4p
Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő ugyanakkor, hogy az elsősorban bűnesetek előrejelzésére, emberi érzelmek felismerésére alkalmas kutatási eredményeket a kínai hatóságok a muszlim ujgurok megrendszabályozására használják majd fel.
Fotó: depositphotos.com

Kína legnagyobb védelmi-katonai technológiával foglalkozó cége egy olyan nemzeti kutatóhelyet létesít, melyben a bűnesetek előrejelzésére, illetve az emberi érzelmek felismerésére alkalmas intelligens technológiák kifejlesztésén dolgozhatnak az ország, illetve más országok legnagyobb koponyái.

A labor csak virtuálisan létezik, a kutatók egyfajta hálózatban működnek majd együtt a fejlesztések során, a projektet a száz százalékban állami tulajdonban lévő China Electronics Technology Group Corporation (CETC) koordinálja, mely cég régóta ápol kiváló kapcsolatokat Kína legfelsőbb politikai és katonai vezetésével.

A Nemzeti Mérnöki Laboratóriumnak (National Engineering Laboratory, NEL) elkeresztelt intézmény a Big Data elvén működtetett rendszert kíván létrehozni; össze kívánja gyűjteni a világon rendelkezésre álló összes bűneset és rendőri intézkedés adatait, az azokkal kapcsolatos vizuális és egyéb információkat és a mesterséges intelligenciát segítségül hívva építene fel egy olyan mechanizmust, mely valamiképpen előrejelezné, megjósolná a készülődő bűneseteket.

Egy amerikai cég, a PredPol által kifejlesztett algoritmust már tucatnyi város rendőrsége, köztük egyesült államokbeli és angliai használja arra, hogy valamilyen módon képes legyen megelőzni a készülődő bűnesetet, és London város rendőrsége is most kezdett bele valami hasonló fejlesztésbe.

Jelenleg Kínában a legnagyobb hangsúlyt az érzelmeket felismerni képes kamerarendszerek kifejlesztésére helyezik, az ottani szakértők ugyanis úgy vélik, hogy a potenciális gyanúsított mentális állapotának megértése alkalmas lehet valamely készülő bűntény megelőzésére is. A technológia alkalmazhatóságát és megbízhatóságát azonban ma még sokan kétségbe vonják.

A NEL első kísérleti kutatóközpontját Hszincsiang-Ujgur tartományi fővárosában, a milliós lélekszámú Ürümcsiben hozták létre még 2017-ben. Talán nem véletlenül, hiszen az ottani muszlim kisebbség állandó megfigyelés alatt áll, megrendszabályozásuk érdekében pedig tömeges átnevelő táborokat létesítettek a kínai hatóságok.

A helyi média által kiszivárogtatott dokumentum szerint a NEL pekingi irodája 2018-ban ítélte oda az első 16 projekt támogatását, egyenként legfeljebb 430 ezer dollárnak megfelelő jüant. A kedvezményezetteket egy olyan testület választotta ki, melyben Hszincsiang-Ujgur tartomány rendőrfőnök-helyettese is szerepet vállal.

A Financial Times próbálta felvenni a kapcsolatot a támogatás kedvezményezettjeivel, de többségük válaszra sem méltatta a lapot. Az egyetlen, aki hajlandó volt szóba állni az újság munkatársával a londoni University College professzora Tao Cheng volt, ő az egyedüli, aki a tengerentúlra szánt támogatásokban ezidáig részesült.

Cheng asszony laboratóriuma, az UCL Space Time Lab hatalmas adatmennyiségeket elemez, ezeket feldolgozva pedig egyfajta bűneseti térképeket kreál, például olyan ügyfelek részére, mint London város rendőrkapitánysága.

Tao Cheng megerősítette, hogy ugyan kapott támogatást a NEL-től, de kínai projekteken nem dolgozik.  Jelenleg még csak közbiztonsági ügyekkel foglalkoznak, bűnügyekkel nem, a hangsúlyt pedig az előrejelzésre helyezik, és nem a megfigyelésre. Hszincsiang-ban pedig semmiféle munkát nem végeznek – mondta Cheng asszony.

Az Interpol statisztikája szerint Kínában 1000 emberre mindössze 1,4 rendőr jut, vagyis a számok azt mutatnák, hogy az országban igencsak kevés rendőr van, ám ha azt vesszük, hogy Kínában a bűn meghatározása igencsak tág keretek között mozog, és ebbe beletartoznak a politikai természetű ügyek is, akkor már komolyabb a helyzet. Már csak ezért is aggódnak az újabb technológiai fejlesztések miatt az emberjogvédő szervezetek.

A NEL kutatása valószínűleg hozzásegíti a kínai hatóságokat ahhoz, hogy finomítsák Hszincsiang muszlim vallású kisebbségének ellenőrzését

- mondta Maya Wang a hongkongi Human Rights Watch jogvédő szervezet képviselője. Ő volt egyébként az, aki először látott olyan dokumentumot, melyben a támogatásokról esett szó.

Kína rendőr kapitányságai között manapság egy sajátos verseny figyelhető meg, amely arról szól, hogy ki tudja jobban végrehajtani a tömeges megfigyelést és az elnyomást helyi szinten - állítja Wang asszony.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG