4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elkészült az új tetőszerkezet váza, amely végül a helyére tolva olyan biztonsággal fedi le a sérült reaktort, hogy ott 100 évig nem lesz gond, és van idő kigondolni, hogy is számolják fel a romhalmazt. Vajon mik a lehetőségek, hogy állítható helyre a környezet?
Belépést tiltó felirat a szögesdrót kerítésen a csernobili zóna határában. (MTI Fotó: Kallos Bea)

Ma 29 éve – na nem akkor történt a baleset, az 10 nappal korábban- szóval május 6-án sikerült befedni annyira a felrobbant reaktort, hogy ne jusson ki több a benne levő elszabadult fűtőanyagból. Addig szabadon a levegőbe került több tonna forró, sugárzó anyag, melynek nagyobb darabjai a földre hullottak vissza, a kisebb részecskék ill. a gázok magas hőmérsékletük miatt a felső légkörbe kerültek, mint egy atombomba gombafelhője.

Atomfelhő és szarkofág

Tulajdonképpen ez is egy atomfelhő volt, ami a magasban uralkodó keleti, délkeleti szél hatására 10 napon át utazott Fehéroroszországon át Lengyelország, a Balti-tenger, Svédország, Norvégia és Skócia felé. Ezeken a helyeken mértek még a talaj közelében is érdemi sugárzást, a magasban pedig nagymértékűt.

10 nap után aztán leállt a kibocsátás, majd építettek egy vasbeton szarkofágot, ami most már repedezik, omladozik, ezért kellett most egy új megoldás. A megoldás másfél milliárd euróba kerül: ezt jórészt az EU állja, de hozzájárul sok más ország, köztük Amerika, Oroszország, Kína, Japán és Kanada is. Ez kivételesen egy igazi nemzetközi összefogás. Az eredménye pedig egy igen komoly darab: egy olyan gigantikus szerkezet, ami egyrészt teljesen bezárja a sugárzást, másrészt megfelelő helyet hagy ahhoz, a későbbiekben el lehessen bontani alatta a romokat, és megfelelően elzárva el lehessen szállítani a maradék sugárzó anyagot.

A nehézségek

Ez nem lesz egyszerű folyamat, valószínűleg soká elhúzódik, de remélhetőleg nem tart el 100 évig, amíg ez a tetőszerkezet működne. A cél az lenne, hogy felszámolhassák az egész erőművet, és a környezetet a lehető legnagyobb mértékben helyreállíthassák.

Ez is költséges eljárás lesz, de valószínűleg nem lesz gond a finanszírozással. A világ támogatni fogja, hogy egyszer és mindenkorra megszűnjön ez a probléma. Végül is közel 30 év telt el, és ennyi idő alatt még Hirosima is felépült. Persze ott más volt a helyzet: a teljes nukleáris energia azonnal felszabadult, a sugárzás java gyorsan lezajlott, utána az évek során fokozatosan csökkent, majd gyakorlatilag megszűnt.

Csernobilban viszont ott maradt a reaktor fel nem robbant része, benne, ill. az alján kifolyva az el nem távozott hasadóanyag, és a láncreakció ma is zajlik, viszonylag lassan, békésen, termelődik a hő és folyamatos a sugárzás. Ezt felszámolni nyilván csak úgy lehet, hogy a hermetikusan lezárt térbe robotokat fognak beküldeni, amelyek elbontják először a régi szarkofágot, aztán az erőmű többi részét, és a reaktort.

Meddig tarthat?

Ami feltehetőleg egy tudományos bűvészmutatvány lesz, az ugyancsak robotok segítségével a sugárzó anyag megfelelően kis részekben való összeszedése, és sugárzásbiztos kazettákba zárása, majd ezek kihozatala és elszállítása megfelelő atomtemetőbe, jó mélyen a föld alá. Ha ez megvan, akkor elbonthatók a környező létesítmények: de még ez sem teljesen problémamentes, miután még azok is sugároznak.

Mindenesetre az új szarkofág 2017-re elkészül, és akkortól lehet a probléma megoldásának komolyan nekifogni. A távolabbi környezetet, a 30 km-es zóna külső részét valószínűleg hamar rendbe lehet hozni. Attól kezdve, hogy az új szerkezetből semekkora sugárzás nem jut ki, ez a rész már biztonságos lesz, hisz már most is elenyésző mértékű a háttérsugárzás, a természet pedig virul, pláne, hogy mindenféle emberi tevékenység évtizedek óta szünetel.

A közvetlen környezet rendbehozatala és az atomerőmű elbontása idejét már nehezebb becsülni. Ha a gyászos esemény 50. évfordulójára már csak egy emléktábla lenne a helyszínen, az nagy eredmény lenne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb uniós pénzeső szakadhat Magyarországra – A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. június 18. 19:01
Hamarosan megkezdi működését a gigantikus Helyreállítási Alap, a NextGenerationEU, amelyből Magyarország több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap az elkövetkező években. De mire fog elmenni ez a hatalmas összeg, és meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól? Annyi biztos: ha tagjai vagyunk egy klubnak, akkor az a minimum, hogy betartjuk a játékszabályait. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Itt az új lista: ezekbe az országokba már nyugodtan utazhatunk
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 15:46
Újabb országok kerültek fel az EU által Covid-szempontból biztonságosnak ítélt államok listájára.
Makro / Külgazdaság A németek imádják a klímavédelmet – csak fizetni ne kelljen érte
Káncz Csaba | 2021. június 18. 14:55
A svájci klímatörvény elutasítása több más ország számára is figyelmeztetésnek tekinthető. A német benzinárról szóló populista vita jól mutatja, hogy a klímapolitika nehéz időszak előtt áll, noha elméletileg a közvélemény támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb országban szűnik meg a kötelező szabadtéri maszkviselés
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 13:39
Mégpedig Spanyolországban.
Makro / Külgazdaság Piszkos kampánypénzek: börtönbe vonulhat a volt francia elnök
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 09:33
Nicolas Sarkozyre törvénytelen kampány-finanszírozás miatt szabnának ki börtönbüntetést.
Makro / Külgazdaság Jól halad a gyerekek oltása Magyarországon: 4000-n kapták már meg a vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. június 18. 09:01
A pénteki adatok is kedvező járványhelyzetről árulkodnak idehaza. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Magyarország számára az adóemelés méreg
Privátbankár.hu | 2021. június 18. 08:36
Oltási helyzetről, kilátásokról, a bizalom újjáépítéséről és a költségvetésről is beszélt a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. 
Makro / Külgazdaság Öt-hat százalékkal kevésbé védenek az oltások a delta mutáns ellen
Kormos Olga | 2021. június 18. 05:37
A koronavírus delta variánsa miatt Angliában elhalasztották a teljes újranyitást, az USA-ban pedig kéthetente megduplázódik a deltával fertőzöttek száma. A mutáns múlt héten gócszerűen Bécsben is felütötte a fejét. Itt a tudományos magyarázat, mennyire kell félnünk tőle. 
Makro / Külgazdaság Marihuánával, pénzzel, kisteherautóval próbálják az oltás felvételére buzdítani az embereket
Kormos Olga | 2021. június 17. 19:06
Kuponokkal, kisteherautókkal, marihuánás cigarettákkal és milliós, rejtett díjjal próbálják az amerikai tagállamokban oltásra buzdítani az állampolgárokat, de a világ más pontjain is vannak hasonló kezdeményezések.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin: a média hamis képet fest Bidenről
MTI | 2021. június 17. 18:28
Nincs köze a valósághoz annak a "kissé elkedvetlenítő képnek", amelyet a média fest Joe Biden amerikai elnökről - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön Moszkvában, egy videokonferencián.
hírlevél
depositphotos