Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Előre megjósolták a közmédiánál, hogy a koronavírus miatt 2020-ban az elmaradó sportesemények miatt magasabb lehet az adózott eredmény. Szeptember végén 10,5 milliárdnál tartottak.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

A közmédia esetében nem döntő szempont, hogy a működés nyereséges legyen, ennek ellenére lassan annyi pénze lesz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA), hogy nehéz lesz mire elkölteni. Az MTVA 2020 harmadik negyedéves eredménykimutatása szerint ugyanis tavaly szeptember végén 10,5 milliárd forint adózott eredménynél tartott a közmédia büdzséje, így az év utolsó három hónapjára bőven maradt tartalék a kiadásokra.

A nyereséges működést előre megjósolta Papp Dániel a közmédia 2019-es beszámolójához csatolt nyilatkozatban. A közmédia vezérigazgatója úgy kalkulált, hogy a koronavírus-járvány hatásai miatt 2020-ban összességében magasabb adózott eredménnyel zárhatnak. Ez nagyvonalakban annak köszönhető, hogy a reklámbevételeik 1,5 milliárd forinttal ugyan zsugorodnak, de a 2020-as tokiói olimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság elhalasztása miatt a költségek is 8 milliárd forint körüli összeggel csökkennek.

A 2020 harmadik negyedéves eredménykimutatás szerint ezek a számok nagyságrendileg beigazolódhatnak, ugyanis a reklámbevételek 4,5 milliárd forintnál tartottak, ez 2019 hasonló időszakában 5,3 milliárd forint volt. Ellenben a központi költségvetésből mindkét évben, januártól szeptemberig, változatlanul 67,6 milliárd forint egyéb bevétel érkezett a működés finanszírozására (ez 2020 végéig mintegy 90 milliárdra gyarapodhatott). Szintén a 10,5 milliárd forintos többlet elérést segítette, hogy az anyagjellegű és a személyi jellegű kiadásaik is mérséklődtek 2019-hez képest. 

Már a június végi kimutatás is előre jelezte, hogy milliárdok maradhatnak a kasszában, hiszen 9,6 milliárd forint adózott eredménynél tartott a számláló. Ha a 2019-es számokból indulunk ki, akkor azt látjuk, hogy a harmadik negyedéves 3,9 milliárd forintos többlet az év végére 1,4 milliárd forintra olvadt, így elképzelhető, hogy 2020 végére is lefelé változik a szeptember végi 10,5 milliárd forintos eredmény. Nem volt ez mindig így, hiszen például 2018-ban komoly veszteséget termelt a közmédia: akkor összesen 2,3 milliárd forint veszteséget halmozott fel az MTVA. A közel 100 milliárd forintos büdzsé ellenére így likviditási problémáik adódtak.

Szakértői csapat

Ez már a múlt, hiszen 2020-ban pénzbőség volt, így meg is néztük az MTVA ötmillió forint feletti 2020-as szerződéseit. Innen derül ki, hogy például Knézy Jenővel (aki a fideszes győri önkormányzat médiacégének új vezetője is) évi 10 millió forint keretösszegű szerződést kötöttek, de Hajnal Tamás (FTC sportmenedzser) szintén 10 millió forintos keretszerződés alapján végez szakértői tevékenységet focimeccsekkel kapcsolatban.

Nagy nézettsége volt az FTC nemzetközi meccseinek, amiket a köztévé közvetített, de ehhez meg is kellett előbb szerezni a felhasználási jogot. Nem volt olcsó, hiszen az MTVA 855 ezer eurót, mintegy 306 millió forintot vizetett az FTC Labdarúgó Zrt.-nek, de ebbe még a 2022-es közvetítési jogok is benne vannak. A legnagyobb tétel az Antenna Hungária Zrt.-vel kötött 4 éves szerződés: 22,5 milliárd forintba kerül a digitális műsorterjesztés. Más kérdés, hogy itt az állam fizet az államnak, hiszen az Antenna Hungária állami cég.

Koronavírus gyorstesztekre is sokat költöttek: például a 10,4 millió forintért vettek kétezer darab gyorstesztet a Diovis Kft.-től. Nem tudni, mekkora lesz a nézettsége az Isztambuli menyasszony című török drámasorozatnak, de mintegy 210 millió forintot fizettek a 2024-ig tartó vetítés jogáért egy török társaságnak. Jogi természetű munkákra pedig Patay Géza ügyvédet szerződtették 56 millió forintért. Az ügyvédi iroda ügyfélkörét magyar és külföldi cégek, alapítványok, más jogi személyek, állami érdekeltségű szervezetek, önkormányzatok, magánszemélyek és egyházak alkotják. Itt dolgozik Cser-Palkovics Tamás, Székesfehérvár fideszes polgármesterének, Cser-Palkovics Andrásnak a testvére. A Patay ügyvédi iroda dolgozott az MNB-alapítványoknak is.

Szeretik a focit

Régi beszállítója a közmédiának az Apropó Média Produkciós Kft., amely például a Ridikül című női talk showt gyártotta le 203 millió forintért. Az Apropó vezetője és tulajdonosa Blázy András, aki korábban sokáig Halkó Gabriellával közösen vezette a produkciós céget. Halkó Gabriella ma is az Apropó által tulajdonolt Ridikül Magazin Kft. ügyvezetője, de például igazgatósági tag a Garancsi István nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino Zrt.-ben is.

Érdekes módon a Ridikül Magazin Kft. a tulajdonosa a Szeol SC Kft.-nek is. Ez egy szegedi focicsapat, ahol Halkó Pál, Halkó Gabriella testvére az ügyvezető.

A nagy múltú klub az elmúlt szezonban csak az utánpótlásban indított csapatokat. Hamarosan átadják az egyesület új műfüves pályáját is, amit a Kisstadionban az önkormányzat támogatásával valósítanak meg.

- olvasható a klub oldalán.

Idén sem lesznek gondjai a közmédiának, hiszen 117,7 milliárd forintos költségvetéssel számolhat. Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy senki nem tud versenyezni ezzel a büdzsével, bár a két nagy kereskedelmi csatorna is nyereséges. Mint azt lapunk korábban megírta: a TV2 éves nyeresége 1,68 milliárdról 1,74 milliárd forintra ugrott, a vállalat belföldi értékesítés nettó árbevétele 37,5 milliárdról 39,5 milliárdra nőtt, míg az export árbevétele 1,5 milliárdról 1,6 milliárdra. Míg az RTL 39,98 milliárd forint forgalom mellett 2019-ben 1,1 milliárd forint profitot könyvelhetett el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Szabályozott, részleges újranyitást javasol Kunetz Zsombor
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 09:47
Eddig tizenkét vendéglátóhely jelezte, hogy ha törik, ha szakad, február 1-jén kinyitnak. A részleges újranyitásról Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző is úgy vélekedik: az érintett szakmák képviselői erejük és anyagi forrásaik végén járnak, enélkül a lépés nélkül kő kövön nem marad.
Makro / Külgazdaság Mit gondol az új amerikai elnök Trump felelősségre vonásáról? Elárulta
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 08:26
Joe Biden finoman egyetértését fejezte ki elődje felelősségre vonásával kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Nem hatékony 65 év felett az AstraZeneca vakcinája? Reagált a gyártó is
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 07:02
Német lapok szellőztették meg először az aggodalmakat.
Makro / Külgazdaság Joe Biden telefonált - miről egyeztetett Angela Merkellel?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 06:48
Angela Merkel német kancellár telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel hétfőn - közölte a német szövetségi kormány szóvivője.
Friss
hírlevél