó orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben mind Avgyijivkánál, mind Donyecknél folytatták az előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium szerint.
Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG