5p
Amerika ugyan ismét nagy lesz, de a bolygónak hatalmas pofont jelent Trump csütörtöki beszéde, ahol bejelentette: kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.
Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház rózsakertjében 2017. június 1-jén bejelenti, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a 2015 végén Párizsban aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből. Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Ahogy arról már korábban is írtunk, Donald Trump még a G7-csúcson pendítette meg annak a lehetőségét, hogy kiléptesse országát a 2015-ben nagy nehezen megkötött párizsi klímaegyezményből. A Twitter-huszár politikus végül nem csak kedvenc oldalán, de a Fehér Ház Rózsakertjében egy beszédben is elmondta végső döntését: valóban felhagynak a globális felmelegedés elleni harccal, mivel úgy látja, hogy az egyezményben foglaltak túlságosan ártalmasak lennének az amerikai gazdaságnak és az ottani lakosoknak.

A mostani döntés értelmében így az Egyesült Államok június elsejétől nem támogatja tovább pénzben az egyezményt, és nem költ tovább az adófizetők pénzéből az egyezménnyel létrehozott Zöld Klíma Alapra sem. Trump egyébként a kampánya során és utána is többször jelezte, hogy több más politikustársával együtt nem hisz a globális felmelegedésben, szerinte ez ugyanis egy „hoax”. A bejelentés egyébként a hivatalos Facebook-oldalon is követhető volt, Donald Trump beszéde 32 percnél kezdődik:

Egy nemzet érdeke a világé felett

Trump beszédében amellett, hogy leszögezte a kiválás szándékát, hozzátette annak lehetőségét, hogy ismét csatlakozzanak majd később, amennyiben jobb feltételeket tudnak kínálni. Az elnök meglátása szerint ugyanis minden nemzetnek egyenlően kellene megosztania egymás között a terheket és a felelősséget is, meglátása szerint Amerika ugyanis túl sokat költött a klímaváltozás elkerülésére (attól függetlenül, hogy gazdasági teljesítménye nagyobb, mint az összes többi tagállamé együttvéve).

Történelmet írt Amerika

Az Egyesült Államok egyébként negyedikként csatlakozik azon országok közé, akik nem vesznek részt a megállapodásban. Előttük Szíria, Nicaragua és Oroszország jelezte, hogy nem kívánnak részt venni a párizsi klímaegyezményben foglaltak betartásában.

Emellett az energiapolitikába foglaltak miatt milliónyi munkahely megteremtésétől esne el az ország, így a kiléptetéssel valójában a kampányígéreteinek tesz eleget: annak, hogy Amerika, különösen az amerikai munkások érdekei legyenek az elsők. Egy felmérésre hivatkozva leszögezte, hogy 2040-ig összesen 6,5 millió állás szűnne meg az iparban, amennyiben érvényesítik a párizsi klímaegyezményben foglalt előírásokat. Emellett különösen nagy károkat szenvedne a szénipar, amely jelenleg az amerikai energiatermelés egyharmadát adja, és továbbra is Amerika a világ legnagyobb energia előállítója.

A helyi patásördög: Obama

Ellenségkép nélkül persze nem lenne kerek a sztori, Trump így rögtön elődjére, Barack Obamára mutogatott beszédében, meglátása szerint a volt elnök rosszul tárgyalt és csak „elkeseredettségből" írta alá a végső megállapodást, amely így az Egyesült Államokra nézve hátrányos lett, s más országokat juttatott előnyökhöz. Hozzátette azt is, hogy miközben Kína is benne van az egyezményben, továbbra is ők a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátói, és várhatóan azok is maradnak 2030-ig. Az, hogy Kína az elmúlt években egyre többet tett a saját kibocsátásának csökkentéséért, és hogy rohamosan terjednek az elektromos autók az országban, persze kegyesen nem ejtett szót.

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház rózsakertjében 2017. június 1-jén bejelenti, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a 2015 végén Párizsban aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből. Forrás: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Barack Obama persze nem váratott sokáig a válasszal, röviddel Trump bejelentése után élesen bírálta a kilépést. Úgy fogalmazott, hogy a Trump-kormányzat a kilépéssel "elutasítja a jövőt". A volt elnök továbbra is meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikai államok, az amerikai városok és az amerikai vállalatok fokozni fogják erőfeszítéseiket "a bolygó megvédése" érdekében.

Fellázadtak az Államokban

A döntést követően sorban jelentek meg a különböző szenátorok, politikusok és befolyásosak véleményei, és úgy tűnik, Trump közelében is egyre többen támadják az elnök döntését. Pittsburgh polgármestere (a városé, amivel példaként dobálódzott Trump, mint ami fontosabb mint a bolygó maga), Bill Peduto például továbbra is tiszteletben tartja a klímaegyezményt. A demokrata párti politikus erre reagálva közölte: inkább Párizs, mint Washington felé fordul, vagyis inkább ért egyet a párizsi klímaegyezménnyel, mint a washingtoni döntéssel. Pittsburgh polgármestere mellett a massachusettsi Boston, New York és a louisianai New Orleans polgármesterei tettek hitet a párizsi egyezmény mellett, de kiállt mellette New York, Washington és Kalifornia kormányzója is – érdekesség, hogy egytől-egyig demokrata politikusok.

A vezető republikánusok egy része persze állást foglalt Trump mellett, Paul Ryan, a képviselőház elnöke „kimunkálatlan megállapodásnak” minősítette az egyezményt. Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője megtapsolta az elnököt és kormányzatát, Lindsey Graham dél-karolinai szenátor szintén mellette tette le a voksát. Támogatta továbbá Rick Perry energetikai miniszter és Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata párti szenátor is. A nagy vállalatvezetők közül azonban többen is felhördültek, a Tesla vezetője, Elon Musk rögtön be is jelentette, hogy kilép az elnök gazdasági tanácsadó testületéből. Elítélte a döntést a General Motors, az Egyesült Államok elsőszámú autógyártó cége is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nyomnak az oroszok Avgyijivkánál, újabb irányokból támadják a várost
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:52
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Váratlanul a Közel-Keletre utazik Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:07
Az  orosz elnök az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába látogat el ezen a héten.
Makro / Külgazdaság Különleges hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:48
Brit, finn és észt haditengerészeti egységek, valamint a finn határőrség a Balti-tenger vízfelszín alatti infrastruktúrájának védelmét gyakorolták hétfőn közösen - közölte a finn védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem mond le Lengyelországról Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 17:44
A magyar-lengyel testvériség fenntartása ezentúl is központi eleme lesz a külpolitikai stratégiának, még ha bizonyos kérdésekben a felek eltérő állásponton is vannak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Ez az ország még Magyarországot is simán lekörözi inflációban
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 16:51
Törökországban gyorsult az éves infláció novemberben.
Makro / Külgazdaság Meghallja az Orbán-kormány? Sokkoló üzenetet küldött az Unicef Gázából
Wéber Balázs | 2023. december 4. 16:01
Az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) szóvivője, James Elder a Gázai övezet déli részén fekvő városból, Khan Younisból tudósít a folyamatos izraeli bombázások pusztító hatásairól.
Makro / Külgazdaság A költségvetési szigor a köztévére nem vonatkozik: 140 milliárd forintból kellene nézett műsort készíteni
Vég Márton | 2023. december 4. 15:01
Már jelenleg is annyi pénzből gazdálkodhat a közmédia, hogy alig bírja elkölteni. De jövőre tovább hízik a büdzsé. Mire megy el a pénz, ha közben alig nézik a csatornákat? A magyar válogatott sikerének pedig gazdasági haszna is lehet. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bemondta a brit hírszerzés: ennyi orosz katona halt meg Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 14:46
Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.
Makro / Külgazdaság Elidegenedésről beszélt Magyarország berlini nagykövete a magyar-német évfordulón
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 13:44
Györkös Péter a magyar-német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián szólalt fel hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Egyre kiterjedtebbek a harcok a Közel-Keleten
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:25
Az izraeli hadsereg az egész Gázai övezetet támadja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG