<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
éghajlatváltozás
Tudomány-technika Beperelhetjük az államot, ha fittyet hány a klímaváltozásra
Wéber Balázs | 2022. december 11. 05:44
Egyre több a sikeres klímaper nemzetközi szinten: a holland és a német államot vagy éppen a Shell-csoportot is kötelezték már bíróságok a korábbinál szigorúbb klímapolitikára. Sulyok Katalin jogász és biológus, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa a Privátbankár.hu-nak adott interjúban azt mondta: a klímaperek száma megugrott, az éghajlatváltozás ma már emberi jogi probléma is. Magyarországon a klímatörvény miatt indult klímaper, de akár a rossz levegő miatt is perelhetnénk az államot.
Makro / Külgazdaság Áttörés történt az idei klímacsúcson – elmondjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2022. november 15. 19:21
Míg a korábbi csúcstalálkozók a felmelegedési folyamat megállítását helyezték a középpontba, és ilyen irányú projektek támogatására tettek vállalásokat, a mostani találkozón már az elszenvedett veszteségek és károk finanszírozásának kérdése is napirendre került. A károk enyhítésére tett első lépés, hogy létrejött a Globális Pajzs. Nagyító rovatunkban ezt a folyamatot mutatjuk be. 
Agrár Vétózott az Orbán-kormány, késik egy nagy globális egyezmény
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 16:45
Már megint a migrációs veszélyre hivatkozott a kabinet.
Makro / Külgazdaság Klímaváltozás: fontos magyar tudományos testület alakult
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 10:28
Az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos eredmények sokszor ellentmondásosnak tűnnek, az ENSZ testületének mintájára most megalakult Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület segíti a kormányzatot és más szereplőket az eligazodásban.
Makro / Külgazdaság Nem tanultunk a Száhel tragédiájából – interjú az amazóniai tűzvészről
Wéber Balázs | 2019. augusztus 29. 06:10
Az erdőtüzek megelőzésének leghatékonyabb módja, ha az állam teszi a dolgát, és fellép az erdőirtásokkal szemben, mondta a Privátbankár.hu-nak Gustavo Szilagyi brazil geográfus és vidékfejlesztési szakértő. Szerinte a mostani tűzvész új erőt adhat a környezetvédelmi mozgalomnak. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy nem tanultunk eleget a Száhel-övezet tragédiájából. Most az interjú második részét közöljük.
Makro / Külgazdaság Az ökológiai válság átírja a globális biztonságpolitikát – interjú a CEU tanszékvezetőjével
Káncz Csaba | 2019. augusztus 8. 09:20
„Átütő hatáshoz szerintem egyrészt generációváltás szükséges mind vezetői, mind társadalmi szinten, másrészt pedig olyan események, amelyek egyértelműen ráébresztik a társadalmat, hogy a status quo nem fenntartható” - mondja Pintér László, a CEU Környezettudományi és környezetpolitikai Tanszékének vezetője. Interjúnk második része.
Agrár Egészségünk bánja az olcsó élelmiszereket
Privátbankár.hu | 2019. július 16. 13:25
Radikális fordulatra van szükség tíz éven belül a brit a mezőgazdaságban ahhoz, hogy fenntartható alapokra lehessen helyezni az ágazatot.
Makro / Külgazdaság Ötven fok és vízhiány – megkezdődött évszázadunk nagy küzdelme
Káncz Csaba | 2019. június 13. 08:31
A rohamosan leolvadó Himalájából eredő folyók táplálják az emberiség egynegyedét. Nyugat-Afrika édesvízszűkössége már most jelentős migrációs ösztönző a Földközi-tenger térségében - ez az elszabadult klímaváltozás korszaka. Káncz Csaba jegyzete.
Agrár Betett a globális felmelegedés: eltűnhet ez a növény Magyarországról
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 16. 07:33
Ha nincsenek átmeneti évszakok, az átmeneti termények sem bírják sokáig.
Makro / Külgazdaság Trump betiltott egy szót
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 8. 13:20
Ha nem beszélnek róla, akkor biztos nem is létezik, igaz?
Makro / Külgazdaság Eltévedt a tél: a sarkvidéket hőhullám érte, míg mi vacogtunk januárban
Fellegi Tamás | 2017. március 23. 15:04
Gyakran előfordult, hogy egy-egy területen időnként felborul az időjárás, de ami idén történt, az szinte egyedülálló. Januárban nálunk volt 30 éve nem látott hideg, múlt héten pedig Amerika keleti felét borította el a márciusi hó. Eközben az Északi-sarkon fagypont fölötti hőmérséklet is előfordult, a téli jég kiterjedése pedig a valaha mért legkisebb lett.
Vásárló Nyakunkon a melegrekord, és még csak most durvul be az El Nino
Fellegi Tamás | 2015. november 20. 06:08
Az idei év eddig a legmelegebb volt az ismert időjárás történetében, amit részben a globális felmelegedés, de egyre nagyobb mértékben a minden eddiginél durvább El Nino jelenség okoz. Ez utóbbi ráadásul még csak most gyűjti erejét a Csendes-óceánon.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi döntés született: ezzel zárjuk a szénkorszakot?
Fellegi Tamás | 2015. november 18. 14:29
Az OECD határozatot fogadott el, hogy a szénerőművek építéséhez nem lehet a továbbiakban állami támogatást nyújtani. A cél a szénerőművek visszaszorítása, mivel a környezetszennyezés és a klímaváltozás szempontjából a messze a szén égetése a legkártékonyabb.
Biztosítás Biztosítások éghajlatváltozás esetére
Privátbankár.hu | 2011. december 7. 16:55
A német kormány 2 millió euróval támogatja a Munich Re törekvéseit, a viszontbiztosító olyan biztosítási megoldások kidolgozásán fáradozik, amely az éghajlatváltozásnak kitett feltörekvő országok számára nyújtana megoldást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG