<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Lettország bő fél év múlva már eurót használ, az Európai Bizottság ugyanis zöld utat adott. Az alig két és fél milliós ország lesz a következő euróövezeti tagország.

Megfelel a feltételeknek, ezért az Európai Bizottság azt javasolja az uniós pénzügyminisztereknek, tegyék lehetővé, hogy Lettország január 1-jétől, tizennyolcadikként bevezesse az eurót - jelentette be Olli Rehn, az Európai Bizottság monetáris és gazdasági ügyekért és az euróért felelős alelnöke.

Lettország legnagyobb értékű bankjegye az 500 lat

A bizottság úgy ítéli meg, hogy Lettország megfelelő fenntartható gazdasági konvergenciát ért el az euróövezethez képest - fogalmaz közleményében a bizottság, amely megállapítja, hogy Lettország mind az öt konvergenciakritériumnak eleget tesz, ezért készen áll, hogy a latot az euróra cserélje.

Optimisták a lettekkel kapcsolatban

"Lettország azt példázza, hogy egy ország bármilyen súlyos makrogazdasági egyensúlytalanságot képes leküzdeni, és erősebben kerülhet ki a válságból" - mondta Olli Rehn, aki arra is emlékeztetett, hogy Lettországé lesz várhatóan az idén az unió leggyorsabban fejlődő gazdasága. Rehn szerint az euró bevezetése a közös pénzbe vetett bizalom jelképe, és újabb bizonyíték arra, hogy akik az eurózóna széthullását jósolták, azok tévedtek.

Rendkívüli konvergenciajelentésében a bizottság megállapítja, hogy az elmúlt egy évben Lettországban 1,3 százalék volt a pénzromlás üteme, ez pedig jóval elmarad a 2,7 százalékos referenciaértéktől, és várhatóan hosszabb távon is így marad majd. Az infláció alacsony szintje részben az áfa-csökkentés egyszeri hatásának tudható be, de Brüsszel szerint ennek dacára a küszöbérték alatt marad az infláció.

"Lettországnak oda kell figyelnie, hogy alacsonyan tartsa az inflációt, a többi között óvatos költségvetési politikával, és a belső kereslet szinten tartásával"- hangsúlyozza a bizottság.

Magyarország és Lettország mellett még két államnál javasolta a bizottság az eljárás megszüntetését. Részletek >>

Az államadósság és az államháztartás hiánya a bizottság megítélése szerint jóval a küszöbérték alatt van. A deficit a bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százaléka, és várhatóan annyi is marad, az államadósság pedig 40,7 százalék. A bizottság külön kitért arra, hogy a deficit 2010-ben még 8 százaléknál is több volt, ami miatt Lettország jelenleg túlzottdeficit-eljárás alatt áll. Május végén, a bizottság az eljárás megszüntetését javasolta. Ha ez megtörténik, Lettország minden tekintetben megfelel majd a deficitre vonatkozó konvergenciakritériumnak - állapítja meg jelentésében a bizottság.

Nyolc évet vártak az előszobában

A vizsgált időszakban az Európai Bizottság úgy találta, hogy a hosszú távú kamatláb Lettországban 3,8 százalék volt, míg a küszöbérték 5,5 százalék.

Lettország a kötelező két évnél jóval többet töltött el az európai árfolyam-mechanizmusban, az ERM II-ben, mivel 2005-ben lépett be a mechanizmusba, az elemzést megelőző két évben pedig a lat nem mutatott 1 százaléknál nagyobb árfolyam-ingadozást, és nem is került jelentős nyomás alá. Brüsszel a lett jogszabályokban sem talált kivetnivalót, a jogrend is alkalmas arra, hogy a latot az euró váltsa fel.

A bizottság a kötelezően vizsgálandó konvergenciakritériumokon kívül más gazdasági mutatókat is górcső alá vett, és arra jutott, hogy a strukturális munkanélküliség szintje meglehetősen magas, valamint Lettországban hagyománya van annak, hogy nem az országban letelepedett, főleg a FÁK-országokból származó természetes és jogi személyek számára pénzügyi szolgáltatásokat nyújt. Ennek felügyelete további kihívásokat jelent - véli a bizottság.

Az inflációval gond lehet

Az uniós szerződés előírásai szerint az Európai Központi Bank (EKB), az eurózóna jegybankja is rendkívüli konvergenciajelentést készített Lettországról. Bár az EKB végkövetkeztetése ugyanaz, hogy Lettország készen áll az euró bevezetésére, Frankfurt ugyanakkor kétségeket fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy középtávon Riga képes lesz-e alacsonyan tartani a pénzromlás ütemét.

A bizottság és az EKB a szabályok szerint kétévente készít konvergenciajelentést azokról az országokról, amelyek vállalták, hogy bevezetik a közös pénzt. Rendkívüli konvergenciajelentés készítését - amilyen a mostani is - az adott tagállam kérheti, amit jellemzően akkor tesz meg, ha felkészültnek érzi magát nemzeti valutája lecserélésére. A végső szót formálisan az uniós pénzügyminisztereknek kell kimondaniuk: ahhoz, hogy Lettország bevezethesse az eurót, a pénzügyminiszterek minősített többségű döntése szükséges. Erről várhatóan júliusban dönthetnek majd a tárcavezetők, miután a kérdésben az Európai Parlament is állást foglalt, és a lett euró bevezetésére az uniós állam- és kormányfők is rábólintottak. Ha a tanács úgy dönt, hogy Lettország január 1-jén bevezetheti az eurót, egyúttal azt is visszavonhatatlanul rögzíti, milyen végleges árfolyamon kell majd a latot euróra váltani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG