<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Világszerte politikailag eladhatatlan a választópolgároknak az a paradigmaváltás, amire szükség lenne az eszkalálódó klímaválság megállításához. A norvég Svalbard (Spitzbergák) szigetcsoport átlaghőmérséklete 1970 óta 4 Celsius fokkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Forrás: Depositphotos

Egy friss ENSZ-jelentés megvizsgálta, hogy mekkora az olló a valós szén-dioxid kibocsátás és a beütemezett emissziós célok között. Kiderült, hogy évente 7,6 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig ahhoz, hogy el lehessen érni a négy évvel ezelőtti Párizsi Klímaegyezményben kitűzött célokat - derült ki az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által kedden bemutatott éves jelentésből. A 195 ország által aláírt egyezményben eredetileg azt tűzték ki célul, hogy 1,5-2 Celsius fok alatt tartják globálisan a hőmérséklet-emelkedés mértékét. A kibocsátás azonban éppenséggel átlagosan 1,5 százalékkal nőtt évente az elmúlt évtizedben, és elérte a 55,3 milliárd tonnát 2018-ban.

Kamu PR egyezmények

A dokumentum szerint a párizsi egyezményben vállaltak betartása alapján a globális átlaghőmérséklet 3,2 Celsius-fokkal fog növekedni ebben a században és Földünk egyre inkább alkalmatlanná válik az emberi életre. Ahogyan a jelentés leszögezi, a kormányok és vállalatok nem fogták vissza szén-dioxid kibocsátásukat – éppen ellenkezőleg. A dokumentumot egy héttel azelőtt mutatták, be, hogy 200 ország képviselői összeülnek az ENSZ klímavédelmi konferenciáján Madridban.

A teljes ignorancia megdöbbentő annak fényében, hogy közel 900 millió embert fenyeget az éhezés, amint a korábban termőföldjeik elsivatagosodnak. 3,2 milliárd ember pedig olyan területeken él, amelyek már a jövő évtized végére lakhatatlanná válnak. Az emelkedő tengerszintek kapcsán érdemes kiemelni, hogy a Föld lakosságának 40 százaléka a tengerpartoktól 100 kilométeres távolságon belül lakik, a világ lakosságának tizede pedig a tengerszint felett 10 méternél alacsonyabb területeken él.

A fejlettek felelőssége óriási

Már jelenleg 210 millió úgynevezett klímamenekült bolyong a világban – akik nem katonai konfliktusok, hanem a klímaváltozás által előidézett katasztrófa miatt kellett elhagyniuk otthonukat. Az ENSz előrejelzése szerint ez a szám 2050-ig egymilliárdra nőhet.

A jelentés kiemeli, hogy a 20 leggazdagabb ország (G20) felel az üvegházhatású gázok kibocsátásának 78 százalékáért. Az anyag hozzáteszi, hogy fejlett országok nem csökkenthetik szén-dioxid-kibocsátásukat egyszerűen azzal, hogy ipari termelésük helyszínét fejlődő országokba helyezik át. Kiemeli, az ökolábnyomnak kell csökkennie, ami radikális életmódváltoztatást von maga után.

A lopakodó metán-kérdés

Az ENSZ-jelentés azonban nem számol azokkal a természeti folyamatokkal, amelyeket már beindított az eddigi felmelegedés. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem tanára, Andrew Glikson tavaly az úgynevezett „metán időzített-bombára” figyelmeztetett. Az arktikus térségben térségben felolvadó (eddig állandónak tekintett) fagy birodalma folyamatosan több száz gigatonna metánt szabadít fel -márpedig ez közel 80-szor olyan potens, mint a szén-dioxid. Itt Kanada, Szibéria talajára, tavaira, valamint az Északi-tenger fenekére kell gondolni, amelyek becslések szerint több ezer gigatonna metánt tárolnak.

Csupán az Északi-tenger feneke 50 millárd tonna fagyott metánt tárol, és ha ez egyszerre kiszabadulna, az önmagában plusz 1,3 fokkal dobná meg a globális átlaghőmérsékletet. Márpedig az arktikus térség kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világátlag. Példának okáért a norvég Svalbard (Spitzbergák) szigetcsoport átlagos hőmérséklete 1970 óta 4 Celsius fokkal ugrott meg.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG