BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. február 25. 20:01

Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő ugyanakkor, hogy az elsősorban bűnesetek előrejelzésére, emberi érzelmek felismerésére alkalmas kutatási eredményeket a kínai hatóságok a muszlim ujgurok megrendszabályozására használják majd fel.

Fotó: depositphotos.com

Kína legnagyobb védelmi-katonai technológiával foglalkozó cége egy olyan nemzeti kutatóhelyet létesít, melyben a bűnesetek előrejelzésére, illetve az emberi érzelmek felismerésére alkalmas intelligens technológiák kifejlesztésén dolgozhatnak az ország, illetve más országok legnagyobb koponyái.

A labor csak virtuálisan létezik, a kutatók egyfajta hálózatban működnek majd együtt a fejlesztések során, a projektet a száz százalékban állami tulajdonban lévő China Electronics Technology Group Corporation (CETC) koordinálja, mely cég régóta ápol kiváló kapcsolatokat Kína legfelsőbb politikai és katonai vezetésével.

A Nemzeti Mérnöki Laboratóriumnak (National Engineering Laboratory, NEL) elkeresztelt intézmény a Big Data elvén működtetett rendszert kíván létrehozni; össze kívánja gyűjteni a világon rendelkezésre álló összes bűneset és rendőri intézkedés adatait, az azokkal kapcsolatos vizuális és egyéb információkat és a mesterséges intelligenciát segítségül hívva építene fel egy olyan mechanizmust, mely valamiképpen előrejelezné, megjósolná a készülődő bűneseteket.

Egy amerikai cég, a PredPol által kifejlesztett algoritmust már tucatnyi város rendőrsége, köztük egyesült államokbeli és angliai használja arra, hogy valamilyen módon képes legyen megelőzni a készülődő bűnesetet, és London város rendőrsége is most kezdett bele valami hasonló fejlesztésbe.

Jelenleg Kínában a legnagyobb hangsúlyt az érzelmeket felismerni képes kamerarendszerek kifejlesztésére helyezik, az ottani szakértők ugyanis úgy vélik, hogy a potenciális gyanúsított mentális állapotának megértése alkalmas lehet valamely készülő bűntény megelőzésére is. A technológia alkalmazhatóságát és megbízhatóságát azonban ma még sokan kétségbe vonják.

A NEL első kísérleti kutatóközpontját Hszincsiang-Ujgur tartományi fővárosában, a milliós lélekszámú Ürümcsiben hozták létre még 2017-ben. Talán nem véletlenül, hiszen az ottani muszlim kisebbség állandó megfigyelés alatt áll, megrendszabályozásuk érdekében pedig tömeges átnevelő táborokat létesítettek a kínai hatóságok.

A helyi média által kiszivárogtatott dokumentum szerint a NEL pekingi irodája 2018-ban ítélte oda az első 16 projekt támogatását, egyenként legfeljebb 430 ezer dollárnak megfelelő jüant. A kedvezményezetteket egy olyan testület választotta ki, melyben Hszincsiang-Ujgur tartomány rendőrfőnök-helyettese is szerepet vállal.

A Financial Times próbálta felvenni a kapcsolatot a támogatás kedvezményezettjeivel, de többségük válaszra sem méltatta a lapot. Az egyetlen, aki hajlandó volt szóba állni az újság munkatársával a londoni University College professzora Tao Cheng volt, ő az egyedüli, aki a tengerentúlra szánt támogatásokban ezidáig részesült.

Cheng asszony laboratóriuma, az UCL Space Time Lab hatalmas adatmennyiségeket elemez, ezeket feldolgozva pedig egyfajta bűneseti térképeket kreál, például olyan ügyfelek részére, mint London város rendőrkapitánysága.

Tao Cheng megerősítette, hogy ugyan kapott támogatást a NEL-től, de kínai projekteken nem dolgozik.  Jelenleg még csak közbiztonsági ügyekkel foglalkoznak, bűnügyekkel nem, a hangsúlyt pedig az előrejelzésre helyezik, és nem a megfigyelésre. Hszincsiang-ban pedig semmiféle munkát nem végeznek – mondta Cheng asszony.

Az Interpol statisztikája szerint Kínában 1000 emberre mindössze 1,4 rendőr jut, vagyis a számok azt mutatnák, hogy az országban igencsak kevés rendőr van, ám ha azt vesszük, hogy Kínában a bűn meghatározása igencsak tág keretek között mozog, és ebbe beletartoznak a politikai természetű ügyek is, akkor már komolyabb a helyzet. Már csak ezért is aggódnak az újabb technológiai fejlesztések miatt az emberjogvédő szervezetek.

A NEL kutatása valószínűleg hozzásegíti a kínai hatóságokat ahhoz, hogy finomítsák Hszincsiang muszlim vallású kisebbségének ellenőrzését

- mondta Maya Wang a hongkongi Human Rights Watch jogvédő szervezet képviselője. Ő volt egyébként az, aki először látott olyan dokumentumot, melyben a támogatásokról esett szó.

Kína rendőr kapitányságai között manapság egy sajátos verseny figyelhető meg, amely arról szól, hogy ki tudja jobban végrehajtani a tömeges megfigyelést és az elnyomást helyi szinten - állítja Wang asszony.

Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
Makro / Külgazdaság A Pentagont is kezdi lebénítani a koronavírus-járvány
Káncz Csaba | 2020. április 3. 16:34
130 millió amerikai szerint a járvány már a biblikus végítélet jele. A Pentagon most szembesül azzal, hogy milyen szintű politikai feszültséget okoz egy atommeghajtású anyahajó legénységének befertőződése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Baljós árnyak tornyosulnak az amerikai munkaerőpiac felett
MTI | 2020. április 3. 16:33
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a város már legyőzte a koronavírust
Wéber Balázs | 2020. április 3. 15:52
Vagy legalábbis megnyerte az első komoly csatát.
Makro / Külgazdaság „Nekem erre nincs időm!” - visszaszólt Orbán Viktor a kritikára
MTI | 2020. április 3. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.
Friss
hírlevél