4p
Elkészült az új tetőszerkezet váza, amely végül a helyére tolva olyan biztonsággal fedi le a sérült reaktort, hogy ott 100 évig nem lesz gond, és van idő kigondolni, hogy is számolják fel a romhalmazt. Vajon mik a lehetőségek, hogy állítható helyre a környezet?
Belépést tiltó felirat a szögesdrót kerítésen a csernobili zóna határában. (MTI Fotó: Kallos Bea)

Ma 29 éve – na nem akkor történt a baleset, az 10 nappal korábban- szóval május 6-án sikerült befedni annyira a felrobbant reaktort, hogy ne jusson ki több a benne levő elszabadult fűtőanyagból. Addig szabadon a levegőbe került több tonna forró, sugárzó anyag, melynek nagyobb darabjai a földre hullottak vissza, a kisebb részecskék ill. a gázok magas hőmérsékletük miatt a felső légkörbe kerültek, mint egy atombomba gombafelhője.

Atomfelhő és szarkofág

Tulajdonképpen ez is egy atomfelhő volt, ami a magasban uralkodó keleti, délkeleti szél hatására 10 napon át utazott Fehéroroszországon át Lengyelország, a Balti-tenger, Svédország, Norvégia és Skócia felé. Ezeken a helyeken mértek még a talaj közelében is érdemi sugárzást, a magasban pedig nagymértékűt.

10 nap után aztán leállt a kibocsátás, majd építettek egy vasbeton szarkofágot, ami most már repedezik, omladozik, ezért kellett most egy új megoldás. A megoldás másfél milliárd euróba kerül: ezt jórészt az EU állja, de hozzájárul sok más ország, köztük Amerika, Oroszország, Kína, Japán és Kanada is. Ez kivételesen egy igazi nemzetközi összefogás. Az eredménye pedig egy igen komoly darab: egy olyan gigantikus szerkezet, ami egyrészt teljesen bezárja a sugárzást, másrészt megfelelő helyet hagy ahhoz, a későbbiekben el lehessen bontani alatta a romokat, és megfelelően elzárva el lehessen szállítani a maradék sugárzó anyagot.

A nehézségek

Ez nem lesz egyszerű folyamat, valószínűleg soká elhúzódik, de remélhetőleg nem tart el 100 évig, amíg ez a tetőszerkezet működne. A cél az lenne, hogy felszámolhassák az egész erőművet, és a környezetet a lehető legnagyobb mértékben helyreállíthassák.

Ez is költséges eljárás lesz, de valószínűleg nem lesz gond a finanszírozással. A világ támogatni fogja, hogy egyszer és mindenkorra megszűnjön ez a probléma. Végül is közel 30 év telt el, és ennyi idő alatt még Hirosima is felépült. Persze ott más volt a helyzet: a teljes nukleáris energia azonnal felszabadult, a sugárzás java gyorsan lezajlott, utána az évek során fokozatosan csökkent, majd gyakorlatilag megszűnt.

Csernobilban viszont ott maradt a reaktor fel nem robbant része, benne, ill. az alján kifolyva az el nem távozott hasadóanyag, és a láncreakció ma is zajlik, viszonylag lassan, békésen, termelődik a hő és folyamatos a sugárzás. Ezt felszámolni nyilván csak úgy lehet, hogy a hermetikusan lezárt térbe robotokat fognak beküldeni, amelyek elbontják először a régi szarkofágot, aztán az erőmű többi részét, és a reaktort.

Meddig tarthat?

Ami feltehetőleg egy tudományos bűvészmutatvány lesz, az ugyancsak robotok segítségével a sugárzó anyag megfelelően kis részekben való összeszedése, és sugárzásbiztos kazettákba zárása, majd ezek kihozatala és elszállítása megfelelő atomtemetőbe, jó mélyen a föld alá. Ha ez megvan, akkor elbonthatók a környező létesítmények: de még ez sem teljesen problémamentes, miután még azok is sugároznak.

Mindenesetre az új szarkofág 2017-re elkészül, és akkortól lehet a probléma megoldásának komolyan nekifogni. A távolabbi környezetet, a 30 km-es zóna külső részét valószínűleg hamar rendbe lehet hozni. Attól kezdve, hogy az új szerkezetből semekkora sugárzás nem jut ki, ez a rész már biztonságos lesz, hisz már most is elenyésző mértékű a háttérsugárzás, a természet pedig virul, pláne, hogy mindenféle emberi tevékenység évtizedek óta szünetel.

A közvetlen környezet rendbehozatala és az atomerőmű elbontása idejét már nehezebb becsülni. Ha a gyászos esemény 50. évfordulójára már csak egy emléktábla lenne a helyszínen, az nagy eredmény lenne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG