5p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fenntarthatósággal, a klímaváltozással, az ESG-vel foglalkozni elkerülhetetlen. A pénzügyi ökoszisztémában a professzionális befektetők, bankok, vállalatok előtt álló kihívások mellett a kisbefektetők igényeiről is szó volt a Privátbankár Klasszis ESG-konferenciáján.

Háromszáz milliárd dollár kárt okoztak a természeti katasztrófák, aminek csak a harmada volt biztosítva. Ugyanakkor 30 ezer milliárd dollárt fognak a millenáris generáció tagjai örökölni a következő néhány évtizedben – ismertetett megdöbbentő statisztikákat Ács Barnabás, a Londoni Értéktőzsde (LSEG) globális megoldások értékesítési igazgatója, a fenntartható finanszírozás és befektetések szakértője a Privátbankár.hu ESG-konferenciáján.

Ugyanakkor 2050-ig 275 ezer milliárd dollárnyi befektetés lehetőség lesz a klímával kapcsolatos területeken.

Mi vagyunk az első generáció, amely érzi a klímaváltozás hatását, de az utolsó, amely képes is tenni valamit ez ellen – idézte Barack Obamát az előadó.

Nem a ti problémátok, mindannyiunké

A vállalatok és pénzügyi intézmények előtt álló ESG-kihívásokról beszélt Jürgen Verschaeve, a KBC Asset Management befektetési igazgatója. Szerinte az EGS-nek az intézmények legfelső vezetésének struktúrájába is szervesen kell integrálódnia.

Az ESG itt van, és velünk marad – hangzott el.

Nincs olyan, hogy a bankoknak kell ez a munkát elvégezniük, nincs olyan, hogy a vállalatoknak kell, nincs olyan, hogy az egyéneknek, vagy a kormánynak. Ezt a munkát mindannyiunknak el kell végeznünk – tette hozzá. A dolgaink összefonódnak, integrálódnak.

A munka fele ESG

Aki azt hiszi, hogy például vállalatként elszigetelheti magát ettől az egész zűrzavartól, nos, gondolja át újra, nem fog működni – mondta az előadó. A szabályozás is egy irányba terel minket, gazdasági szereplőket.

Klasszis ESG-konferencia
Klasszis ESG-konferencia

A KBC Groupnál naponta érintkezünk a részvényeseinkkel, és ma már a kérdéseik mintegy fele az ESG-témakörrel kapcsolatos. Mintegy 80-100 szakemberünknek is az idejük több mint felét az ESG-ügyek teszik ki – sorolta a szakember.

Fegyver, olaj, green washing

De vannak bizonyos dolgok, amelyek ellenünk dolgoznak, mint a kérdéskör átpolitizáltsága, az olajvállalatok és a fegyverek. Az ESG-kompatibilis befektetési politikák többnyire kizárják az ezekbe történő invesztíciókat. De tavaly a háború miatt jött az első nagy szembesülés azzal, hogy milyen nehéz befektetési szempontból a kellő szigorúságot betartani.

Egy másik probléma a green washing (“zöldre mosás”, zöldnek álcázás), amikor úgy tesznek, mintha zöldek lennének, de nem azok. Sokan azt hitték, hogy az ESG-t könnyű megvalósítani, de nem az. Sok erőfeszítést igényel, vállalati szinten is.

A legrosszabb dolog, amit tehetsz, ha megpróbálsz úgy tenni, mintha zöld lennél, ez nem segíti a vállalkozásodat, sőt nagy károkat okozhat a cégednek hangzott el.

A jövő elválik a múlttól

Az egyik példa arra, hogyan változik a világ, a biztosítási szektor. A biztosítási díjak kiszámításának normál módja a múlt adatai alapján történik. Ezt csinálják az aktuáriusok, akik a biztosítói üzletág matematikai részét számolják ki. De egyre több országban változnak a klimatikus események, például Spanyolországban már 20 százalékkal több a tűz a forróság miatt, mint a múltban.

A biztosítóknak így muszáj emelni az áraikat, különben a profitjuk rosszabb lesz. De a biztosítóknak húsz évre előre kell gondolkodniuk, mert ha ezt nem teszik meg, valószínűleg alulárazzák most a termékeiket, és forráshiányos állapotba kerülnek.

Már nem csak a pénzről van szó

Sok vállalatnál viszont ez nem megy, képtelenek 2030-ra vagy akár csak 2025-re is célokat kitűzni. Kihívás az is, hogy eddig a vállalatvezetők a pénzügyi jelentéseken keresztül számoltak be a tevékenységükről a részvényeseknek. Új mérőszámokra lesz szükség, a részvényeseket már más dolgok is érdeklik, mint a pénzügyi paraméterek.

De hogy mit is mutassunk meg, arról még nincs egyetértés, új számviteli szabályozásra is szükség lesz. Addig az egyik vállalat így fog jelentést tenni, a másik meg úgy. De lassan további szabványok fognak kialakulni.

Kisbefektetők és az ESG

Aki befektetési termékeket vett, az valószínűleg ismeri a kötelező kérdőívet a kockázat és a hozam egyensúlyáról. Ehhez is hozzá kell adni még egy dimenziót, a fenntarthatóságot. A pénzügyi tanácsadóknak pedig egy bankban, biztosítótársaságnál vagy brókercégnél kötelessége elmagyarázni ezt a problémát az ügyfélnek.

Néha az emberek hajlandóak egy kicsit többet fizetni, hogy egyensúlyt teremtsenek a pénzügyi eredményeik és a nem pénzügyi eredményeik között hangzott el.

Ez a szemlélet egyre inkább előtérbe fog kerülni a jövőben. A zöld projekteket úgy is tekinthetjük, hogy általuk valami jót tehetünk. Sőt abból a szempontból is, hogy mi az, amit szeretünk.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14790 14765 14940 +0,07% 14775 14800 4 895 040 310 HUF 2023-12-11 16:09:24
MOL 2758 2752 2788 -0,29% 2758 2760 647 778 002 HUF 2023-12-11 16:07:37
MTELEKOM 631 616 638 -0,94% 631 633 150 897 342 HUF 2023-12-11 16:05:58
RICHTER 8760 8760 8950 -1,90% 8760 8780 499 070 490 HUF 2023-12-11 16:08:26
OPUS 380 378 383 -0,26% 379 380 33 554 402 HUF 2023-12-11 16:02:49
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Még aggasztóbb a kínaiak helyzete, túlzóak az olaj haláláról szóló hírek?
Eidenpenz József | 2023. december 11. 12:20
A kínai árszínvonal három éve nem esett ekkorát, ami az elemzőket is meglepte. A jegybankok hete előtt kivárás látható a részvénypiacokon, amelyek egyébként eddig jól teljesítettek decemberben. Merre tovább, magyar eszközök? Mégsem lesz egyhamar vége az olajkorszaknak?
Részvény / Deviza / Áru Fontos szinten lépett át a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 06:57
Az euróval és a dollárral szemben is erősödött a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Bearanyazódhat a befektetők karácsonya
Csabai Károly | 2023. december 9. 13:59
Három lehetséges kimenetelre számíthatnak a befektetők 2024-ben az Arany Világtanács szerint. Mindhárom szcenárió másként hathat az arany árfolyamának alakulására - mondta el Juhász Kristóf, a befektetési arannyal kereskedő Conclude Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Szombaton lehet szaladni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:22
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tripla kávét ivott a BUX, meg sem állt az új csúcsig
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Öt tényező erősítheti az aranyat, egy pedig a forintot
Eidenpenz József | 2023. december 8. 12:16
Az európai tőzsdéken jó a hangulat, az USA-ban fontos adatokra várnak. Itthon az inflációs adat nem volt nagy meglepetés, devizánk inkább a dollár miatt gyengült. Megint a mesterséges intelligenciával van tele minden, de az aranyra és a kriptókra is figyelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csalódnia kellett annak, aki mostanáig várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 09:48
Nem a jó irányba mozdult a forint az inflációs adatok láttán.
Részvény / Deviza / Áru Elkésett az, aki mára hagyta a pénzváltást?
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 07:28
Nem indult jól a péntek a forint számára.
Részvény / Deviza / Áru Bearanyozta Csányi Sándor estéjét az OTP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 22,77 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 58 424,86 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru OPEC után UPEC, vakációra megy a forint
Eidenpenz József | 2023. december 7. 12:05
A részvénypiacon leült a hangulat, a forint is gyengül kissé, de nagy mozgásokra az idén már nem számítanak. Jó hír jött az ANY Nyomdáról. Az urán ára mehet az egekbe, senkit sem érdekel, ami igen jó a termelőknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG