<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.

  • Vlagyimir Putyin „jobban tájékozott” az ukrajnai hadereje előtt álló nehézségekről – mondta az amerikai hírszerzés vezetője. A hétvégi védelmi fórumon felszólaló Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Utalt azokra a becslésekre, amelyek szerint Putyin tanácsadói megvédhetik őt, Haines azt mondta, hogy „egyre jobban tájékozott a hadsereg előtt álló kihívásokról”. Az Egyesült Államok arra számít, hogy a téli hónapokban a harcok „csökkentett tempója” folytatódik, hozzátéve, hogy a következő hónapokban jobb kilátások várnak az ukrán erők számára. „A Bahmut és a Donyeck környékén zajló harcok nagy része lelassult Oroszország kivonulásával a folyótól keletre fekvő nyugati Herszon térségből" – mondta Haines.
  • Heves harcok folynak a harcok szempontjából kulcsfontosságúnak számító donbászi Bahmut városa körül, ahol az orosz erők hat hónapja küzdenek a minimális előrelépésért. A közösségi médiában megjelent jelentések azt sugallják, hogy az ukrán erők előrehaladást értek el a Dnyipro folyó keleti partján, a közelmúltban felszabadult Herszon városával szembeni hadműveletekben. Az orosz erők a Dnyipro nyugati partjáról való kivonulás óta a Herszon régió elleni tüzérségi támadásokat is fokozták.

Járókelők a csaknem ezeréves Kijevi Pecserszk Lavra, azaz Kijevi Barlangkolostor épületegyüttese előtt 2022. december 1-jén. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue
Járókelők a csaknem ezeréves Kijevi Pecserszk Lavra, azaz Kijevi Barlangkolostor épületegyüttese előtt 2022. december 1-jén. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

  • Határozattervezet kering az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozásáról, amely Oroszországot felelősségre vonná az ukrajnai agressziós bűncselekményekért. A jelek arra is utalnak, hogy a javaslattal szembeni amerikai ellenállás enyhülhet az ukrán elnök lobbitevékenységével szemben. Beth Van Schaack, az Egyesült Államok globális büntető igazságszolgáltatásért felelős nagykövete a héten azt mondta: „Eddig az [ENSZ közgyűlésének] Ukrajnával kapcsolatos összes határozata érvényesült. A számok elég erősek voltak.” A nemzetközi büntetőbíróság már megkezdte az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálását, de nem indíthat eljárást a Kreml vezetése ellen a szélesebb körű agressziós bűncselekmény miatt, mivel Oroszország nem írta alá a vonatkozó statútumot.
  • Az iráni vezetés „ördögi körbe” zárta magát a tüntetések és Oroszország felfegyverzése miatt – mondta az Egyesült Államok különmegbízottja. „Minél többet elnyom Irán, annál több szankció lesz; Minél több a szankció, Irán annál inkább elszigeteltnek érzi magát” – mondta Rob Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja egy római konferencián. „Minél elszigeteltebbnek érzik magukat, annál inkább Oroszország felé fordulnak; minél inkább Oroszországhoz fordulnak, annál több szankció lesz, minél jobban romlik a klíma, annál kisebb az esélye, hogy atomdiplomácia lesz. Tehát most igaz, hogy az ördögi körök mind önerősítőek.” Avril Haines amerikai hírszerzési főnök szerint aggasztó bizonyítékok vannak arra nézve, hogy Oroszország szeretné elmélyíteni Iránnal a katonai együttműködést.
  • Oroszország nem ad el olyan olajat, amelyre nyugati árplafon vonatkozik, még akkor sem, ha csökkentenie kell a kitermelését - mondta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap. A G7 és Ausztrália pénteken megállapodott az árplafonról.

  • Az OPEC+ egy vasárnapi ülésén megállapodott abban, hogy ragaszkodik olajkitermelési céljaihoz. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) és szövetségeseit, köztük Oroszországot tömörítő OPEC+ októberben feldühítette az Egyesült Államokat és más nyugati nemzeteket, amikor megállapodott abban, hogy novembertől a világkereslet körülbelül 2 százalékával, napi 2 millió hordóval csökkentik kitermelésüket. 2023 vége.
  • Több mint 500 ukrán helység maradt áram nélkül vasárnap a hetekig tartó orosz légicsapások után – közölte a belügyminisztérium egyik tisztviselője.
  • Ukrajna szankciókat szab ki egy Moszkva-barát egyházhoz köthető 10 magas rangú papra, azzal az indokkal, hogy egyetértettek az orosz megszálló hatóságokkal való együttműködésben – közölte a biztonsági szolgálat.
  • (The Guardian)

Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hullanak az orosz kémek Németországban
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 14:19
Oroszországnak történő kémkedés gyanújával újabb személyt tartóztattak le Németországban.
Makro / Külgazdaság Óriási bukóban a brit autógyártás - több mint 40 százalékos a visszaesés
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 13:54
Nagy-Britanniában tavaly több mint hat évtizede a legkevesebb, 775 ezer 014 ezer autót gyártottak, ami 9,8 százalékkal elmarad a 2021. évitől. A 2019-ben, a járvány előtti időszakban gyártott 1 millió 303 ezer 135 autóhoz képest a tavalyi termelés 40,5 százalékkal esett vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG