TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Novák Katalin októbertől lesz CSTNM, a friss Magyar Közlönyben rögzítik feladatait.

A kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyben szerepel az a határozat, amelyben a Köztársasági Elnök tárca nélküli miniszterré nevezi ki október 1-jétől Veresné Novák Katalin Évát - vagy ahogy jobban ismerjük, Novák Katalin eddigi család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt. Ahogy korábban írtuk, az intézkedés célja a családok életszínvonalának megvédése; a miniszter korábbi pozíciójához tartozó hatásköreit ennek érdekében ki is bővítették (amihez elég busás fizetésemelés is járt, ahogy az Mfor korábbi cikkéből kiderül).

Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és a családokért felelős tárca nélküli miniszterré kinevezett Novák Katalin a Sándor-palota Tükörtermében 2020. szeptember 21-én. MTI/Bruzák Noémi Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és a családokért felelős tárca nélküli miniszterré kinevezett Novák Katalin a Sándor-palota Tükörtermében 2020. szeptember 21-én. MTI/Bruzák Noémi

Egy, szintén a friss Közlönyben található kormányrendelet pedig azt határozza meg, mi lesz a feladat- és hatásköre a családokért felelős tárca nélküli miniszternek. Ez alapján októbertől Novák Katalin a kormány

1. családpolitikáért,
2. gyermek- és ifjúságpolitikáért,
3. – egyes feladat- és hatáskörök tekintetében – szociál- és nyugdíjpolitikáért,
4. – egyes feladat- és hatáskörök tekintetében – gyermekek és az  ifjúság védelméért

felelős tagja.

1. Családpolitika

 

A  miniszter a  családpolitikáért való felelőssége keretében előkészíti a  családok támogatásával, a  család- és népesedéspolitikai eszközök kialakításával és működtetésével, a  gyermeket vállaló és nevelő szülők támogatásával, a  munka és a  család összeegyeztetésének és összekapcsolásának biztosításával, valamint a nemzedékek közötti együttműködés erősítésével összefüggő és a kapcsolati erőszakkal érintett csoportokat célzó jogszabályokat - írja a Közlöny.

Egyebek mellett együttműködik az egészségügyért felelős miniszterrel a Kormány meddőségkezelési programja ügyében, közreműködik a kormány otthonteremtési programjának alakításában, az örökbefogadás rendszerének alakításában is, de koordinálja a nők és férfiak társadalmi egyenlőségének előmozdításával kapcsolatos feladatokat és figyelemmel kíséri a női jogok érvényesülését is.

2. Gyermek- és ifjúságpolitika

Novák Katalin felel a Kormány ifjúságpolitikájának kialakításáért, ezen belül egyebek mellett  irányítja a tehetségüggyel kapcsolatos feladatokat, felel a Kormány gyermektáboroztatási programjának alakításáért és az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek ellátásának alakításáért is.

3. Szociál- és nyugdíjpolitika

A nyugellátási rendszerből is kap egy szeletet a miniszter: egyrészt meghatározza a nyugdíjpolitikával kapcsolatos területek szakmai felügyeleti rendszerét, másrészt ellátja a társadalombiztosítási nyugellátások rendszerének irányításával és szervezésével kapcsolatos feladatokat.

4. Az ifjúság védelme

Ezen a területen nevesít a legkevesebb feladatot a jogszabály: Novák Katalin felel a gyermekek napközbeni ellátásának rendszeréért, előkészíti az ezzel kapcsolatos szabályozást.

A Miniszterelnökség segíti a CSTNM-et

A jogszabályból az is kiderül: a családokért felelős tárca nélküli miniszter rövidítése CSTNM, helyettesítésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter (jelenleg Gulyás Gergely) jogosult. A miniszter tevékenységét a Miniszterelnökség segíti.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
Makro / Külgazdaság Lebukott az észak-koreai diktátor: miért is akart szigetet venni Kelet-Afrikában?
Káncz Csaba | 2020. október 22. 14:49
A rezsim idegesen veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is bűnözői tevékenységekbe kezd. De egy oknyomozó film most lebuktatta Phenjant és a svéd, valamint a dán külügyminiszter az ENSZ szankciós bizottságához fordul. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Soha nem volt még ekkora a költségvetés hiánya
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 22. 14:33
Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - erősítette meg csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).
hírlevél