<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Továbbra sem teljesít rosszul a magyar külkereskedelem, de nincs egyetértés a jövőt illetően.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatai szerint májusban 2,3 százalékkal nőtt a kivitel euróban számolt értéke, a behozatalé 0,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi többlet 507 millió euró volt és 225 millióval haladta meg a tavaly májusit.

Lassulunk

Balatoni András az ING Bank vezető elemzője elmondta: Magyarország külkereskedelmi többlete továbbra is masszív, a 12 havi gördülő egyenleg a külkereskedelmi termékforgalomban jelenleg több mint 7 milliárd eurót mutat, ugyanakkor a tavalyi magas bázis miatt az export növekedési ütemének lassulására lehet számítani. A kedvező kilátások ellenére áprilisban és májusban is csökkent a magyar ipar növekedésének mértéke, aminek egyik következménye, hogy minden árufőcsoport kivitele is lassabban emelkedett májusban, mint az előző hónapban - tette hozzá.

Megint az autógyártásnak köszönhetünk mindent?

hirdetés

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy az olajkereskedelemnek inflációt erősítő hatása lehet, ugyanis a KSH adatai szerint tavaly május óta a forint 23 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője szerint az exportot az autóipar húzta májusban, a szegmens kapacitása miatt pedig az export további bővülése várható. A gyengébb forintnak köszönhetően javul Magyarország versenyképessége, ami szintén a kivitel emelkedéséhez vezethet.

Úgy vélte, az éves külkereskedelmi többlet a tavalyi 6,4 milliárd eurónál akár 10-17 százalékkal magasabb lehet, elérheti a 7,5 milliárd eurót. Megjegyezte: a behozatalt erősítheti, hogy a háztartások növekvő fogyasztása már hónapok óta az import volumenében és értékében is tükröződik. Ezt tükrözi az is, hogy az import euróban számolva 0,9 százalékkal csökkent májusban, ugyanakkor az élelmiszerimport növekedési üteme gyorsult áprilishoz képest.

Jót tett az olcsó olaj

Az import mértékét ellensúlyozhatja ugyanakkor, hogy június óta a nyersanyagárak csökkenő pályára álltak. Az olajpiacon például a fokozott túlkínálat miatt június óta ismét csökken a kőolaj ára - tette hozzá. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében rámutatott, hogy májusban az export a pünkösd miatti kedvezőtlen naptárhatás ellenére is erősödni tudott.

A szaktárca összességében az év hátralevő részében a kedvező exportfolyamatok fennmaradására számít, amelynek hatására a külkereskedelem 2015-ben is jelentős mértékben hozzájárulhat a magyar gazdaság növekedéséhez. Kiemelték: a kedvező külkereskedelmi folyamatok meghatározó szerepet játszottak abban, hogy az első negyedév során a folyó fizetési mérleg egyenlege rekordszintet érjen el, ami lehetővé teszi, hogy Magyarország külső adósságállománya a korábban vártnál gyorsabb ütemben épüljön le és a magyar gazdaság sérülékenysége is érdemben csökkenjen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Klímaváltozás és nemzetbiztonság – Izrael és Jordánia gigantikus projektje
Káncz Csaba | 2021. december 2. 18:36
A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció? Mekkora lesz a kormány mozgástere? Király Júlia lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:06
Banki vezető tisztségébe került, hogy kiállt Márki-Zay Péter mellett. Ma már az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Nemcsak e minőségében kérdezzük Király Júliát a Klasszis Klub következő, december 16-ai adásában arról, győzelme esetén szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek. Hanem arról is, hogy mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke, vajon milyen lépéseket tart indokoltnak a kilenc éves csúcson lévő infláció lassítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló