5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A grafikonok idénre “lementek a térképről”, a vonalak meredeken kilógnak a korábbi sávokból. Az átlaghőmérséklet sokkal melegebb volt a legpesszimistább prognózisoknál is. De még mindig meg tudnánk állítani a klímaváltozást ezen a szinten, ahol vagyunk.

Nagy a baj? Igen, ma már teljesen bizonyos, hogy nagyon nagy a baj – mondta Ürge-Vorsatz Diana, a CEU egyetemi professzora, az ENSZ IPCC alelnöke a Klasszis ESG-konferencián. Az emberiség gyakorlatilag kilépett abból az éghajlatból, amelyhez évek tízezrei alatt hozzászokott, amelyhez optimalizálódott. A mostani nyár legutolsó adatai miatt még a klímatudósok is csak ülnek, és bámulnak, hogy mi is történik.

Az előző évtizedek adatai és az idei adatok között óriási a távolság, a grafikonok vonalai “lementek a térképről”, meredeken kilógnak a korábbi sávokból. Az átlaghőmérséklet idén sokkal melegebb volt az átlagnál, a legpesszimistább prognózisokat is felülmúlta, ami történt.

Nagyon-nagyon rossz a helyzet, nagyon ijesztő. A jó hír azonban az, hogy még mindig meg tudjuk állítani a klímaváltozást ezen a szinten, ahol vagyunk – hangzott el.

Véges Földön végtelen növekedés?

Visszafordítani már nagyon nehéz lenne, valószínűleg nem fogjuk tudni. De még meg tudunk állni, és ehhez gyakorlatilag semmi más nem kell, mint a nettó széndioxid-kibocsátás leállítása. Abban a pillanatban, amikor lecsökkentjük a kibocsátást nullára, leállna a felmelegedés is. Ez fontos, új tudományos felfedezés.

A jelentést 2018-ban adtuk ki, és eredmény, hogy három évvel később már a legtöbb országnak volt kibocsátási célja. Annyi országnak, amelyek együtt az összkibocsátás 90 százalékáért felelősek – mondta a professzor. Sok a “nettó nullás” fogadalom cégeknél, országoknál, csak az a baj, hogy a legtöbb esetben túl távoliak, későiek a célok.

Véges Földön nem tudunk végtelenül növekedni. Igazán tiszta energia nem létezik. A legtisztább energia az, amelyet nem is használunk fel.

Más fogyjon le helyettünk?

A karbonsemlegesítési programokról, mint amikor a benzinkútnál erre szolgáló kuponokat lehet vásárolni, a szakember véleménye eléggé lesújtó. Szerinte a programok 94 százalékának eredményessége megkérdőjelezhető. Másrészt az ilyen programok zseniálisak, mert erős pszichológiai hatásuk van. Az emberek a lelkiismeretüket meg tudják vele nyugtatni, hogy “mi mindent megtettünk, igaz”?

Még én is is rosszul érzem magam, hogy nem veszek, pedig tudom, hogy nem jók ezek a programok – mondta Ürge-Vorsatz.

Akárhogy csűrik, a nulla, az nulla

A karbonsemlegesítési programokat ahhoz hasonlította, amikor az orvos azt mondja a betegnek, hogy feltétlen le kell fogynia. Muszáj lesz éheznie. Akkor az nem megoldás, hogy másnak fizetek azért, hogy diétázzon, fogyjon le helyettem.

Ha mindenkinek le kell fogynia, akkor mindenkinek le kell fogynia. Nem segít az, hogy másoknak ezért fizetünk.

A kérdés komplexebb, hiszen vannak szektorok, amelyeknél egyelőre a szén-dioxid kibocsátás nélküli technológiák nincsenek meg vagy nem működnek jól, mint például repülés, a vas- és acélgyártás vagy a cementgyártás. Így muszáj hiteles és igazi karbonsemlegesítést alkalmazni a többi szektororra, és eltárolni a már kibocsátott széndioxidot. Valóban igazi nullára kell csökkenteni a kibocsátást.

Aki lemarad, az kimarad az üzletből?

Ha mindez túl borúsnak és negatívnak is tűnik, igenis valós – állítja a szakember. Ami a klímavédelem üzleti részét illeti, ha ilyen nagyok a bajok, akkor előbb-utóbb még sokkal fontosabb lesz ez a terület. Jönni fog az a következő fogyasztói generáció, amely meg fogja határozni a pénzügyi folyamatokat. Már el fogja várni, és nem fog félmegoldásokat lenyelni, nem fog továbbmenni a régi üzletmenet szerint.

Ürge-Vorsatz Diana
Ürge-Vorsatz Diana

Azok, akik ezt felismerik, beépítik az üzleti stratégiába ezt a gondolkodást, azok fognak nyerni. Amely cég pedig nem viszi be az igazgatótanács elé és nem építi be a témát, az előbb-utóbb le fog maradni – hangzott el.

Nincs az a pénz, ami megakadályozná a károkat

Nem érdemesebb-e inkább a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni, felkészülni a változásokra a klímaváltozás lassítása helyett? Már 30 éve próbáljuk, és láthatóan nagyon nehezen megy, nagy áldozatokkal jár a széndioxid-kibocsátás mérséklése.

Ne vegyünk inkább terepjárókat, építsünk megfelelő utakat, csatornákat, klimatizált házakat, amelyek majd megvédenek minket az új világban? – merült fel a kérdés. A probléma azonban az, hogy az emberi faj egy bizonyos határon túl már nem fog tudni alkalmazkodni.

Néhány évtized múlva az emberiség jelentős részének még hűtőszekrénye sem lesz, nemhogy klímaberendezése.

Gigamigráció, megaviharok

A migrációs nyomás már most is nagy problémát jelent, később pedig nem lesz olyan politika, amely kezelni tudná, amikor még sokkal nagyobb tömegek indulnak meg.

A professzor szerint nincs az a pénz, tőke, amelynek segítségével az extrém felmelegedésre fel lehet készülni. Gyakorlatilag a teljes infrastruktúrát újra kéne építeni. Nincs az a vasúti sín, nincs az az út, amelyek a nagyobb hőmérsékletet kibírnák. Nincs az az épület, amely a várható nagyobb viharoknak ellent tud állni.

Az előadás a Privátbankár.hu-t is kiadó Klasszis Lapcsoport ESG-szemlélet a pénzügyi ökoszisztémában konferenciáján hangzott el.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG