3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nagyon nincsen semmi hasonlóság aközt, hogy mit szeretne az átlagos uniós polgár és az üzleti és politikai elit.

Hiányzik a konszenzus az Európai Unió jövőjét érintő alapvető kérdésekben az EU-országok lakossága és a befolyásos üzleti, politikai és médiaelit között az egyik legtekintélyesebb londoni külpolitikai kutatóműhely kedden ismertetett átfogó nemzetközi felmérése szerint.

A Királyi Külügyi Intézet - londoni székháza után közkeletű nevén a Chatham House - tíz EU-tagállamban, köztük Magyarországon végezte el a felmérést az általános lakosságon belül összesen 10 196, az elit tagjai közül 1825 ember bevonásával.

Jobban élvezzük az EU-s tagságot

Éles az ellentét a két csoport között annak megítélésében, hogy mennyi előnye van az EU-tagságnak. A lakossági mintán belül 34 százalék mondta azt, hogy személyes előnyére szolgált hazájának EU-tagsága, az elit tagjai közül 71 százalék nyilatkozott így.

A magyar lakosság elégedettebb az átlagnál: 45 százalékuk mondta azt, hogy személyesen előnye származott a magyar EU-tagságból, és 21 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem.

A magyar elit 73 százaléka ért egyet erőteljesen, vagy hajlik arra, hogy egyetértsen azzal a kijelentéssel, hogy számára előnyösnek bizonyult Magyarország uniós tagsága.

Régen minden jobb volt?

A tíz országon belül a lakossági csoport átlagosan 53 százaléka vélekedett úgy, hogy hazájában húsz évvel ezelőtt jobb volt az életminőség, mint most, és 27 százalék érzi úgy, hogy most jobban él, mint két évtizede. A magyarországi felmérés adatai csaknem pontosan ugyanezt a megoszlást tükrözik.

A tíz ország átlagában az üzleti, politikai és médiaszféra döntéshozó közösségének 32 százaléka tartotta jobbnak a húsz évvel ezelőtti életminőséget hazájában, 42 százalék szerint viszont most magasabb az életminőség, mint az 1990-es évek végén.

Magyarországon e csoporton belül a megoszlás fordított: a magyar elit 40 százaléka érezte jobbnak a húsz évvel ezelőtti életminőséget a mainál, 36 százalék viszont mai életszínvonalával elégedettebb.

A magyar elit sem szereti a menekülteket

A Chatham House vizsgálata szerint a tíz ország elitcsoportjának átlagosan 59 százaléka, Magyarországon viszont csak a 20 százaléka ért egyet erőteljesen, vagy hajlik arra, hogy egyetértsen azzal a kijelentéssel, hogy a bevándorlás előnyökkel jár az uniós országok számára.

A szélesebb lakossági mintán belül a tíz ország átlagában 6 százalék erőteljesen egyetért ezzel, 21 százalék hajlik arra, hogy egyetértsen, vagyis 27 százalék tartja valamilyen mértékben előnyösnek a bevándorlást.

Magyarországon az így vélekedők aránya azonban csak 6 százalék: 1 százalék vallja erőteljesen, hogy a bevándorlás előnyökkel jár, 5 százalék hajlik erre a véleményre. A magyarok 74 százaléka - közülük 43 százalék erőteljesen - elveti ezt az állítást.

A tíz ország lakosságán belül 53 százalék, a magyar lakosságon belül 62 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy az európai életforma összeegyeztethetetlen a muszlim közösségek életformájával.

A felmérésbe bevont uniós országok teljes lakossági mintájában 55 százalék, Magyarországon 64 százalék értene egyet erősen, vagy hajlana arra, hogy egyetértsen a muszlim többségű országokból érkezők további bevándorlásának teljes leállításával a Chatham House kimutatása szerint.

A teljes elitmintán belül viszont csak 31 százalék, Magyarországon 42 százalék értene egyet ezzel valamilyen mértékben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG