BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. november 28. 09:09

Világszerte politikailag eladhatatlan a választópolgároknak az a paradigmaváltás, amire szükség lenne az eszkalálódó klímaválság megállításához. A norvég Svalbard (Spitzbergák) szigetcsoport átlaghőmérséklete 1970 óta 4 Celsius fokkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.

Forrás: Depositphotos

Egy friss ENSZ-jelentés megvizsgálta, hogy mekkora az olló a valós szén-dioxid kibocsátás és a beütemezett emissziós célok között. Kiderült, hogy évente 7,6 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig ahhoz, hogy el lehessen érni a négy évvel ezelőtti Párizsi Klímaegyezményben kitűzött célokat - derült ki az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által kedden bemutatott éves jelentésből. A 195 ország által aláírt egyezményben eredetileg azt tűzték ki célul, hogy 1,5-2 Celsius fok alatt tartják globálisan a hőmérséklet-emelkedés mértékét. A kibocsátás azonban éppenséggel átlagosan 1,5 százalékkal nőtt évente az elmúlt évtizedben, és elérte a 55,3 milliárd tonnát 2018-ban.

Kamu PR egyezmények

A dokumentum szerint a párizsi egyezményben vállaltak betartása alapján a globális átlaghőmérséklet 3,2 Celsius-fokkal fog növekedni ebben a században és Földünk egyre inkább alkalmatlanná válik az emberi életre. Ahogyan a jelentés leszögezi, a kormányok és vállalatok nem fogták vissza szén-dioxid kibocsátásukat – éppen ellenkezőleg. A dokumentumot egy héttel azelőtt mutatták, be, hogy 200 ország képviselői összeülnek az ENSZ klímavédelmi konferenciáján Madridban.

A teljes ignorancia megdöbbentő annak fényében, hogy közel 900 millió embert fenyeget az éhezés, amint a korábban termőföldjeik elsivatagosodnak. 3,2 milliárd ember pedig olyan területeken él, amelyek már a jövő évtized végére lakhatatlanná válnak. Az emelkedő tengerszintek kapcsán érdemes kiemelni, hogy a Föld lakosságának 40 százaléka a tengerpartoktól 100 kilométeres távolságon belül lakik, a világ lakosságának tizede pedig a tengerszint felett 10 méternél alacsonyabb területeken él.

A fejlettek felelőssége óriási

Már jelenleg 210 millió úgynevezett klímamenekült bolyong a világban – akik nem katonai konfliktusok, hanem a klímaváltozás által előidézett katasztrófa miatt kellett elhagyniuk otthonukat. Az ENSz előrejelzése szerint ez a szám 2050-ig egymilliárdra nőhet.

A jelentés kiemeli, hogy a 20 leggazdagabb ország (G20) felel az üvegházhatású gázok kibocsátásának 78 százalékáért. Az anyag hozzáteszi, hogy fejlett országok nem csökkenthetik szén-dioxid-kibocsátásukat egyszerűen azzal, hogy ipari termelésük helyszínét fejlődő országokba helyezik át. Kiemeli, az ökolábnyomnak kell csökkennie, ami radikális életmódváltoztatást von maga után.

A lopakodó metán-kérdés

Az ENSZ-jelentés azonban nem számol azokkal a természeti folyamatokkal, amelyeket már beindított az eddigi felmelegedés. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem tanára, Andrew Glikson tavaly az úgynevezett „metán időzített-bombára” figyelmeztetett. Az arktikus térségben térségben felolvadó (eddig állandónak tekintett) fagy birodalma folyamatosan több száz gigatonna metánt szabadít fel -márpedig ez közel 80-szor olyan potens, mint a szén-dioxid. Itt Kanada, Szibéria talajára, tavaira, valamint az Északi-tenger fenekére kell gondolni, amelyek becslések szerint több ezer gigatonna metánt tárolnak.

Csupán az Északi-tenger feneke 50 millárd tonna fagyott metánt tárol, és ha ez egyszerre kiszabadulna, az önmagában plusz 1,3 fokkal dobná meg a globális átlaghőmérsékletet. Márpedig az arktikus térség kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világátlag. Példának okáért a norvég Svalbard (Spitzbergák) szigetcsoport átlagos hőmérséklete 1970 óta 4 Celsius fokkal ugrott meg.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél