3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Újabb meglepő fordulat az amerikai-kínai vámháborúban: az amerikai olajra is vámot vethet ki Kína, viszonozván a Trump elnök által bejelentett büntetővámokat. Ez nagy érvágás lehet az olajexportőr cégeknek, mivel a meredeken emelkedő amerikai olajkitermelés egyre több exportpiacot igényel.

Pofonra pofon

Miután az amerikai elnök bejelentette múlt pénteken a kínai import 50 milliárd dollárnyi részére kivetendő 25 százalékos védővámot, Kína rögtön jelezte, hogy jön a viszonzás, viszont ami meglepő, hogy ebben az Amerikából importált olaj is benne foglaltatik. Ez a jelenleg nagyjából a havi egymilliárd dollár értékű, Amerikából Kínába irányuló olajszállítás teljes leállását jelentené, hisz nyilván nem fog senki 25 százalékkal drágábban vásárolni a világpiacon korlátlanul kapható olajból, ahogy az amerikai exportőrök sem fognak engedményeket tenni.

Kína a világ legnagyobb olajimportőre, annak ellenére, hogy ő maga is jelentős kitermelő. Amerika ugyanakkor a legjobb úton halad, hogy a világ legnagyobb kitermelője legyen, megelőzve Oroszországot és Szaúd-Arábiát, így egyre fontosabbak neki a megfelelő exportpiacok. Míg az orosz olajkitermelés stabilan napi 10 millió hordó körül van hosszú ideje, az amerikai adat 5 millió volt tíz éve, most pedig, a palaolajkitermelés felfutásának köszönhetően, már elérte a 10 milliót, és lehet, hogy a következő években tovább fog növekedni.

Boldogan pótolják

Oroszország és Szaúd-Arábia boldogan kipótolja a kiesést, növelik kitermelésüket és exportjukat, de még akár az újra amerikai szankciók alá kerülő Iránnak is juthat többlet exportlehetőség a lépés által. A Reuters szerint sok iparági szereplő meglepődött a kínai lépése, mivel az amerikai olajszállítások volumene a közelmúltban futott fel, tovább növekedhetett volna, és épp ez lett volna az egyik eszköz, amivel Kína kiegyensúlyozhatja a kereskedelmi többletet. Feltehetőleg pont ezért lépték ezt meg: meg akarják mutatni az ellenoldalnak, hogy milyen értelmetlenek az egyoldalú vámok, szankciók.

Egyenrangú nagyhatalom

Látszik, hogy Kína a kereskedelmi háborúban egyenrangú nagyhatalomként lép fel, és ezt meg is teheti, hisz gazdasága nagyjából az amerikaival összemérhető, ugyanakkor az egész világgal kereskedik, így az amerikai kiesés csak mérsékelten érinti, könnyen szerez más piacokat. Egyúttal a legérzékenyebb pontokon üt vissza (olaj, szója), bebizonyítva, hogy a vámok nem vezetnek előre, hisz így az amerikai hiány nem fog csökkenni, hacsak teljesen meg nem szűnik a két ország kereskedelme, azt viszont már embargónak hívják.

Tárgyalás vagy elmérgesedés?

Ezek után Trumpnak érdemes lenne az erőfitogtatás után újra a tárgyalások útjára lépnie, miután így nem lesz megoldás, viszont könnyen elmérgesedhet a helyzet, ebben az esetben viszont el is veszíthet egy szövetségest Kína személyében. Ennyit nyilván nem ér az egész, kérdés, hogy ezek után hogy tudna az amerikai elnök egy olyan megegyezést elérni, melyet otthon kirobbanó sikerként tálalhat a közelgő kongresszusi választások előtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG