Globális felmelegedés
Agrár Ilyen évünk még nem volt, mint tavaly 
Privátbankár.hu | 2024. január 9. 13:33
A 2023-as év volt a második legmelegebb Európában és az eddigi legmelegebb a világon a feljegyzések kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet 1,48 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot - közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia 
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes nyár volt, tényleg nagyon nagy a baj 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 29. 05:40
A grafikonok idénre “lementek a térképről”, a vonalak meredeken kilógnak a korábbi sávokból. Az átlaghőmérséklet sokkal melegebb volt a legpesszimistább prognózisoknál is. De még mindig meg tudnánk állítani a klímaváltozást ezen a szinten, ahol vagyunk.
Tudomány-technika Klímaváltozás: rekordmagasságban mértek nulla fokot Svájcban 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 21. 12:36
A svájci meteorológiai szolgálat közlése szerint rekordmagasságban, majdnem 5300 méteren rögzítették az új nulla Celsius fokos határértéket, vagyis a legkisebb magasságot, amelynél a hőmérséklet eléri a fagypontot.
Agrár A toszkán teheneknek ventilátorok és hűsítő zuhany is járnak 
Privátbankár.hu | 2023. július 18. 15:59
Ventilátorokkal és hűsítő zuhannyal segítik a szarvasmarhákat a rendkívüli hőség elviselésében Toszkána tartomány istállóiban.
Tudomány-technika Az óceánok hőmérséklete rekordot döntött - ez minket is érint 
Privátbankár.hu | 2023. január 11. 13:30
Az óceánok vize 2022-ben volt a legmelegebb a rendszeres mérések 1958-as kezdete óta.
Tudomány-technika A tavalyi volt a legmelegebb és a legszárazabb év 
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 15:59
A feljegyzések kezdete óta 2022 volt a legmelegebb és a legszárazabb év Franciaországban. Mintegy 25 százalékkal kevesebb csapadék esett az átlagosnál.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából  
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
Személyes pénzügyek 14. Zöld pénzügyek a csöpögő csaptól az atomerőműig 
Privátbankár.hu | 2022. március 13. 09:25
Az idő sürget, te is tehetsz a környezetedért. Úgy is, mint egyszerű fogyasztó, ügyfél, aki modern ügyintézést választ, kerüli a pazarlást és a környezetet károsító megoldásokat. De úgy is, mint megtakarító, befektető, aki megnézi, hogy mire adja oda a pénzét.
Makro / Külgazdaság A nap képe: itt a tavasz, de még síelhetünk itthon 
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 09:32
Bár Szilveszterkor évszázados melegrekord dőlt meg, van még üzemelő sípálya.
Makro / Külgazdaság Már azelőtt megbukik a globális klímacsúcs, mielőtt egyáltalán elkezdődne 
Káncz Csaba | 2021. október 7. 18:06
Az energiapiac kemény realitásai legyűrik a Zöld átmenetet, még mielőtt ez lendületbe jött volna. Az európai vezetők nem rendelkeznek egy olyan energia-stratégiával, amely számol a szénhidrogén és nukleáris energiaforrásokkal, mint az energiaváltás kulcsfontosságú oszlopaival. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés 
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Egy 12 éves, be nem tartott ígéret miatt egy sor kis ország tűnhet el a Föld színéről 
Tiszai Balázs | 2021. augusztus 10. 19:24
Apokaliptikus jelentéssel állt elő hétfőn az ENSZ klímaügyi szekciója, de a világvége néhány nemzetnek már sokkal közelebb van, mint másoknak. A kis, csendes-óceáni szigetországok a tengerszint-emelkedés miatt már az évszázad vége előtt eltűnhetnek, mindezt úgy, hogy a világ károsanyag-kibocsátásában gyakorlatilag nem is vesznek részt. Megmentésükhöz globális összefogás szükséges - de ez nem új történet. 2009-ben ugyanis a gazdag Nyugat vállalta, hogy évente egy vagyont küld nekik, melyből felkészülhetnek az új világra. Ez azonban jobbára csak ígéret maradt.
Makro / Külgazdaság Megszoksz vagy megszöksz: meg kell tanulnunk együtt élni a klímakatasztrófával? 
Kollár Dóra | 2021. július 24. 05:59
Az elmúlt hetek természeti katasztrófák sorát hozták: míg a német Erftstadt városát az árvíz mosta el teljesen, addig a nyugat-kanadai Lytton városát az extrém hőség után fellobbanó erdőtűz söpörte el, a kínai Csengcsou csatornákká változott utcáin pedig autók lebegnek halakként. A világban, ahol a globális felmelegedés mindent felforgat, egyre inkább úgy tűnik, hogy hamarosan elfogynak a biztonságos helyek.
Vásárló Döntött az EP: így védenék meg a Föld klímáját 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 24. 17:06
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén csütörtökön jóváhagyta a klímavédelmi rendeletet.
Makro / Külgazdaság Klímaváltozás: fontos magyar tudományos testület alakult 
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 10:28
Az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos eredmények sokszor ellentmondásosnak tűnnek, az ENSZ testületének mintájára most megalakult Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület segíti a kormányzatot és más szereplőket az eligazodásban.
Makro / Külgazdaság Formálódik, hogyan szállna be az EU a bolygó megmentésébe 
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 16:55
Az európai klímatörvény tervezete az Európai Unió jogi formába öntött politikai elkötelezettségét tükrözi amellett, hogy Európa 2050-ig a világ első klímasemleges kontinensévé váljon - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a jogszabálytervezet bemutatását megelőzően szerdán.
Makro / Külgazdaság Metánkibocsátás: nyerésre áll az amerikai energialobbi  
Privátbankár.hu | 2020. január 20. 06:10
A légkörben a metánszint 2007 óta folyamatosan emelkedik, ráadásul olyan okok miatt, amelyek a mai napig nem teljesen tisztázottak. A New York Times mostani felfedezése abba az irányba mutat, hogy az amerikai földgázipar komolyan ludas lehet ebben a történetben.
Vásárló Veszélyben a világ több kedvenc üdülőhelye a meleg miatt 
Privátbankár.hu | 2020. január 18. 19:51
A tél a karácsony és a hideg mellett a síszezon kezdetét is jelenti, amely egyben több ország életében nagyon komoly turisztikai időszakot is jelent. A globális felmelegedés és az egyre közeledő klímakatasztrófa azonban sok más terület mellett itt is egyre inkább feltűnik – bajban vannak ugyanis az alacsonyabb síterepek, hiszen egyszerűen kezd túl meleg lenni ahhoz, hogy elég hó essen.
Makro / Külgazdaság Élhetetlenné válik a Föld – elszabadultak a folyamatok 
Káncz Csaba | 2019. november 28. 09:09
Világszerte politikailag eladhatatlan a választópolgároknak az a paradigmaváltás, amire szükség lenne az eszkalálódó klímaválság megállításához. A norvég Svalbard (Spitzbergák) szigetcsoport átlaghőmérséklete 1970 óta 4 Celsius fokkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ettől retteg az amerikai katonaság – feszültség a Níluson 
Káncz Csaba | 2019. október 28. 09:03
Az amerikai katonai akadémia a közelmúltban tette közzé jelentését, amely a klímaváltozás veszélyeit vizsgálja a katonai műveletekre és az ivóvizet nevezi meg az egyik legszűkebb keresztmetszetnek. Az utóbbi hetekben a globális Dél két nagy folyamán is nőtt a politikai feszültség. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Globális figyelmeztetést adtak ki a svédek – túlélni a klímaváltozást 
Káncz Csaba | 2019. június 27. 09:21
A friss jelentések Stockholmból és Münchenből rámutatnak a klímaváltozás társadalmi- és politikai instabilitást előidéző hatására. Ehhez képest Brazíliától Magyarországig a kormányok megpróbálják a szőnyeg alá söpörni és az üzleti érdekeknek továbbra is alárendelni ezt a stratégiai szintű problémát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fejenként havi 1500 forinton bukott el a magyar klímavállalás? 
Gáspár András | 2019. június 26. 12:31
Az EU 2050-re szóló klímavállalását négy ország vétózta meg - néhány extrém magyarázat mellett leginkább azért, mert sokallják a költségeit az energiatermelés karbonsemlegessé tételének. A magyar kormány a rezsiköltségek emelkedése miatt aggódik - pedig ha kiszámoljuk, ez mekkora terhet jelentene "Európa gazdasági motorjának", van ok a csodálkozásra. Inkább előbb, mint utóbb tudomásul kellene venni: a bolygót élhető állapotban tartani pénzbe kerül. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Ötven fok és vízhiány – megkezdődött évszázadunk nagy küzdelme 
Káncz Csaba | 2019. június 13. 08:31
A rohamosan leolvadó Himalájából eredő folyók táplálják az emberiség egynegyedét. Nyugat-Afrika édesvízszűkössége már most jelentős migrációs ösztönző a Földközi-tenger térségében - ez az elszabadult klímaváltozás korszaka. Káncz Csaba jegyzete.
Személyes pénzügyek Újabb válság? Ugyan! Ettől félnek igazán a magyarok  
Privátbankár.hu | 2019. március 16. 10:33
A globális problémák közül az emberek jobban tartanak a természeti erőforrások kimerítésétől, a világméretű felmelegedéstől, mint egy újabb gazdasági válságtól.
Makro / Külgazdaság 8 fokkal dobja meg a globális felmelegedést, ha szétfoszlik a tengerek feletti felhőtakaró 
Privátbankár.hu | 2019. február 26. 14:33
Márpedig úgy néz ki, szét fog foszlani.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő jelenséget figyeltek meg a Nagy-korallzátonyon - mégis van remény? 
Privátbankár.hu | 2018. december 11. 11:13
Ha egy hőhullám nem pusztítja el teljesen a korallokat, akkor azok rendbejönnek, de úgy, hogy utána jóval ellenállóbbá válnak a víz felforrósodására, fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport. Azt, hogy a virágállatok a korábbi tapasztalataikra építve megváltoztatják a hőtűrésüket, ökológiai memóriának nevezték el.
Makro / Külgazdaság 12 év múlva olyan forró lehet a Föld, mint 3 millió éve 
Privátbankár.hu | 2018. december 11. 07:32
Egy amerikai tanulmány szerint a globális felmelegedés miatt nagyon hamar visszatérünk a pliocén korszakra jellemző éghajlathoz, és ha így mennek tovább a dolgok, alig több mint 100 év múlva megint eljöhetnek az 50 millió évvel ezelőtti állapotok is.
Makro / Külgazdaság 3-5 millió éve volt annyi szén-dioxid a légkörben, mint most 
Privátbankár.hu | 2018. november 22. 13:50
Riasztó képet fest az üvegházhatású gázok koncentrációjáról az ENSZ friss tanulmánya.
Makro / Külgazdaság Sosem volt még ennyire meleg Németországban 
Privátbankár.hu | 2018. november 2. 21:39
Az idei a legmelegebb év Németországban a rendszeres mérések több mint 130 évvel ezelőtti kezdete óta a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Trump szerint már nem kamu a klímaváltozás, de nem érdekli, mert "úgyis visszaváltozik" 
Privátbankár.hu | 2018. október 15. 08:43
Az amerikai elnök néhány éve még hoaxnak nevezte a globális felmelegedést.
Makro / Külgazdaság Mire lesz ez elég, EU? Csak 35 százalékkal csökkentenék az új autók széndioxid-kibocsátását 2030-ra 
Privátbankár.hu | 2018. október 10. 07:29
Az Európai Parlament 40 százalékos csökkentést akart, Németország és több keleti tagállam ragaszkodott volna az eredeti, 30 százalékos célértékhez. A megállapodás után jöhetnek a konkrét intézményközi egyeztetések.
Makro / Külgazdaság 12 év múlva elpusztul a világ - Trump és az ausztrál kormány magasról tesz rá 
Privátbankár.hu | 2018. október 9. 15:31
A világ egyik legnagyobb emissziójú országát kormányzó Fehér Ház makacsul hallgat az ENSZ friss klímaügyi jelentéséről, mely szerint 12 évünk van a károsanyag-kibocsátás drasztikus mérséklésére, aztán gyakorlatilag vége a bolygónak, ahogy ismerjük. Ausztrália viszont annál hangosabban tiltakozik a dokumentum ellen, és nyíltan kiáll a szénipara mellett.
Makro / Külgazdaság Alig néhány évünk maradt, hogy megmentsük a Földet 
Privátbankár.hu | 2018. október 9. 14:05
Az ENSZ friss klímaügyi jelentése szerint a világ kormányainak azonnali és drasztikus intézkedéseket kell hoznia, különben 2030-ig a globális felemlegedés szintje átlépi a 1,5 Celsius fokot, ez pedig visszafordíthatatlan pusztulást hozna a bolygóra.
Makro / Külgazdaság Pusztító hőhullám: mi lesz, ha elindul a százmilliós menekültáradat? 
Káncz Csaba | 2018. július 31. 10:52
A globális ökológiai rendszer megrendülése mára éles biztonsági kérdéseket vet fel mind a fejlett világban, mind a törékeny fejlődő térségekben. Új-Zéland július 6-án hozta nyilvánosságra Stratégiai Védelempolitikai Állásfoglalását, amely kiemelten foglalkozik a klímaváltozással. A nemzetközi jog nem ismeri a „környezeti menekült” fogalmát, holott 2040-ig akár 1 milliárd ember is földönfutóvá válhat.
Vásárló Miért van ekkora hőség? Megvan a magyarázat 
Privátbankár.hu | 2018. július 23. 13:00
Sok minden áll a szélsőséges időjárás hátterében.
Makro / Külgazdaság Alábecsülték: ők tehetnek valójában a globális felmelegedésről? 
Privátbankár.hu | 2018. június 25. 14:27
Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása mintegy 60 százalékkal nagyobb a korábban becsültnél.
Makro / Külgazdaság Szép lassan megfojtja magát az emberiség? 
Privátbankár.hu | 2018. május 8. 15:19
800 ezer éve nem volt olyan rossz a levegő minősége, mint most.
Agrár Veszélyben a világ borkészlete 
Privátbankár.hu | 2018. április 24. 15:40
Hatvan éve nem volt ilyen kevés bor a világon, mint most.
Vásárló Óriási változás készül – mind megfagyunk, ha nem találunk ki valamit? 
Privátbankár.hu | 2018. április 13. 13:17
Megzavarta a globális felmelegedés a Golf-áramlatot.
Vásárló Erre senki sem számított: egy boltlánc betiltotta a pálmaolajat 
Privátbankár.hu | 2018. április 10. 15:42
Kivágják miatta az esőerdőket, az Iceland többé nem engedélyezi a forgalmazását.
Közérdekű Nemrég mínusz 20 volt - hol van akkor a globális felmelegedés? 
Privátbankár.hu | 2018. március 3. 17:05
Bár a február végi kétszámjegyű mínuszok után nehéz elképzelni, de valójában igen enyhe telünk volt.
Makro / Külgazdaság Évszázadunk nagy küzdelme: lakhatatlanná válnak a világvárosok? 
Káncz Csaba | 2018. február 13. 08:36
Számba vesszük azon világvárosokat, ahol hamarosan a Fokvárosihoz hasonló, kritikus ivóvíz-helyzet alakulhat ki. Peking felszíni vizeinek 40 százaléka már olyannyira elszennyeződött, hogy mezőgazdasági vagy ipari használatra sem alkalmas.
Agrár Hiába terem több búza, ennek a gazdák nem örülnek 
Privátbankár.hu | 2018. január 8. 14:49
A globális felmelegedés csak egy darabig segítette a termésátlagot, ám évek óta nem változik a mennyiség.
Közérdekű Trump a globális felmelegedéssel gúnyolódik  
Privátbankár.hu | 2017. december 29. 10:21
Európában szokatlanul meleg a tél, Amerikában szokatlanul hideg. Mi áll emögött?
Makro / Külgazdaság Kibírhatatlan volt a nyár? Lesz ez még rosszabb is 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 27. 18:36
Betett nekünk az üvegházhatás, ennél csak perzselőbb nyarak várnak Európára.
Makro / Külgazdaság Váratlan fordulat: Trump mégsem lépteti ki Amerikát a klímaegyezményből? 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 18. 11:55
Nagyon úgy tűnik, hogy Amerika mégis marad - egy feltétellel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG