Egyesült Királyság
Makro / Külgazdaság Az EU-orosz kapcsolatok is terítékre kerülnek a holnaptól startoló brüsszeli csúcson
MTI | 2021. május 23. 16:34
A koronavírus-járvány okozta helyzet áttekintése, a járvány idején az unión belüli szabad mozgást biztosító, koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós dokumentum bevezetése, valamint az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok állnak a hétfőn kezdődő uniós csúcstalálkozó középpontjában.
Makro / Külgazdaság A dzsihád-feleség saját tárgyalására sem térhet vissza szülőhazájába
Lénárd Lili | 2021. március 15. 15:17
A londoni születésű Shamina Begum 15 évesen utazott Szíriába, ahol csatlakozott az ISIS-hez, és egy dzsihádista harcos felesége lett. Három gyermeke elvesztése után visszatérne Angliába, azonban a belügyminisztérium 2019-ben felfüggesztette állampolgárságát. Bár számos civil szervezet segíti a fiatalt, a legfelsőbb bíróság közelmúltban úgy határozott, Begum az állampolgársága visszaszerzéséért folytatott tárgyalásokra sem léphet be az Egyesült Királyság területére.
Makro / Külgazdaság Oltások tömegét adják be a britek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:09
A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint meghaladta a 18 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.
Közérdekű Karantén és két teszt vár az Angliába utazókra
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 15. 07:09
Alaposan megszigorították a belépést Angliába, hiszen minden érkező karanténba kerül, ahol két kötelező teszt is vár rájuk.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megdőlt a brit rekord
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 5. 18:38
Azután, hogy Anglia lényegében lezárt, kiugróan magas számot mértek.
Makro / Külgazdaság A halakon úszhat el a Brexit-alku? Sorsdöntő napok jönnek
Wéber Balázs | 2020. december 23. 05:37
Az utolsó pillanatban, a két ünnep között ratifikálhatja a brit parlament a Nagy-Britannia és az EU közötti kereskedelmi kapcsolatokról szóló megállapodást – már ha lesz megállapodás. A hét elején a britek engedményt tettek a legvitatottabb kérdésben, a halászatban, de még ez sem garantálja a sikert. A no deal Brexit a szigetországnak fájna, Magyarországot viszont alig érintené.     
Makro / Külgazdaság Újfajta koronavírus-variáns terjed - mindenki ki akarja zárni a briteket
MTI | 2020. december 21. 06:26
A doveri kikötőt és az Eurotunnelt is "egyirányúsították", több európai ország nem fogad repülőket sem Nagy-Britanniából - egy új koronavírus-variáns terjed, aminek akár 70 százalékkal is magasabb lehet a fertőzőképessége.
Makro / Külgazdaság Évszázadok óta nem látott recesszióba sodródott Nagy-Britannia
Privátbankár.hu | 2020. november 25. 15:26
Évszázadok óta nem mért mélységű recessziót okoz a brit gazdaságban a koronavírus-járvány; a pénzügyminiszte
Makro / Külgazdaság Tombol a tudósháború Covid-ügyben
Wéber Balázs | 2020. október 9. 11:02
A brit kormányt segítő tudósok szerint a tervezett szigorítások nem elég kemények. Néhány napja viszont más professzorok épp a korlátozások eltörlése érdekében kezdtek aláírásgyűjtésbe.
Közérdekű Karanténba kell menni, ha Angliába utazik
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 11. 07:23
A koronavírusos megbetegedések erőteljes növekedése miatt a korábbiaknál szigorúbb szabályokat vezet be a Magyarországról érkezőkkel szemben az Egyesült Királyság.
Makro / Külgazdaság Brexit-hatás: megugrott az EU-ba emigráló britek száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 16:09
Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Emelkedhet a rák áldozatainak száma a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. július 21. 09:39
Angliában több ezerrel nőhet a rákban életüket vesztő emberek száma a koronavírus-válság miatt elmaradó szűrővizsgálatok és kezelések miatt. Németországban 50 ezer rákbetegséggel kapcsolatos operációt halasztottak el.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kitört a nyár: a britek is bekurblizzák a turizmust
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 27. 18:34
Az érkezők egy részének már nem lesz kötelező karanténba vonulniuk Nagy-Britanniában július 6-tól. A britek is mehetnek nyaralni külföldre.   
Makro / Külgazdaság Csődhullám fenyeget a briteknél – Liverpool a kormánytól kér segítséget
Wéber Balázs | 2020. június 25. 16:57
Csaknem félmilliárd font támogatást kér Liverpool a brit kormánytól a koronavírus-válság okozta károk enyhítésére. A város saját válságkezelési tervet dolgoz ki, amely keretében csaknem 40 ezer munkahelyet teremtene. Nagy-Britanniában már több nagy önkormányzat jelezte, hogy központi segítség híján csődbe mehet.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így működik home office-ban a brit kormány
Wéber Balázs | 2020. március 31. 16:50
Múlt héten Boris Johnson is benyelte a koronavírust, azóta távvezérlésben irányítja a brit birodalmat.
Makro / Külgazdaság Boris Johnson is beadta a derekát: alig szabad kimenni az utcára mostantól
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 22:17
A briteknek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben szabad elhagyniuk otthonaikat az új koronavírus okozta járvány megfékezése végett - jelentette be hétfő este Boris Johnson miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Üzenet Brüsszelnek: köti az ebet a karóhoz London
Privátbankár.hu | 2020. február 18. 09:31
London szerint nem kötnek kompromisszumot Brüsszellel alapvető kérdésekben, például nem hosszabbítják meg a decemberben lejáró átmeneti időszakot. Von der Leyen szerint ugyanakkor lehetetlen decemberig megállapodni.
Makro / Külgazdaság Földindulás Írországban: újabb gyomrost kaphat a brit birodalom
Wéber Balázs | 2020. február 13. 15:19
Míg Skóciában a Skót Nemzeti Párt tartana újabb népszavazást a függetlenedésről, addig Írországban bekerülhet a kormányba a Sinn Féin, amely az egyesült Írországról rendezne referendumot. A baloldali-nacionalista párt óriásit erősödött a hétvégi parlamenti választásokon – igaz, ez elemzők szerint nem a Nagy-Írország álmának, hanem szociális ígéreteinek köszönhető.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ő lesz a britek új budapesti nagykövete
Privátbankár.hu | 2020. február 13. 14:27
Az Egyesült Királyság jelenlegi nagykövetét, Iain Lindsayt idén szeptemberben Paul Fox váltja hivatalában.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megvillantotta piros kofferét Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2020. február 12. 12:14
A brit miniszterelnök így indul munkába a Downing Street 10-ből.
Makro / Külgazdaság A skótok lázadnak, Johnson ünnepel, Macron aggódik – ez történt a Brexit éjszakáján
Privátbankár.hu | 2020. február 1. 13:35
Londonban Brexit-pártiak ünnepeltek éjjel, a skótok viszont gyertyás virrasztást tartottak. A skót kormányfő újabb függetlenségi népszavazást követel, a Sinn Féin pedig már egyesült Írországot vizionál. Boris Johnson szerint a kilépés nem a vég, hanem a kezdet. Emmanuel Macron pedig úgy véli, hogy a Brexit történelmi vészjelzés. Összefoglaljuk, mi történt a tegnapi történelmi éjszakán, amikor a britek kiléptek az EU-ból.
Makro / Külgazdaság „B-nap”: a brit kilépés egyelőre maradás is
Gyévai Zoltán - Brüsszel | 2020. január 30. 06:07
A brit paradoxon: január 31-ről február 1-re virradóra minden megváltozik és semmi sem változik, amikor Nagy-Britannia 47 éves tagság után végleg hátat fordít az Európai Uniónak. Brüsszelben ugyanakkor szinte mindenki fel van készülve arra, hogy a kilépésről szóló tárgyalás laza sétagalopp volt ahhoz képest, ami most következik, amikor a felek az év hátralevő részében megpróbálják rendezni a jövőbeni viszonyt.
Makro / Külgazdaság Szakítás 47 év után: könnyes búcsút vesznek a britektől Brüsszelben
Wéber Balázs | 2020. január 29. 13:51
A tervek szerint közös énekléssel, nagyszabású fogadással és szabadtéri bulival búcsúztatják a brit képviselőket Brüsszelben – nem titkoltan abban a reményben, hogy egy részüket egyszer még viszontláthatják. Az Európai Parlament ma este várhatóan elfogadja a kilépési egyezményt, az Egyesült Királyság pedig péntek este 11 órakor, 47 év után távozik az uniós közösségből.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a megállapodást, jövő héten búcsúznak a britek az EU-tól
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 07:59
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság átlépte "a Brexit célvonalát", miután a parlament elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás törvénytervezetét.
Makro / Külgazdaság Kemény belépőkkel nyit Boris Johnson
Wéber Balázs | 2019. december 16. 13:55
A határellenőrzés szigorítása, az egészségügy fejlesztése, több pénz az elhanyagolt régióknak – sajtóértesülések szerint ezek lesznek az új Johnson-kormány prioritásai a Brexit végrehajtása mellett. A parlamenti képviselők beiktatása már holnap megkezdődik. Johnson kormányzása ugyanakkor rögtön médiacsatával indul: a miniszterek már szombaton bojkottálták a BBC egyik műsorát.
Makro / Külgazdaság Tényleg meghülyültek a britek? És mi a titka Boris Johnsonnak? A hét sztorija
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2019. december 13. 20:00
Elsöprő fölénnyel nyerte a Konzervatív Párt az előrehozott parlamenti választásokat az Egyesült Királyságban, ezért az ország szinte biztosan kilép majd az EU-ból. De most csúnya populisták győztek vagy bátor szabadságharcosok? Tényleg hülyék a britek vagy csak mások nem bírják elfogadni a külön utas politikát? És miért lett ekkora sztár Boris Johnsonból? Tíz kérdés, tíz válasz a Brexitről. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Történelmi győzelmet aratott Boris Johnson, megvalósulhat a Brexit
Wéber Balázs | 2019. december 13. 06:10
Az előrejelzéseknek megfelelően a konzervatívok nyerték az előrehozott parlamenti választásokat az Egyesült Királyságban. A már csaknem végleges eredmények szerint Boris Johnson kormányfő pártjának kényelmes többsége lesz a parlament alsóházában. Mindez azt jelenti, hogy január végéig valóban megvalósulhat a Brexit, azaz a britek kilépnek az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Boris Johnson, de túl fogja élni
Wéber Balázs | 2019. december 10. 19:00
A brit gazdaság már nem növekszik tovább, aminek egyik fő oka a Brexittel járó bizonytalanság. Az augusztus-október közötti időszak a leggyengébb három hónap volt 2009 eleje óta. Ez azonban már aligha akasztja meg Boris Johnsont, pártja az előrejelzések szerint fölényesen nyeri a csütörtöki előrehozott parlamenti választást.
Makro / Külgazdaság Agyonnyerheti magát Boris Johnson a decemberi választáson
Wéber Balázs | 2019. november 28. 10:15
Az előrejelzések szerint utcahosszal nyeri majd a Konzervatív Párt az előrehozott parlamenti választást december 12-én.
Makro / Külgazdaság Johnsonék még karácsony előtt beszélnének újra a Brexitről
Privátbankár.hu | 2019. november 24. 09:19
De persze csak akkor, ha sikerül megnyerni a választást.
Makro / Külgazdaság Boris már nagyon brexitelne, Corbyn népszavazást akar
Privátbankár.hu | 2019. november 23. 12:15
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint azért kellett kiírni a decemberben esedékes előre hozott választást, mert az eddigi parlament megakadályozta a brit EU-tagság megszűnéséről hozott népszavazási döntés végrehajtását.
Makro / Külgazdaság A nap képe: jobbegyeneseket osztogatott Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2019. november 19. 16:42
A brit kormányfő a manchesteri Jimmy Egan’s Boxing Academyt látogatta meg.
Makro / Külgazdaság Indul a buli a briteknél: újabb kemény menetre számíthat Boris Johnson
Wéber Balázs | 2019. november 6. 14:45
Tegnap feloszlott a brit parlament, és ezzel megkezdődött a választási kampány. A britek gyakorlatilag arról szavaznak majd decemberben, hogy a konzervatív Boris Johnson vagy a munkáspárti Jeremy Corbyn kormányozza-e tovább az országot. Ezzel arról is döntenek, hogy valóban kilépjenek-e az EU-ból, vagy megpróbálják visszafordítani a projektet. Bár Johnson vezet, az erőviszonyok összességében nagyon kiegyenlítettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: könnyes szemmel búcsúzott a brit legenda
Wéber Balázs | 2019. október 31. 10:35
John Bercow több mint tíz év után távozik a brit alsóház elnöki tisztségéből.
Makro / Külgazdaság Lesz-e egyesült Írország? A tűzzel játszik Boris Johnson
Wéber Balázs | 2019. október 28. 06:10
Az északír unionisták szerint az új Brexit-megállapodás gyengíti a kötődést Nagy-Britanniához, és az egyesült Írország várótermébe zárja a régiót. Bár Észak-Írország alkotmányos státusza továbbra sem változik, népszavazások révén elvileg elérhető az ír egyesülés. Annak hívei már enyhe többségben vannak Észak-Írországban egy aktuális felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ennyi nővel még nem láttuk Boris Johnsont
Wéber Balázs | 2019. október 25. 12:25
Miközben az EU a brit halasztási kérelem felett görcsöl, a brit kormányfő egy kórházban "nőzik".
Makro / Külgazdaság Nem fogja elhinni: ma megint sorsdöntő szavazás lesz a brit parlamentben
Wéber Balázs | 2019. október 22. 15:42
Ma este gyakorlatilag eldőlhet, hogy bukik-e a Johnson-kormány.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: szinte biztos, hogy csúszik a Brexit
Privátbankár.hu | 2019. október 19. 16:26
Nem lesz megállapodás nélküli kilépés.
Makro / Külgazdaság Égnek a vonalak Londonban, sorsdöntő meccsre készül Johnson
Wéber Balázs | 2019. október 18. 16:55
Rendkívüli ülést tart holnap a brit parlament alsóháza az EU-val kötött új kilépési megállapodás miatt – szombaton legutóbb 37 évvel ezelőtt, a falklandi háború idején ültek össze a brit honatyák. A Privátbankár.hu által megkérdezett elemző szerint ötven százalék esély van arra, hogy az alsóház megszavazza az egyezményt. Ez egyébként jó lenne Magyarországnak is, hiszen így biztosan nem gördülne akadály a kereskedelem útjába.
Makro / Külgazdaság Kiegyezett Johnson és Juncker, de még nincs vége a kínlódásnak
Wéber Balázs | 2019. október 18. 06:10
Brüsszelnek és Londonnak több mint három éve volt arra, hogy megegyezzen a brit kiválás feltételeiről, de csak mostanra sikerült egy új, átdolgozott megállapodást kötnie. A kérdés ezúttal is az, hogy elfogadja-e azt a brit parlament. Az alapproblémát – hogyan lehet az Egyesült Királyságot úgy kiléptetni az EU-ból, hogy közben se az Ír-szigetet, se magát az Egyesült Királyságot ne "csonkítsák meg" – ugyanis továbbra sem sikerült mindenki számára megnyugtató módon megoldani.
Makro / Külgazdaság Skót referendum készülődik - újabb fejezet a Brexit sagában
Privátbankár.hu | 2019. október 15. 18:06
Jövőre újabb függetlenségi népszavazás jöhet Skóciában.
Makro / Külgazdaság Nem terrortámadás volt a manchesteri késelés
Privátbankár.hu | 2019. október 12. 18:00
Elmekórtani okokra visszavezethető incidensként és nem terrortámadásként kezeli a rendőrség a pénteken Manchester belvárosában elkövetett késes támadást.
Makro / Külgazdaság Kétmillió külföldi mindenképpen maradna a briteknél
Privátbankár.hu | 2019. október 9. 14:08
Köztük csaknem 54 ezer magyar van.
Makro / Külgazdaság Johnson: éljen az EU a lehetőséggel
Privátbankár.hu | 2019. október 6. 13:20
Boris Johnson brit miniszterelnök azt kérte vasárnap megjelent cikkében, hogy az Európai Unió ragadja meg az új brit Brexit-megállapodási javaslatok teremtette lehetőséget.
Makro / Külgazdaság A nap képe: feje tetejére állt a brit parlament
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 25. 15:50
Legalábbis ebben a pocsolyában. Meg talán amúgy is.
Makro / Külgazdaság Hamarosan kiderülhet, mi lesz a Brexit perekkel?
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 19. 17:31
Véget ért csütörtökön a brit legfelsőbb bíróságon a londoni parlament ülésszakának lezárásával kapcsolatos fellebbezések tárgyalása.
hírlevél
depositphotos