<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Meredek ütemben emelkedtek és tavaly nyár óta először jeleznek élénkülést a brit gazdaság pénteken közzétett friss aktivitási mérőszámai.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) februárban 53,1-re emelkedett a januárban kimutatott 48,5-ről.

A múlt havi végleges adat valamivel jobb a részleges gyorsfelmérésből előzetesen számított értéknél is, amely 53,0 volt.

A piaci előrejelzések átlaga 49,0-es kompozit BMI-mutatót valószínűsített februárra.

Az S&P Global a végleges februári BMI-becsléshez fűzött helyzetértékelésében kiemelte: az új kompozit aktivitási index tavaly június óta nem jelzett olyan erőteljes kibocsátási növekményt a brit gazdaság magánszektorában, mint most.

Az 50-et meghaladó BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis az 53,1-es februári kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének jelentős ütemű fellendülésére vall.

Éledezik a brit gazdaság. Fotó: Pixabay
Éledezik a brit gazdaság. Fotó: Pixabay

A brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor mutatta a februári kompozit BMI-indexen belül a nagyobb lendületet: az ágazat aktivitási mérőszáma a januári 48,7-ről 53,5-re nőtt. Ez is számottevően jobb adat az előzetes becslésnél, amely 53,3 volt.

A feldolgozóipar februári végleges BMI-mutatója 49,3 a januárban mért 47,0 után, vagyis a gyáripar aktivitása minimális mértékben továbbra is csökkent, de az új mérőszám így is hét havi csúcs.

A legutóbbi teljes körű reálgazdasági teljesítményadatok is jobbak voltak a vártnál, és azt jelezték, hogy a brit gazdaság a korábbi várakozásokkal ellentétben szűken ugyan, de egyelőre elkerülte a recessziót.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben stagnált - vagyis nem nőtt, de nem is csökkent - a brit hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévhez képest.

 A tavalyi harmadik negyedévben a brit gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent, de az általánosan elfogadott technikai meghatározás alapján recesszió akkor alakul ki, ha a GDP-érték két egymást követő negyedévben visszaesik.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Makro / Külgazdaság Elfogott telefonbeszélgetés is mutat az orosz bűnösség és hozzá nem értés felé a gátrobbantás ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:49
Az ukrán titkosszolgálat osztott meg egy lehallgatott beszélgetést.
Makro / Külgazdaság Soha még ilyen drága rubint nem látott a világ
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:19
Majdnem 12 milliárd forintnak megfelelő dollárt fizetett az árverés győztese.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG