<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az energiapiac kemény realitásai legyűrik a Zöld átmenetet, még mielőtt ez lendületbe jött volna. Az európai vezetők nem rendelkeznek egy olyan energia-stratégiával, amely számol a szénhidrogén és nukleáris energiaforrásokkal, mint az energiaváltás kulcsfontosságú oszlopaival. Káncz Csaba jegyzete

Tegnap komoly esések bontakoztak ki az európai tőzsdéken, tartva attól, hogy kontinensünk a stagfláció felé sodródik. Valóban, az európai földgázárak határidős jegyzései kedden és szerdán összesen 60 százalékkal ugrottak meg! Ez aztán szerdán az esti órákban visszakorrigált valamelyest, miután Moszkva a szállítások növelését ígérte Európa irányába. 

Brüsszelben joggal aggódnak amiatt, hogy az egekbe tartó energiaárak veszélyeztetik az európai Zöld Megállapodást (Green Deal). Valóban, minden jel szerint az energiapiac kemény realitásai legyűrik a Zöld átmenetet, még mielőtt ez lendületbe jött volna.

Az európai vezetők kétségbeesése

Nem véletlen, hogy tegnap Franciaország, Spanyolország, a Cseh Köztársaság, Románia és Görögország pénzügy-, illetve gazdasági minisztere közös nyilatkozatban követelte a gázpiac ellenőrzését, hogy a további drámai árugrásokat meg lehessen előzni.

Az európai döntéshozók nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az európai gázfogyasztás 90 százaléka importból származik. A jövő hónapban ráadásul a skóciai Glasgow-ban tartják meg az ENSz-Klímatárgyalásokat (COP26). Márpedig az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország országaik részéről már 2050-re ígérték, hogy klímasemlegesek lesznek, azaz attól az évtől az atmoszférát már nem terhelik pótlólagosan kibocsátott üvegházhatást okozó gázokkal (GHG).

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

Igen ám, de az európai döntéshozók a megújuló alapú energiatermelés dinamikus fellendítésének lázában az elmúlt években nem figyeltek oda az ellátásbiztonság folyamatos fenntartására: ideértendő a most – a tél küszöbén - félig üresen kongó gáztárolók példája is. De fontos az is, hogy a deklarált 2050-es karbonsemlegesség miatt elmaradtak a beruházások – az üzembiztonságot garantáló és a hatékonyságnövelő nagyfelújítások – a hagyományos erőművi szegmensben. Mi több, Németország is hamarosan bezárja az utolsó atomerőművét.

Erre nem gondoltunk

Az európai vezetők láthatóan nem rendelkeznek egy olyan energia-stratégiával, amely számol a szénhidrogén és nukleáris energiaforrásokkal, mint az energiaváltás kulcsfontosságú oszlopaival.

Ráadásul Putyin elnök is sót szórt az európai sebekre. Kedden leszögezte, hogy az európai energiapiacokon tapasztalható "hisztériát és zűrzavart", az éghajlati kérdésekkel kapcsolatos spekuláció, a zöld átállás siettetése és a kitermelési beruházások csökkenése okozta. Amíg több nyugati kormány azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az árak felsrófolásával az Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezésének engedélyeztetését akarja felgyorsítani, addig Moszkvában az árrobbanás okát a kontinens növekvő energiaigényeivel, az ázsiai energiapiaccal folytatott versennyel, a hideg idővel, valamint a szél- és napenergiába történt beruházásoknak a vártnál alacsonyabb megtérülésével magyarázzák.

Kína kukába dobja a vállalásokat

A kínai döntéshozók sincsenek könnyű helyzetben. Az utóbbi napokban az ország mintegy felén áramkimaradások voltak, ezért szégyenszemre kedden beengedték az ausztrál szénszállító hajókat a kínai kikötőkbe, hogy enyhítsék a szénhiányt. Mindezt annak ellenére, hogy már egy éve nem hivatalos import-tilalom van az ausztrál kőszénre.

Hszi Csin-ping korábban tett vállalása - miszerint Kína 2060-ig klímasemleges lesz - most a feszült helyzetben látványosan kidobásra kerül. Kína például a maga 28 százalékos részesedésével messze a legnagyobb széndioxid kibocsátó a világon. Ennek ellenére még nem hozta a nemzetközi közösség tudomására, hogy milyen közeljövőben tett intézkedésekkel csökkentené jelentősen a kibocsátást.

Bár Kína vezető hatalomnak számít a napenergia-technológiák gyártásában, illetve az elektromos autók kifejlesztésében, de ezeket az erőteljes gazdasági növekedés lenullázza – lévén, hogy ez utóbbit 85 százalékban a fosszilis energiahordozók hajtják, azon belül is kiemelten a klímára rendkívül káros szénből nyert energia. Ezen az arányon nem lehet egyik napról a másikra gyorsan változtatni.

Kína csupán az elmúlt két évben 70 gigawattal növelte szénerőműveinek kapacitását és semmi jel nem utal arra, hogy ez a növekedési dinamika lassulna. Összességében az ország 1100 gigawatt szénerőművi kapacitással rendelkezik, a világon minden második szénerőmű Kínában üzemel. Az Új Selyemút (BRI) gigaprojekte keretében pedig 240 szénerőmű építését finanszírozta meg számos fejlődő országban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képest fest a pedagógusok helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Karantén helyett heti kétszer tesztelnek az izraeli iskolákban
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 13:42
A karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint az egészségügyben dolgozókat támadja az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 08:57
A miniszterelnök szerint a járvány elleni védekezést az ellenzéki pártok nem csak nálunk kritizálják a kormány munkáját. Magyar sajátosság, hogy az itteni baloldal nem csak a kormányt támadja Orbán Viktor szerint, hanem az egészségügyben dolgozókat is.
Makro / Külgazdaság Újabb európai ország van túl az újabb járványhullámon
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:28
Franciaországban február 2-tól kezdve fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat - jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Két oltás sem lesz elég a védettségi igazoláshoz
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:16
Csütörtök éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben a védettségi igazolványokkal kapcsolatos rendelkezés módosítása, amely a korábbiakhoz képest jelentős változásokat tartalmaz. Az oltatlanok teljesen elvesztik jogosultságukat.
Makro / Külgazdaság Súlyos fenyegetést kapott Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 06:28
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy bármiféle orosz behatolást Ukrajna területére az Egyesült Államok inváziónak fog tekinteni.
Makro / Külgazdaság Nem kell a pánik: nem döntötte be Európát az omikron
Wéber Balázs | 2022. január 21. 05:28
Bár az omikron soha nem látott csúcsokra lökte az új koronavírus-fertőzöttek számát sok európai országban, a kórházban kezeltek és az áldozatok száma stagnált vagy csak relatív kis mértékben emelkedett – derül ki körképünkből. A britek már túl is vannak a csúcson, és hamarosan feloldják a megmaradt korlátozásokat. Az óvatosság persze továbbra is ajánlott, ugyanakkor paradigmaváltás jöhet a válságkezelésben: a koronavírus a jövőben egy lehet a többi vírus közül.   
Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló