BUX
37 260.06
-0.15%
-57.00
OTP
11 280.00
-0.97%
-110.00
MOL
1 967.00
-2.24%
-45.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
396.00
+0.38%
+1.00
 
2020. március 27. 11:53

A kijárási korlátozás meghozatalára azért volt szükség, hogy tovább erősítsék az eddigi szigorító intézkedéseket, valamint azért, hogy a csoportosulások és találkozások mennyiségét csökkentse a kormány - hangzott el a tájékoztatón a lapunk kérdésére adott válasz.

Kerülni kell a csoportosulásokat. A kép illusztráció. Fotó: 123rf.com
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a járványügyi intézkedésekről szólva elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók egy része harmadik hete heroikus küzdelmet folytat a járvány miatt, a többiek pedig az átalakításra fókuszálnak. Magyarország egyelőre jól vészelte át a kezdeti megpróbáltatásokat, amit a kormány fontos és időbeli intézkedésekkel segített elő. Még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, most kell felkészítenünk a tömeges állapotokra az egészségügyet. Felmérték a pontos kapacitásokat ágyszámra, eszköztárra, tartalékok felmérésre, orvosi-nővéri létszámra, mindenre. Nem csak kormányzati intézkedések keretében biztosítottunk mindent, de minden rendelkezésre álló pénzösszeg felhasználását is lehetővé tette a kormány, a kassza felülről nyitott. Jelen fázisban a megelőzés legfontosabb része, hogy kerüljük a csoportos találkozásokat főleg az idősebbek, vagy az immunhiányos emberek. A miniszter megköszönte, hogy nem csak az egészségügy, hanem a lakosok is fegyelmezetten fogadták az intézkedéseket. Úgy véli, a magyar egészségügy már most bizonyított, hiszen a magyar orvosok 200 éve azt vallják, hogy a beteg érdeke a legfőbb törvény.

Empatikusan, lojálisan

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeletének munkatársa utalt arra, hogy már megjelent az a kormányrendelet, ami a kijárási korlátozást taglalja, és március 28-tól április 11-ig tart. A rendészeti feladatokra felkészült az ország, s megnyugtató rendőri jelenlétet szeretnének biztosítani, hogy empatikus, lojális módon elérjük a közös célt, a járvány lassítását. A különleges jogrendi időszak megszűnését követően is végrehajtják a hatósági karanténok őrzését, a szankciók már ismeretesek. Eddig 5032 alkalommal rendeltek el hatósági házi karantént, s közel 39000 esetben ellenőrizték is azok betartását, s úgy tűnik, egyre jobban értik az emberek ennek értelmét. 163 esetben szabálysértési eljárás indult, 32 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, az üzletek nyitvatartási korlátozásának megszegéséért eddig 44 esetben szabálysértési feljelentést tettek, 25 fő helyszíni bírságot kapott.

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy 300 főre emelkedett a fertőzöttek száma, de örömteli hír, hogy haláleset nem fordult elő az elmúlt egy napban. Hangsúlyozta, rendkívüli intézkedésekre volt szükség, hogy az Országgyűlés döntéséig fenntartsuk az eddigi intézkedéseket, amelyeket eddig meghoztunk. Fontos például, hogy megtiltottam a külföldiek Magyarországra történő beutazását pár kivételt leszámítva, a magyaroknak pedig külföldről hazatérve kötelezem, hogy egészségügyi vizsgálatnak vessék alá magukat, s 14 napra házi karanténba kell vonulniuk. Ebben a rendvédelmi erők segítenek a betartásban. A kijárási korlátozás intézménye a sérülékeny csoportok védelmében és a járvány megfékezése érdekében történt. Idősávot alakítottunk ki az idősek számára a bevásárlásra, de továbbra is az a kérés, hogy maradjanak otthon, vegyenek igénybe segítséget.

Hadban álló laborok

Lapunk kérdésére válaszolva elhangzott, hogy a kijárási korlátozásra azért volt szükség, mert az eddig meghozott intézkedéseket erősítik ezáltal, illetve a csoportosulások elkerülését akarják elkerülni. Másik kérdésünkre, hogy hol találhatók a tesztet végző laboratóriumok az országban, Müller Cecília azt mondta, a budapesti NEAK laboratóriuma mellett a Szent László Kórházban, a négy egyetemi laboratóriumban (Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen) és Győrben is hadban áll egy labor.

Arról is tájékoztatták a közvéleményt, hogy nincs kijelölve a világ olyan pontja, ahonnan ne próbálna a kormány védőfelszereléseket behozni. Eddig a keleti régióból sikerült beszereznie, de másfelé is próbálkoznak. Az orvosi oxigén megfelelő mennyiségét a stratégiailag fontos cégekhez kirendelt honvédelmi irányítótörzsek biztosítják. Aki nem a bejelentett lakhelyén él, önként megválaszthatja, hol lakik, hiszen a korlátozás nem öncélú. A kijárási korlátozás meghosszabbítását a helyzettől függően meg fogják tenni, ha a helyzet kikényszeríti. A polgárőrség is bevonható a védekezési feladatokba.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Brüsszeltől kért anyagi támogatást Orbán Viktor
Vég Márton | 2020. június 4. 22:33
Támogatási kérelmet nyújt be az Orbán-kormány Brüsszelnek, hogy a koronavírus-járvány okozta költségeket finanszírozzák. Pintér Sándornak kell felügyelnie a pénz felhasználását.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: Péntektől nyílik az osztrák, a cseh és szlovák határ is a magyaroknak
MTI | 2020. június 4. 22:10
Péntektől nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is.
Makro / Külgazdaság Hatezer német turistával kísérletezhetnek Ibizán és Mallorcán
MTI | 2020. június 4. 21:00
A spanyol tervek szerint június második felében egy kísérleti program részeként hatezer német turista érkezhet a Baleár-szigetekre.
Makro / Külgazdaság Megvédte a különutas modellt a svéd járványügyi vezető
Wéber Balázs | 2020. június 4. 15:44
Anders Tegnell egy újabb interjúban azt mondta: a koronavírus-járvány során alkalmazott stratégiájuk működik, a karantén pedig nem lett volna jó megoldás. Ugyanakkor elismerte, hogy számos dolgot csinálhattak volna jobban.
Makro / Külgazdaság Továbbra is nagyon sok az új munkanélküli az USA-ban
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 15:26
Az egy héttel korábbi értékhez képest ugyan csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ám a várakozásokat meghaladó volt az érték.
Makro / Külgazdaság Egy nagy zsák pénzt még a piacra önt az EKB
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 14:40
A vártnál nagyobb összeggel növelte az Európai Központi Bank a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási programot. Azt is bejelentették, hogy meghosszabbítják a programot a jövő nyárig.
Makro / Külgazdaság Putyin idegesen figyeli a kínai térnyerést – hadrendbe álltak az új rakéták
Káncz Csaba | 2020. június 4. 13:29
Áttekintjük az orosz és kínai dinamikát Közép-Ázsiában az áruforgalom, a fegyverkereskedelem, a pénzügyek és az energia területén. A Moszkva-Peking biztonságpolitikai tengely jelenleg stabilnak tekinthető, de azért a Kreml diszkréten új, közép-hatótávolságú nukleáris rakétákat állított hadrendbe a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ugyanannyi adót fizetünk jövőre, mint idén: 15 százalékot
Baka F. Zoltán | 2020. június 4. 11:06
A mai Kormányinfón pedig kiderült, hogy június 16-20 között nyithatnak a mozik, színházak, fürdők, múzeumok.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem csökken az aktív fertőzöttek száma - öten elhunytak
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 09:37
Ismét nem tudott csökkenni az aktív fertőzöttek száma - a Pesti úti idősotthonban már 49-en hunytak el.
Makro / Külgazdaság Bődületes összeggel gyógyítaná a koronavírus-sokkot Angela Merkel
Wéber Balázs | 2020. június 4. 09:34
130 milliárd eurós csomaggal enyhítené a koronavírus elleni harc negatív következményeit a német kormány. Ideiglenesen csökkentenék az áfát, egyszeri gyermektámogatást adnának, valamint segítenék az önkormányzatokat és a válságnak leginkább kitett ágazatokat.
hírlevél