1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Fidesz elnöke szerint továbbra is az előre hozott választás lenne a megoldás Magyarország helyzetére, azonban az SZDSZ és az MDF az ország érdeke elé helyezi saját pártérdekeit
Orbán Viktor szerint továbbra is az előre hozott választás lenne a megoldás Magyarország helyzetére, azonban az SZDSZ és az MDF az ország érdeke elé helyezi saját pártérdekeit, ezért maradhat a bénult kisebbségi kormányzás - a Fidesz elnöke az InfoRádiónak adott interjújában emellett Gyurcsány Ferenc egyeztetési meghívásáról, a sztrájkokról és a Magyar Gárdáról is beszélt.

"A mi iránytűnk a változás, szerintünk az országban változásra van szükség. A legjobb az volna, ha a változás teljes körű lenne, tehát tiszta lap" - mondta a Fidesz elnöke, aki szerint, ha nincs előre hozott választás, akkor is minden változásnak örülnek. Ugyanakkor úgy vélte, hogy nem személyeket, koalíciós összetételt, hatalmat vagy paktumokat kell megváltoztatni, hanem azt politikát, amely 2004-től, a jelenlegi miniszterelnök hivatalba lépésétől kezdődően az országot végletesen legyengített és kiszolgáltatott állapotba hozta.
   
A Fidesz elnöke szerint az elmúlt három hónapban három esély is volt a változtatásra, először a parlament feloszlatása, amelyet az SZDSZ nem szavazott meg, majd az adótörvényekről és a költségvetésről szóló szavazás, aminek kapcsán előre bejelentette a kormányfő, hogy lemond, ha nem lesz meg a támogatás. Azonban - folytatta - az adótörvényeknél az MDF, a költségvetésnél pedig az SZDSZ mentette meg a kormányt.
   
"Tehát volt három esély, azonban ma, sajnos a kis pártok a parlamentben nem érdekeltek az előre hozott választásban, tehát nem érdekeltek a gyors változásban sem. Szerintem az ország érdeke elé helyezik a saját párt- és személyes érdekeiket, ezért marad a róka fogta csuka, bénult kisebbségi kormányzati helyzet, kóceráj állapot a magyar parlamentben" - mondta.
   

Orbán Viktor szerint cinizmus, hogy a miniszterelnök konzultációra hívta, miután a kormány az ellenzék összes érvét figyelmen kívül hagyva a költségvetés elfogadásával 2009-et megszorításos évvé teszi. A Fidesz elnöke erről a Hír TV Rájátszás című műsorában beszélt.
A még délben rögzített, de teljes terjedelmében csak este adásba került interjúban Orbán Viktor még lehetségesnek tartotta, hogy találkozzon Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, aki szerdán reggel telefonon hívta fel és kezdeményezett vele konzultációt. Délután azonban Szijjártó Péter szóvivő már azt közölte, hogy a Fidesz elnöke nem megy el a találkozóra. Orbán Viktor még ezt megelőzően, az interjúban úgy fogalmazott: csak olyan tárgyalásnak van értelme, ahol esély mutatkozik arra, hogy a kormányfő hajlandó újragondolni a teljes gazdaságpolitikát, mert az, amit eddig folytatott és ami megtestesül a költségvetésben, nem fogadható el.
   
"Egy ilyen tárgyalásnak akkor van értelme, de ezt majd meglátjuk a tárgyalások után természetesen, vagy ilyen megbeszélésnek akkor van értelme, hogyha a gazdaságpolitika is változik, és a teljes költségvetést, amit most fogadott el a parlament, újraírjuk egy másfajta gazdaságpolitikai logika jegyében, akkor van értelme, akkor sikeres volt, akkor érdemes volt ilyen beszélgetéseken részt venni" - jelentette ki.
   
A sztrájkokkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, jó volna, ha az országban nem lenne sztrájk, de ha sztrájkokra sor kerül, akkor meg kell próbálni megállapodni, ma azonban az az abszurd helyzet alakult ki, hogy komoly sztrájkoló csoportokkal senki nem tárgyal érdemben. A pártelnök szerint ezek a sztrájkok nem egyszerűen a munkahelyi konfliktusról szólnak, hanem arról is, hogy a helyzet az országban tarthatatlan, és az emberek változást szeretnének. Mint mondta, ő maga a változást akaró emberek oldalán áll.
   
A bizalomhiány általános és mélységes, legsúlyosabb tünete, hogy eltűnt a perspektíva, a széles horizont, a hosszú távú gondolkodás - nyilatkozta Sólyom László köztársasági elnök a Heti Válasz című lapnak.
A Magyar Gárda feloszlatásáról azt mondta: a bíróság döntését nem tiszte minősíteni, a magyarországi alkotmányos rend fontos része, hogy ezekben az ügyekben a bíróságokat döntési jog illeti meg, és ezt tudomásul kell venni. A Fidesz elnöke ugyanakkor hozzátette: nem gondolja, hogy egy bírósági ítélettel meg lehet változtatni, "azt az altalajt, azt a valóságot, amelyből kisarjadnak az egyébként frusztráltságból, dühből, elégedetlenségből fakadó, az alkotmányos rendszeren magukat kívülre helyezni akaró mozgalmak". Szerinte ez a politikusok dolga.
   
A Fidesz elnöke úgy vélte, rossz vita alakult ki: a kormány ahelyett, hogy a bűnözés ellen harcolna, valójában "a nem létező magyar fajgyűlölet ellen harcol", minden roma embert potenciális áldozatnak tekint, és a magyarokat megvádolja azzal, hogy romagyűlölők, fajgyűlölők. A másik oldalon pedig a radikálisok azt mondják, hogy a romák genetikailag kódolva vannak arra, hogy bűncselekményeket kövessenek el, ezért ők sem a bűncselekmények ellen harcolnak, hanem a romák ellen - tette hozzá.
   
Szerinte itt a Fidesznek az a dolga, hogy világossá tegye: Magyarországon törvényességnek és rendnek kell lennie, hogy minden magyar ember bőrszínre, származásra, anyagi helyzetre való tekintet nélkül úgy érezze, megilleti a védelem joga.

Orbán nem fogadja el Gyurcsány meghívását
A többség az MSZP-t és a Fideszt is elzavarná
Sólyom: többségi kormányra van szükség
MDF: képmutató és gyáva a magyar politika
Gyurcsánynak januárban újra 2006 lesz
Orbán levenné a fedőt a fazékról
Orbán és Gyurcsány orosz rulettje
Orbán félrenyomott: nekiment az MDF a Fidesznek

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG