BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 13. 08:31

A rohamosan leolvadó Himalájából eredő folyók táplálják az emberiség egynegyedét. Nyugat-Afrika édesvízszűkössége már most jelentős migrációs ösztönző a Földközi-tenger térségében - ez az elszabadult klímaváltozás korszaka. Káncz Csaba jegyzete.

Hőhullám és por Indiában. Június 11-én megdőlt a napi hőségrekord Új-Delhiben: több mint 48 fokot mértek, míg az ország más részein 50 fokot is meghaladta a hőmérséklet. Fotó: EPA / Rajat Gupta.

Eljött a nyár és újra 50 Celsius fok körüli hőmérsékleteket mérnek Dél-Ázsiában. Tavaly ezeken a hasábokon már írtunk azokról a halálos áldozatokat követelő tiltakozásokról Dél-Irakban és Dél-Iránban, amelyek a rettenetes hőség és az akut ivóvízhiány miatt alakultak ki. Ezekben a napokban az 1,34 milliárd lakosú Indiában falvak százainak lakói hagyják hátra lakhelyüket és indulnak útnak ivóvizet keresni, hátrahagyva az öregeket és betegeket – miközben hétfőn Rádzsasztán tartományban 50,8 Celsius-fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Leolvadó Himalája

Valóban, az MIT tanulmánya szerint a túlnépesedett Ázsia minden más kontinensnél kevesebb egy főre jutó ivóvízzel rendelkezik. A 200 milliós Pakisztánban a vízügyi hatóság szerint már 2025-re kimerülhetnek az ország vízkészletei. Nem véletlen, hogy India és Pakisztán között az ivóvíz kérdése is rendszeresen konfliktus forrása.

A Himalája gleccserei az évszázad végéig az emelkedő hőmérséklet miatt legalább harmadát elvesztik jégkészletüknek. Ez a veszteség akár kétharmad is lehet, ha az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása a jelenlegi ütemben folytatódik. Márpedig a Himalájából eredő folyók táplálják az emberiség egynegyedét olyan országokban, mint például Kína, India, Pakisztán és Afganisztán.

Nyugat-Afrika édesvízszűkössége migrációs ösztönző

A nyugat-afrikai Maliban a hétvégén száz embert mészároltak le egy faluban, amint két törzs összecsapott a klímaváltozás miatt csökkenő vízkészleteken és kiszáradó földeken. Ezek a típusú konfliktusok nem rendellenesek a térségben, de míg korábban rendszeresen jött a három hónapos esős időszak, ez mostanra teljesen kiszámíthatatlanná vált, növelve a társadalmi feszültséget.

Nem véletlen, hogy az európai hatalmak az elmúlt időszakban folyamatosan erősítették katonai jelenlétüket az észak- és nyugat-afrikai térségben. Berlin katonai bázist épített Nigerben és csapatai számos szubszaharai országban állomásoznak. Párizsnak nemcsak több katonai bázisa van Afrikában, hanem folyamatosan erősíti csapatait Maliban, Burkina Fasoban, Nigerben, Csádban és Mauritániában is. A térség édesvízszűkössége már most jelentős migrációs ösztönző a Földközi-tenger térségében.

A folyamatok felgyorsultak

Káncz Csaba

2017-ben a víz hiánya már bizonyítottan 45 országban vezetett konfliktushoz. Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a világ össztermelésének 45 százaléka, míg a globális gabonatermesztés 40 százaléka kerül veszélybe a környezeti pusztulás és a vízkészletek szűkössége miatt.

Ráadásul sok 2014 után keletkezett adat arra utal, hogy a klímaváltozás jelenlegi szakaszában a nem-lineáris változások az igazán fenyegetők, azaz a folyamatok felgyorsultak és megjósolhatatlanná váltak. Ez az elszabadult klímaváltozás korszaka, amikor számos területen egyszerűen nem lehet az elmúlt évtizedek és évszázadok adatait figyelembe véve előrejelzéseket tenni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél