6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az európai választóknak az ukrajnai és közel-keleti háborúk, a migrációs és megélhetési válság miatt már így is van elég gondjuk. A Covid-járvány három éve után a jelek szerint senki sem akar hallani a klímával kapcsolatos rémhírekről. Káncz Csaba jegyzete.

A világ vezetői holnap Dubajban gyűlnek össze az éghajlatváltozás megfékezésére  Ahogy a kéthetes csúcstalálkozó neve is mutatja, a COP28 a 28. alkalommal megrendezett ENSz éghajlat-változási konferencia. És ahogy a pusztító szélsőséges időjárás újabb éve halálosan világossá tette, a problémák csak halmozódnak.

A tudósok szerint fogy az idő, hogy a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fok alatt tartsák – a COP21-es párizsi megállapodásban foglaltak szerint.

A problémák csak halmozódnak. Fotó: Depositphotos
A problémák csak halmozódnak. Fotó: Depositphotos

Mit várhatunk a COP28-tól?

Az elnökség a tárgyalási folyamat mellett négy fő célt tűzött ki erre az évre:

  1. Az igazságos, rendezett és méltányos energiaátalakítás felgyorsítása.
  2. Az éghajlatváltozás finanszírozásának rendbetétele.
  3. A természet, az élet és a megélhetés középpontba helyezése az éghajlat-változási intézkedésekben.
  4. És az eddigi legmegosztóbb COP érdekében való mozgósítás.

Az energiaátállás felgyorsítása kiemelt téma lesz, mivel az országok továbbra is megosztottak abban, hogy miként kezeljék a fosszilis tüzelőanyagok használatát a világon.

Az első jelentés a teljesített kötelezettségekről

A COP28 résztvevői elé kerül a 2015-ben a párizsi éghajlat-változási csúcstalálkozón kitűzött célok teljesítése terén elért globális előrehaladás kétéves értékelésének eredménye, az első globális helyzetfelmérő jelentés.

A jelentés meglehetősen riasztó képet fest.

Globális szinten az országok még mindig nagyon messze vannak a 8 évvel ezelőtt Párizsban kitűzött céltól, hogy a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-foknál megállítsák. A határidő, amelyben a nemzetek megállapodtak a globális kibocsátás megállítására, a végéhez közeledik.

Ha a jelenlegi éghajlat-politika folytatódik, a hőmérséklet 2100-ra akár 2,7 Celsius-fokkal is magasabb lesz, ami jóval meghaladja az ígért és előre jelzett 1,5 Celsius-fokos emelkedésnél.

Az ilyen aggasztó megállapítások miatt a helyzetfelmérés arra kéri az országokat, hogy tegyenek sokkal nagyobb erőfeszítéseket annak érdekében, hogy 2050-re elérjék a nettó nulla kibocsátást. Nem tűnik azonban valószínűnek, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását az évtized végéig legalább 43 százalékkal csökkenteni fogják, ahogyan azt a jelentés kéri.

Ez különösen igaz, ha figyelembe vesszük, hogy a fő iparosodott országok a globális felmelegedést befolyásoló változók folyamatos növekedését regisztrálják, nem pedig csökkenését.

Hol csattan az ostor?

A Globális Délen eközben kimondottan aggódnak amiatt, hogy a gazdag nemzetek és a nemzetközi vállalatok olyan politikákat fognak erőltetni, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a szokásos módon folytassák a tevékenységüket, miközben a szegényebb nemzetek - amelyek a legkevésbé felelősek az éghajlatváltozásért -, viselik az éghajlati válság fő terhét.

A Világbank előrejelzése szerint 2050-ig a klímaváltozás 143 millió embert kényszeríthet az otthona elhagyására, ebből 86 millióan afrikaiak.

A Max Planck Institute és a Cyprus Institute kutatóinak előrejelzése is azt támasztja alá, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 2050-re elviselhetetlenné válhat a hőség, ami a homokviharok erősödésével együtt komoly kihívást jelent a térség 500 milliós népességének, így ugrásszerűen megnő az öko-menekültek száma. 

Meg kell jegyezni, hogy a COP-ok 30 éve nagyon kevés előrelépést hozott az üvegházhatású gázok csökkentése, szabályozása, vagy eltávolítása terén. A kormányok ugyanis soha nem vették elég komolyan. Eközben ugyanezen időszak alatt a CO2 mennyisége 60 százalékkal nőtt, és soha nem volt olyan év, amikor csökkent volna. Na jó, kivéve 2020-at, amikor az üvegházhatású gázok mennyisége 4,6 százalékkal csökkent a világméretű COVID-zárlat alatt, hogy aztán 2021-ben új rekordszintre emelkedjen.

Kecskére a káposztát

Véletlen-e, hogy a COP28 elnöke, Szultan Al Dzsaber, aki megosztó tárgyalópartner hírében áll, az Adnoc, az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalatának vezetője? A válasz: nem.

A Tyndall Éghajlatváltozási Kutatóközpont munkatársának, Kevin Andersonnak a COP28-ról adott interjúja szerint: "A fosszilis tüzelőanyag-iparnak mostanra teljesen sikerült korrumpálnia a COP-folyamatot... egy olyan COP-folyamatot kaptunk, amelyet teljesen átvettek a fosszilis tüzelőanyag-ipari vállalatok."

Európai aggodalom

A választóknak az ukrajnai és közel-keleti háborúk, az állandó migrációs és gazdasági válság, az Európa-szerte zajló palesztinbarát tüntetések miatt már így is van elég gondjuk. A Covid-járvány három éve után a jelek szerint senki sem akar hallani a klímával kapcsolatos rémhírekről.

A populista jobboldal - különösen Németországban és Hollandiában – mára a Zöld átmenet politikai pártjai ellen pozicionálják magukat. A Zöld politika régen azok közé a dolgok közé tartozott, amelyeket mindenki támogatott, egészen addig, amíg nem volt következménye a saját életére nézve.

Most viszont már igen. Az AfD jelenlegi sikere nagyrészt a nyíltan Zöld-ellenes nézetein alapul. Az olyan uniós tagállam, mint Lengyelország, különösen ellenállt az EU éghajlat-változási politikáinak, mivel viszonylag nagy a kibocsátása és kisebb a gazdasági kapacitása az átállás finanszírozására.

Az EU-n kívül az Egyesült Királyság a COP28 stratégiája szerint az 1,5°C "elérhető közelségben" tartását tűzte ki célul, azonban úgy tűnik, hogy nincs egyértelmű menetrend ennek az eredménynek az eléréséhez. A megélhetési válság és a következő parlamenti választásokon elszenvedett választási vereséggel kapcsolatos aggodalmak közepette Sunak brit miniszterelnök aztán idén szeptemberben fordulatot tett a Zöld kötelezettségvállalások tekintetében. A miniszterelnök "pragmatikusabb, arányosabb és reálisabb megközelítésként" jellemezte a lépést, amely továbbra is 2050-re vállalta a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

A döntést megdöbbenéssel fogadták a klímavédelmi aktivisták, akik várhatóan megtámadják a határozatot a brit bíróságokon.

Az Egyesült Királyság államtitkára nem megy el a COP28 konferenciára, de Károly király tartja a nyitóbeszédet. A király november 8-i beszédében utalt a kormány elkötelezettségére az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelem iránt, de a miniszterelnök nemrégiben tett bejelentésére tekintettel nem tett említést a konkrét intézkedésekről.

A korábbi Trump-stábtagokban is bővelkedő új amerikai republikánus kormányprogram mindennek tetejébe különösen kegyetlen a zöld programmal: nemhogy leállítaná a haladó Zöld kormányzati projekteket, hanem visszafordítaná azokat a fosszilis irányba.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG