5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.

Az algériaiak a héten a súlyos vízhiány miatt tiltakoztak, mivel a forró hőmérséklet és a kevés csapadék egyre inkább árt a mezőgazdaságnak és az életminőségnek az ország északnyugati térségében. Ezzel egyidőben a Maldív-szigeteken sem tudják a vízkészletek kielégíteni a szükségleteket, amint az országban élő emberek száma a 2004-es 300 ezerről mára több mint 520 ezerre nőtt.

A világ lakosságának fele érintett

A Világbank előrejelzései szerint 2050-re több mint 140 millió ember kényszerülhet belső menekülésre olyan régiókban, mint a Szaharától délre fekvő Afrika, Dél-Ázsia és Latin-Amerika, az éghajlatváltozás által súlyosbított tényezők, például a vízhiány és a mezőgazdasági termelékenység csökkenése miatt.

Az éghajlatváltozás és a helytelen gazdálkodás (a túlhasználattól és a szennyezéstől kezdve az egyenlőtlen elosztáson át a vízgyűjtők pusztulásáig) hatásos keveréke miatt globális vízválság van kialakulóban. A világ lakosságának nagyjából fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében.

A vízhiány az egyik legnagyobb globális probléma
A vízhiány az egyik legnagyobb globális probléma
Fotó: Depositphotos

A vízbiztonság és a vízgazdálkodás azonban gyakran háttérbe szorul az élelmezésről, az éghajlatváltozásról és a biztonságról szóló nemzetközi és nemzeti vitákban, annak ellenére, hogy számos szakértő az éghajlati válságot "az édesvíz válságának" nevezi. Elképesztő módon a 2015-ös Párizsi Megállapodás egyszer sem említi a vizet.

Az ENSZ 2021-es élelmezési rendszerekkel foglalkozó csúcstalálkozójának ajánlásai nem foglalkoztak teljes mértékben a víz szerepével. S bár tavaly tavasszal az ENSZ végre összehívta az első globális vízügyi konferenciát 50 év után, kötelező érvényű határozat nem született.

A víz, az élelmiszer és az éghajlat kapcsolata

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) hatodik értékelő jelentése már figyelmeztetett arra, hogy a globális felmelegedés minden fokával várhatóan növekedni fog az aszály- és árvízkockázat, valamint az ezekből a katasztrófákból eredő társadalmi károk. Dél-Amerika északi részének nagy területein, a Földközi-tenger térségében, Kína nyugati részén, valamint Észak-Amerika és Eurázsia magas szélességein a globális hőmérséklet emelkedésével egyre gyakoribbá válhatnak a "szélsőséges mezőgazdasági aszályok": 1,5°C-os felmelegedés esetén legalább kétszeresére nőhet a valószínűségük, 2°C-on 150-200 százalékkal, 4°C-on pedig több, mint 200 százalékkal. Mezőgazdasági aszály akkor következik be, amikor a talaj nedvessége alacsony és elégtelen a növények növekedéséhez, ami a növények kiszáradásához vezet – szögezte le az EU Copernicus programja.

Ez súlyos dilemmához vezet: a világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik.

A legkézzelfoghatóbb és legsürgetőbb hatások valóban az élelmiszertermelésben jelentkezhetnek. A mezőgazdaság már most is a világ legnagyobb vízfelhasználója, az édesvízkivétel több, mint 70 százalékát a mezőgazdaság teszi ki.

A világ mégis úgy nyeri ki a vizet, mintha az kimeríthetetlen erőforrás lenne. Az elmúlt évszázadban a globális vízfelhasználás a népességnövekedés több, mint kétszeresével nőtt. Az Egyesült Államokban felszín alatti vízválság fenyeget, főként a túlzott kiaknázás következtében, többek között a mezőgazdaságban.

"Rendszerszintű vízválsággal állunk szemben, amely egyszerre helyi és globális" - írta tavalyi, mérföldkőnek számító jelentésében a szakértőkből, közösségi vezetőkből és politikai döntéshozókból álló Globális Vízgazdasági Bizottság (Global Commission on the Economics of Water), amely hozzátette, hogy az évtized végére az édesvíz iránti kereslet várhatóan 40 százalékkal meghaladja majd a kínálatot.

Alkalmazkodás és enyhítés

A vízkészletek folyamatos csökkenésével a szűkösséghez való puszta alkalmazkodás nem oldja meg az alapproblémát. Sőt, a legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vízzel kapcsolatos alkalmazkodás a felmelegedés növekedésével egyre kevésbé hatékony.

A Vízgazdaságtani Globális Bizottság azt javasolja, hogy a nemzeteknek "fokozatosan le kell állítaniuk az évente mintegy 700 milliárd dollárnyi mezőgazdasági és vízügyi támogatást, amelyek általában túlzott vízfogyasztást és egyéb környezetkárosító gyakorlatokat eredményeznek." A támogatások reformja kulcsfontosságú, de kényes kérdés, ezért azt a víztakarékos technológiák ösztönzésére és népszerűsítésére irányuló országos szintű erőfeszítésekkel lehetne kiegészíteni.

A kipróbált és bevált módszerek közé tartozik a csepegtető öntözés (amely a vizet közvetlenül a növények gyökereihez juttatja el a talajra csepegtetett vízzel, nagyon kis mennyiségben), az esővíz összegyűjtése és tárolása mezőgazdasági felhasználásra, a vetésforgó (különböző típusú növények termesztése ugyanazon a területen), amely megőrzi a talaj nedvességét és a vizet, valamint a fák termesztése a mezőgazdasági területeken és legelőkön a víz megőrzése érdekében.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG