<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Előre megjósolták a közmédiánál, hogy a koronavírus miatt 2020-ban az elmaradó sportesemények miatt magasabb lehet az adózott eredmény. Szeptember végén 10,5 milliárdnál tartottak.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

A közmédia esetében nem döntő szempont, hogy a működés nyereséges legyen, ennek ellenére lassan annyi pénze lesz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA), hogy nehéz lesz mire elkölteni. Az MTVA 2020 harmadik negyedéves eredménykimutatása szerint ugyanis tavaly szeptember végén 10,5 milliárd forint adózott eredménynél tartott a közmédia büdzséje, így az év utolsó három hónapjára bőven maradt tartalék a kiadásokra.

A nyereséges működést előre megjósolta Papp Dániel a közmédia 2019-es beszámolójához csatolt nyilatkozatban. A közmédia vezérigazgatója úgy kalkulált, hogy a koronavírus-járvány hatásai miatt 2020-ban összességében magasabb adózott eredménnyel zárhatnak. Ez nagyvonalakban annak köszönhető, hogy a reklámbevételeik 1,5 milliárd forinttal ugyan zsugorodnak, de a 2020-as tokiói olimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság elhalasztása miatt a költségek is 8 milliárd forint körüli összeggel csökkennek.

A 2020 harmadik negyedéves eredménykimutatás szerint ezek a számok nagyságrendileg beigazolódhatnak, ugyanis a reklámbevételek 4,5 milliárd forintnál tartottak, ez 2019 hasonló időszakában 5,3 milliárd forint volt. Ellenben a központi költségvetésből mindkét évben, januártól szeptemberig, változatlanul 67,6 milliárd forint egyéb bevétel érkezett a működés finanszírozására (ez 2020 végéig mintegy 90 milliárdra gyarapodhatott). Szintén a 10,5 milliárd forintos többlet elérést segítette, hogy az anyagjellegű és a személyi jellegű kiadásaik is mérséklődtek 2019-hez képest. 

Már a június végi kimutatás is előre jelezte, hogy milliárdok maradhatnak a kasszában, hiszen 9,6 milliárd forint adózott eredménynél tartott a számláló. Ha a 2019-es számokból indulunk ki, akkor azt látjuk, hogy a harmadik negyedéves 3,9 milliárd forintos többlet az év végére 1,4 milliárd forintra olvadt, így elképzelhető, hogy 2020 végére is lefelé változik a szeptember végi 10,5 milliárd forintos eredmény. Nem volt ez mindig így, hiszen például 2018-ban komoly veszteséget termelt a közmédia: akkor összesen 2,3 milliárd forint veszteséget halmozott fel az MTVA. A közel 100 milliárd forintos büdzsé ellenére így likviditási problémáik adódtak.

Szakértői csapat

Ez már a múlt, hiszen 2020-ban pénzbőség volt, így meg is néztük az MTVA ötmillió forint feletti 2020-as szerződéseit. Innen derül ki, hogy például Knézy Jenővel (aki a fideszes győri önkormányzat médiacégének új vezetője is) évi 10 millió forint keretösszegű szerződést kötöttek, de Hajnal Tamás (FTC sportmenedzser) szintén 10 millió forintos keretszerződés alapján végez szakértői tevékenységet focimeccsekkel kapcsolatban.

Nagy nézettsége volt az FTC nemzetközi meccseinek, amiket a köztévé közvetített, de ehhez meg is kellett előbb szerezni a felhasználási jogot. Nem volt olcsó, hiszen az MTVA 855 ezer eurót, mintegy 306 millió forintot vizetett az FTC Labdarúgó Zrt.-nek, de ebbe még a 2022-es közvetítési jogok is benne vannak. A legnagyobb tétel az Antenna Hungária Zrt.-vel kötött 4 éves szerződés: 22,5 milliárd forintba kerül a digitális műsorterjesztés. Más kérdés, hogy itt az állam fizet az államnak, hiszen az Antenna Hungária állami cég.

Koronavírus gyorstesztekre is sokat költöttek: például a 10,4 millió forintért vettek kétezer darab gyorstesztet a Diovis Kft.-től. Nem tudni, mekkora lesz a nézettsége az Isztambuli menyasszony című török drámasorozatnak, de mintegy 210 millió forintot fizettek a 2024-ig tartó vetítés jogáért egy török társaságnak. Jogi természetű munkákra pedig Patay Géza ügyvédet szerződtették 56 millió forintért. Az ügyvédi iroda ügyfélkörét magyar és külföldi cégek, alapítványok, más jogi személyek, állami érdekeltségű szervezetek, önkormányzatok, magánszemélyek és egyházak alkotják. Itt dolgozik Cser-Palkovics Tamás, Székesfehérvár fideszes polgármesterének, Cser-Palkovics Andrásnak a testvére. A Patay ügyvédi iroda dolgozott az MNB-alapítványoknak is.

Szeretik a focit

Régi beszállítója a közmédiának az Apropó Média Produkciós Kft., amely például a Ridikül című női talk showt gyártotta le 203 millió forintért. Az Apropó vezetője és tulajdonosa Blázy András, aki korábban sokáig Halkó Gabriellával közösen vezette a produkciós céget. Halkó Gabriella ma is az Apropó által tulajdonolt Ridikül Magazin Kft. ügyvezetője, de például igazgatósági tag a Garancsi István nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino Zrt.-ben is.

Érdekes módon a Ridikül Magazin Kft. a tulajdonosa a Szeol SC Kft.-nek is. Ez egy szegedi focicsapat, ahol Halkó Pál, Halkó Gabriella testvére az ügyvezető.

A nagy múltú klub az elmúlt szezonban csak az utánpótlásban indított csapatokat. Hamarosan átadják az egyesület új műfüves pályáját is, amit a Kisstadionban az önkormányzat támogatásával valósítanak meg.

- olvasható a klub oldalán.

Idén sem lesznek gondjai a közmédiának, hiszen 117,7 milliárd forintos költségvetéssel számolhat. Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy senki nem tud versenyezni ezzel a büdzsével, bár a két nagy kereskedelmi csatorna is nyereséges. Mint azt lapunk korábban megírta: a TV2 éves nyeresége 1,68 milliárdról 1,74 milliárd forintra ugrott, a vállalat belföldi értékesítés nettó árbevétele 37,5 milliárdról 39,5 milliárdra nőtt, míg az export árbevétele 1,5 milliárdról 1,6 milliárdra. Míg az RTL 39,98 milliárd forint forgalom mellett 2019-ben 1,1 milliárd forint profitot könyvelhetett el.

Makro / Külgazdaság Ukrajna vagy Oroszország bírja tovább a vérontást? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 19:03
Az orosz-ukrán háború óriási emberi és anyagi veszteségeket követel mindkét oldalon. Míg azonban Oroszország tartalékai óriásiak, Ukrajna könnyebben kimerülhet, a hatalmas nemzetközi támogatás ellenére is. Az e heti Klasszis Podcastben munkatársaink, Litván Dániel, Mester Nándor és Wéber Balázs járták körbe az orosz-ukrán háború aktuális gazdasági, katonai és politikai kérdéseit, érintve a média felelősségét is. 
Makro / Külgazdaság Nem tudják megállítani az oroszokat Bahmutnál, bezárulhat a gyűrű a város körül
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 17:39
Mindent elpusztít az orosz tüzérség, az ukránoknak nincs elég lövege és lőszere válaszolni. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Nagyot bukott Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 16:43
Nem hivatalos adatok szerint magabiztosan nyert Petr Pavel a cseh elnökválasztás második fordulójában.
Makro / Külgazdaság Orosz sugallatra ugraszthatták egymásnak Svédországot és Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 15:42
Moszkvába vezetnek a szálak a Svédország NATO-csatlakozását is veszélybe sodró Koránégetés ügyében.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen megint kemény nyilatkozatot tett
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 14:08
Nincs visszatérés az orosz energiahordozókhoz az Európai Bizottság elnöke szerint.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály 4 százalék feletti növekedésre számít idén
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 13:22
A GDP-bővülést az ipar, az építőipar és a beruházások erősödő teljesítménye is húzhatja a pénzügyminiszter szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb lövöldözés Izraelben, 13 éves palesztint támadót lőttek le a biztonsági erők
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 12:36
A tegnap esti véres merénylet után újra dörögtek a fegyverek Jeruzsálemben.
Makro / Külgazdaság Putyin kénytelen mobil krematóriumokat használni
Mester Nándor | 2023. január 28. 11:46
Furcsaságok és különlegességek a háborúban.
Makro / Külgazdaság "A halál nagykövetei" - újabb nemzetközi szervezetbe szálltak bele keményen az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 11:29
Ukrajna kampányt indított, hogy ne indulhassanak orosz sportolók a 2024-es olimpián.
Makro / Külgazdaság Fél szemmel Orbán Viktor is ezeket a híreket figyeli, van miért izgulnia
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 10:31
Nagyon magas lehet a részvétel a csehországi elnökválasztás második fordulójában, a magyar kormányfőnek sem mindegy, hogy ki nyer.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG