<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Kalkulátor még nincs, a tájékoztató levél hamarosan érkezik. Sokféle lehetőség közül választhatnak a betéti társaságok és egyéni vállalkozások.
Fotó: MTI

A nyugdíjasok mellett 17,5 ezer evás vállalkozás is küldeményre számíthat szeptemberben, melynek feladója szintén a kormány lesz. A levélben arról tájékoztatják az adóalanyokat, hogy milyen más lehetőségeik vannak a vállalkozásuk működtetésére, mivel a jelenleg használt adónem, az eva az év végével kimúlik a jövő évre szóló adócsomag értelmében - írja az mfor.hu.

Ehhez a tájékoztató levél mellett más segítséget is ígért nyár elején a szaktárca, ám a számításokat megkönnyítő kalkulátort egyelőre nem találni a Pénzügyminisztérium honlapján. Pedig Izer Norben adózásért felelős államtitkár a június eleji tájékoztatón érdeklődésünkre részletesen kifejtette, milyen feladatok várnak idén az evásokra.

Lehet, hogy a kalkulátor hiánya, még inkább a nyári szabadságok miatt, de egyelőre nincs nagy tolongás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött ügyfélkapun, illetve ügyfélszolgálatokon: míg nyár elején 18 074 evás vállalkozást tartott nyilván a NAV, szeptember 2.-án 17 504 adóalanyt. A különbség 570, vagyis a nyár elején még evázó vállalkozások mindössze 3,15 százaléka döntött már úgy, hogy átvált egy másik adónemre (illetve nem lehet kizárni, hogy voltak megszűnő vállalkozások is).

Sokáig azonban nem lehet késlekedni a döntéssel, hamar itt az év vége. Az majd a szeptemberre ígért levélből derül ki, hogy pontosan mi is a menetrend az átállás során. Azokat a vállalkozásokat, amelyek nem jeleznek a NAV felé a határidőig, automatikusan besorolják vagy a személyi jövedelemadó, vagy a társasági adó alá. A többiek viszont válogathatnak a lehetőségek közül, ideértve a kisadózó vállalkozások tételes adóját, illetve a kisvállalati adót. Utóbbi a kft.-k számára jelenthet jó megoldást, előbbi a betéti társaságoknak, egyéni vállalkozásoknak. Arra a szakértők nem számítanak, hogy nagyobb számban szüntessék meg vállalkozásaikat az evások, mert egy működő cég mindig érték.

Nyilván le is kell majd zárni az evás korszakot egy bevallással, erre vonatközó kérdésünkre korábban azt mondta Izer Norbert, hogy erre az év végén leadandó záró bevallás lesz majd erre alkalmas.

Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Makro / Külgazdaság Károly királyért aggódnak, nem megy Franciaországba
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:49
A Buckingham palota szerint nem biztonságos a tüntetések miatt.
Makro / Külgazdaság Fontos lélektani szinthez közelít a gáz árfolyama
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:28
Pénteken is folytatódott a gáz árának esése a tőzsdéken. Fontos szint közelében a kurzus.
Makro / Külgazdaság Polgári áldozatai vannak az újabb orosz légicsapásnak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 12:29
Orosz légicsapás érte péntekre virradóra a kelet-ukrajnai donyecki régióban lévő Konsztantyinivka városát, öt ember, három nő és két férfi meghalt - közölte az ukrán katasztrófavédelem a Telegramon.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Szijjártó Péter New York utcáit rója egy Bayern-felsőben
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:11
Világjáró miniszterünk Amerikában sem adta fel jó szokását.
Makro / Külgazdaság Igenis le kéne tartóztatni hazánkban Putyint - cáfolja Gulyás Gergelyt a szakértő
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 10:48
Érvényben van Magyarországon a statútum, amely Gulyás Gergely szerint nem, hazánk tehát jogot sértene azzal, ha futni hagyná Putyint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG