3p
Orbán Viktor a tusnádfürdői beszédében jelentette be, hogy Magyarország kész megvédeni Lengyelországot az Európai Unió szankcióitól. Azzal együtt, hogy már ismét kötelezettségszegési eljárás alatt vagyunk a civiltörvény miatt, most nagyon úgy tűnik, hogy a lengyel igazságügyi reform miatt is a Brüsszel célkeresztjébe kerülhetünk. Külföldi szakértők kemény, többfrontos háborút jósolnak a magyar vezetésnek.
Orbán Viktor miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2015. július 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Financial Times cikke szerint Orbán Viktor beszédében "megfogadta", hogy megvédi Lengyelországot az Európai Unió szankcióival szemben a tusnádfürdői beszédében. A lap szerint a magyar miniszterelnök kijelentésével elmélyítette a Kelet- és Nyugat-Európa közötti megosztottságot, a közép- és kelet-európai miniszterelnökök ugyanis jó eséllyel egymás torkának eshetnek ennek nyomán a nyugati kollégákkal.

A lap szerint ugyanakkor nem annyira meglepő a hirtelen nagy szolidaritás, a lengyel igazságügyi reformok ugyanis Orbán 2013-ban bevezetett reformjait tükrözik, amelyek elhallgattatták a bírákat felváltva őket a Fidesz megbízottjaival.

De mi a baj a lengyelekkel?

Varsó és Brüsszel között lassan 18 hónapja izzik a levegő az igazságügyi reformok miatt, az Európai Bizottság szerint ugyanis a tervezett reformok negatívan befolyásolnák a bíróságok önállóságát és függetlenségét, mivel – gyakorlatilag – az épp aktuális kormányzópárt rendelkezne a bírákkal. Ez viszont komoly aggodalmakat vált ki Brüsszelben – olyannyira, hogy a 7. cikkely aktiválásával fenyegetőztek.

A France24 szerint egész pontosan négy nappal ezelőtt fenyegette meg az Európai Unió Lengyelországot, hogy szankciókat vezetnek be, amennyiben a tervezett igazságügyi reformot a jelenlegi formájában vezetik be. A szankció keretében – egyebek mellett – megszüntetnék a lengyelek uniós szavazati jogát, valamint megvonnának bizonyos támogatásokat. A szankció bevezetéséhez azonban minden tagállam, köztük Magyarország beleegyezése is szükséges, ami a jelenlegi állás szerint biztosan nem lesz meg.

Mi is az unió begyében vagyunk

Magyarország szempontjából sem szerencsés a mostani viszálykodás. Amellett, hogy a menekültválság miatt nemrég kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel Magyarország ellen, Martin Schultz pedig arra tett ígéretet, hogy megvétózza az uniós költségvetést - hisz ha mi nem vagyunk szolidárisak, velünk se legyenek azok. A mostani megosztottság így biztos, hogy tovább erősíti majd a külföldről érkező nyomást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Zelenszkij telefonos segítséget kért
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:01
Ez is megtörtént elmúlt órákban, mely fontosabb fejleményeit most dióhéjban megmutatjuk.
Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírek érkeztek Gázából
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:24
Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG