<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kabinet kiemelt partnernek tekinti az MKIK-t.

A kormány számára kiemelten fontos partner a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a magyar gazdaság kulcsszereplőjeként tekint rá, ezért minden esetben fontos a véleménye - hangsúlyozta Giró-Szász András kormányszóvivő azután, hogy a kabinet szerdai ülésén az MKIK-val korábban kötött három megállapodás teljesüléséről, a jövőbeni tervekről tárgyalt.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, hogy a kormánnyal kötött megállapodások egyebek között makrogazdasági kérdéseket, a magyar gazdaság versenyképességét, a kormány és a gazdaság közötti párbeszéd helyreállítását érintették.

A kamara elnöke szerint a magyar gazdaság alapvetően jó pályán mozog, a gazdaság fundamentumai egyre erősebbek, sikerült kiszabadulni az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása alól, az alrendszerek átalakítása halad.

A kkv-k finanszírozásáról is tárgyaltak

Parragh László kifejtette, hogy a kormány és a kamara közötti együttműködés révén eredményes a kereskedelemfejlesztés a keleti nyitás politikával, a kereskedőházak létrehozásával, a külgazdasági hálózat modernizálásával.

Egyetértenek azzal, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv segít megőrizni a foglalkoztatást - jelentette ki Parragh László. Hozzátette: méréseik szerint nőtt a foglalkoztatás, és ez várhatóan fenntartható is lesz.

Az MKIK elnöke elmondta: tárgyaltak a kis- és középvállalkozások finanszírozásának fejlesztéséről, a Széchenyi Kártya Program továbbviteléről, illetve beszéltek a kutatás-fejlesztésről, innovációról, az uniós források következő fejlesztési időszakban való felhasználásáról.

Kérdésre elmondta, hogy szerintük Magyarország olyan helyzetben van, amikor hosszú távú gazdaságpolitikában gondolkodhat. A kormány figyelmét arra hívták fel, hogy a világban technológiaváltás van, és meg kell vizsgálni, Magyarország hogyan tudna bekapcsolódni ebbe, az oktatását, kutatás-fejlesztését, infrastruktúrafejlesztését, szabályozását hogyan tudná ilyen irányba fordítani - hangsúlyozta Parragh László.

Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG