3p

A Fitch Ratings hitelminősítőtől.

Megerősítette változatlan stabil kilátással az Európai Unió lehetséges legjobb, "AAA" szintű hosszú távú besorolását hétfőn a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az uniós tagországok erőteljesen elkötelezettek az EU pénzügyi megsegítése mellett szükség esetére.

Stabilan tartották a besorolást. Fotó: Depositphotos
Stabilan tartották a besorolást. Fotó: Depositphotos

A nemzetközi hitelminősítő a londoni bejelentéshez fűzött elemzésében kiemeli: az "AAA" osztályzat elsősorban az ugyancsak "AAA" szuverén besorolással nyilvántartott uniós gazdaságok - Németország, Hollandia, Svédország, Dánia és Luxemburg - pótlólagos uniós költségvetés-finanszírozási képességére és hajlandóságára alapul, arra az esetre, ha e finanszírozás szükségessé válik az adósságtörlesztés teljesítéséhez.

A Fitch hangsúlyozza, hogy az elit "AAA" osztályzattal ellátott EU-tagországok a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) alapján kiszámított uniós költségvetési befizetések 36,7 százalékát adják az idén.

A hitelminősítő elemzése szerint a koronavírus-járvány következményeinek felszámolására Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett uniós helyreállítási alap, valamint  a koronavírus-járvány miatt megnövekedett munkanélküliség csökkentését célzó uniós program (SURE) finanszírozására felvett hitelek révén az Európai Unió teljes kötelezettségállománya 2023 végén 458 milliárd euró volt az egy évvel korábban mért 355 milliárd, illetve a 2021 végén elért 235 milliárd euró után.

A Fitch Ratings közölte: várakozása szerint az Európai Unió adósságállománya 2026 végére meghaladhatja a 900 milliárd eurót. A cég szerint ugyanakkor az EU "AAA" osztályzata ellenállóképes a megnövekedett adósságteherrel szemben, tekintettel arra, hogy e kötelezettségek növekedését ellentételezi a tagországok által biztosított erőforrások jelentős bővülése.

A Fitch Ratings hangsúlyozza mindazonáltal azt is, hogy az EU kinnlevőség-portfóliójának átlagos besorolási minősége 2022-ben "BBB"-re gyengült az addigi "BBB plusz"-ról, tekintettel a "BBB" besorolású Olaszországnak nyújtott megemelt, 23 milliárd eurós folyósításokra, valamint a "CC" - vagyis rendkívül mélyen spekulatív - osztályzatú Ukrajnának nyújtott 18 milliárd eurós segítségre. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint az Európai Unió követelésportfóliójának minősége még tovább gyengül az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós csomag részeként 2024-2027-re tervezett további finanszírozások miatt. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG