<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kijevben folyik az első háborús bűnös per, Moszkvának nem tetszik Finnország NATO-csatlakozása, több mint 6 millióan menekültek el eddig Ukrajnából. Háborús összefoglaló.

  • A kijevi bíróság tárgyalja az invázió első háborús bűnös perét. A 21 éves Vagyim Sziszimarint, az oroszországi Kantemirovskaya harckocsihadosztály parancsnokát azzal vádolják, hogy agyonlőtt egy fegyvertelen, 62 éves férfit, 

  • Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy „katonai-technikai” lépéseket tesz, ha Helsinki a NATO-hoz csatlakozik. Svédország várhatóan napokon belül jelenti be a csatlakozását.

  • A jelentések szerint Oroszország pénteken csökkentheti gázszállítását Finnországba, egy napra rá, hogy a finnek bejelentették, csatlakozni fognak a NATO-hoz.

Azovsztalban harcoló katonákat igyekeznek orosz hadifoglyokkal kicserélni. Fotó: EPA/OLEG PETRASYUKAzovsztalban harcoló katonákat igyekeznek orosz hadifoglyokkal kicserélni. Fotó: EPA/OLEG PETRASYUK

  • Rand Paul republikánus képviselő megvétózta az Ukrajnának szánt 40 milliárd dollár értékű segélytörvényt az Egyesült Államok szenátusában. Paul változtatásokat akar benne. 

  • Michael Carpenter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) amerikai nagykövete elmondta, hogy „legalább több ezer ukránt” küldtek eddig  úgynevezett „szűrési központokba” Oroszországban, ahol „brutális kihallgatásoknak" vetik alá őket. További tízezreket pedig evakuáltak Oroszországba vagy az annak ellenőrzése alatt álló területre. Az egyik túlélő azt mondta, mindenki félt, hogy Donyeckbe viszik, ahol akár meg is gyilkolhatják.

  • Az ukrajnai kikötőkből induló gabonaexport orosz blokádjának feloldásáról tárgyalnak a G7-ek külügyminiszterei és agrárminiszterei egy háromnapos németországi találkozón. A háború előtt 400 millió embernek elég ukrán élelmiszert exportáltak hét fekete-tengeri kikötőn keresztül.

  • Meg nem erősített jelentés szerint Ukrajna közölte, hogy felgyújtotta az orosz haditengerészet logisztikai hajóját a Fekete-tengeren. 

  • Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese azt mondta, tárgyalásokat folytatnak 38 súlyosan megsebesült katona evakuálására a mariupoli Azovstal acélgyárból, remélik, hogy orosz hadifoglyokért ki tudják őket hozni onnan. 

  • Több mint hatmillióan menekültek el Ukrajnából az orosz invázió elől – közölte az ENSZ menekültügyi szervezete. További nyolcmillió ember peidig Ukrajnán belül költözött el.

  • A francia külügyminisztérium szerint az Európai Unió vezetői a jövő hónapban akarják megvizsgálni Ukrajna csatlakozási kérelmét.

The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG